Slik sover du godt ute
Ta med deg hele familien på overnattingstur i hengekøye eller dra på overnatting alene. Friluftsentusiasten Pia gir deg tipsene du trenger for å sove godt ute.
Å sove ute gir en vitamininnsprøyting for både kropp og sinn. Frisk luft gjør at de fleste sover supergodt, og det er ikke til å stikke under stol at måltidene smaker ekstra godt under åpen himmel. Det vet friluftsentusiasten Pia Husøy (30) alt om. I 2020 ble hun bitt av hengekøye-basillen, og har siden overnattet ute over 20 ganger. I 2021 har hun som mål å sove ute minst en gang i måneden i et helt år – også når gradestokken viser minusgrader.
- I fjor prøvde jeg for første gang å sove ute i marka alene. Dette ga virkelig mersmak og jeg anbefaler alle å prøve det samme – enten du gjør det alene eller med andre. Å sove ute gir en mestringsfølelse, og følelsen du har når du våkner opp er helt ubeskrivelig, forteller Pia.
Pia er opprinnelig fra Molde, men bor i Oslo. Hun har alltid elsket å være ute og bruker gjerne naturen til å koble av – og til å se på solnedganger.
- Jeg får veldig mye energi av å være ute. Så fort det er meldt fint vær, pakker jeg tursekken og drar på enten hengekøyetur eller på tur med SUP-brettet mitt. Når jeg er hjemme til Molde elsker jeg å gå fjellturer.
Sov godt i hengekøye
Akkurat som Pia, er det mange som har slengt seg på hengekøye-trenden de siste årene. Hengekøyene er både lette å ta med seg i sekken og enkle å montere mellom trærne.
- Er du nybegynner, anbefaler jeg deg å starte med en tur i nærområdet, slik at du er kjent med området du skal sove i. De første gangene kan det også være lurt å overnatte på sommeren når sola er lengst fremme. På den måten blir det ikke for mange timer i mørket dersom du skal sove alene eller er mørkeredd, forklarer Pia.
Hun pleier i tillegg å ta med en lyslenke til å henge på hengekøya eller på et tre i nærheten, slik at det blir ekstra koselig å sove ute. Et annet tips er å ta med ørepropper eller høre på musikk/podcast dersom du lett blir skremt av lyder i naturen.
Pias tips til å sove godt i hengekøye
- Finn to passe tykke trær som er ca. 4-5 meter fra hverandre. Stram tauet til hengekøya så godt du klarer for å unngå «banan»-form. Juster til du er fornøyd ved å lage flere knuter på tauet.
- Isolasjon er veldig viktig, særlig hvis du fryser like lett som meg. Jeg bruker derfor to liggeunderlag; ett skumunderlag og en luftmadrass på toppen. På høsten/vinteren liker jeg også å ta med reinsdyrskinn for ekstra isolasjon.
- Det kan bli kaldere enn du tror, så ull er gull! Jeg har alltid med ullsokker, ullundertøy, hals og lue. I tillegg bruker jeg varmeflaske som jeg legger i soveposen. Denne gjør det ekstra varmt og godt.
- På sommeren er det et must å ha med seg myggnetting, og på vinteren kan en tarp over hengekøya være deilig. Dette kan også være lurt på sommeren dersom det er fare for regn.
Pakkeliste til turen
For at turen skal bli vellykket, er det visse ting du må pakke i sekken. Det viktigste er selvfølgelig hengekøye, liggeunderlag og sovepose, men du må også ha et stormkjøkken til å lage mat på, turmat, varme klær og sko, samt en ryggsekk du kan bære i. Sjekk alltid værmeldingen dit du skal og pakk deretter.
Under har Pia ramset opp ting hun pakker i sekken når hun skal på tur:
- Ull til hele kroppen
- Hals
- Lue
- Votter
- Ullsokker
- 2 x liggeunderlag (skum og luft)
- Sovepose
- Hengekøye
- Tau til hengekøya
- Myggnetting til hengekøya
- Tarp
- Primus
- Gass
- Fyrstikker
- Tallerken
- Bestikk
- Stor drikkeflaske
- Campsko/slippers
- Hodelykt
- Solkrem
- Myggspray
- Powerbank
- Bok
Tips! Ta med et førstehjelpskrin og et ekstra skift i sekken, så er du rustet for uforutsette hendelser.
Spør en ekspert
Det finnes et bredt utvalg produkter i alle kategorier, så snakk med ekspertene i butikken om dine behov. Hvor varm sovepose trenger du, hvilken sekk passer best på ryggen din, og er det viktigst at liggeunderlaget er lite når det er sammenrullet eller mykest mulig å ligge på? Spør om råd og prøv ulike produkter for å finne det som passer deg best. Et tips er å prøve produktene litt hjemme før du begir deg ut på tur, slik at du blir ordentlig godt kjent med ditt nye turutstyr.
Tips! Det kan være lurt å henge opp hengekøya hjemme eller på en uteplass i nærheten før du drar ut på tur. Dette er en fin måte å dobbeltsjekket at alle delene faktisk følger med, og du rekker å øve litt på hvordan den skal henges opp og strammes til.
God mat på tur
Det er lite som slår mat laget ute i naturen. Men hva lager man egentlig på tur?
- Du kan lage det meste på bål eller primus. Jeg elsker å lage gryter – spesielt viltgryte. Til dessert er kanelsnurrer en av mine favoritter, sier Pia.
For at det skal være så enkelt som mulig, pleier hun å forberede det meste av maten hjemme. Et tips er å kutte opp grønnsaker og andre ingredienser og legge det i en boks som du tar med i sekken. På den måten sparer du både tid og plass. Ting som krydder og smør kan enkelt tas med i mindre beholdere.
Under finner du oppskrift på en av Pias favoritter på tur:
Kjappe kanelsnurrer
- Ferdig pizzadeig
- Mykt smør, for eksempel Brelett
- Sukker
- Kanel
- Kardemomme
Slik gjør du
- Rull ut pizzadeigen
- Smør et tykt lag med smør på pizzadeigen, strø deretter på sukker, kardemomme og kanel. Dette kan du med fordel blande hjemme og ta med i en liten beholder.
- Rull pizzadeigen sammen til en pølse og del den i like biter, ca. 2-3 cm tykke
- Varm primusen og ha masse smør i panna. Stek kanelsnurrene på lav varme under lokk. Husk å snu OFTE så det ikke blir brent, ha tålmodighet.
- Server mens de enda er varme og nyt!