Opplevelsesguide

SkogSprett Klatrepark i Melshei
Lutsivassdraget og utsikt fra Dalsnuten
Dalsnuten

Vi er heldige med både natur og opplevelser her i byen vår. Vi har samlet innspill fra våre følgere på Facebook, og satt sammen denne guiden!

Turer

Melsheia og Aboret

Melsheiområdet har et stort nettverk av turstier og veier. Fra flere høydepunkter er det vid utsikt over store deler av Sandnes. Melshei ligger tett opp mot Rogaland Arboret, og flere stier fører inn i denne delen av området. Rogaland Arboret har ca. 100 000 besøkende i løpet av et år og er svært populært særlig blant barnefamilier. I Melsheia finner du også en klatrejungel - SkogSprett Klatrepark. Mer informasjon finner du lengre ned i artikkelen.

Lifjell

Fra toppen av Lifjellet er det storslått utsikt i alle retninger.

Dette er et turområde som er variert og kupert med skog, myr og åpne snaufjell med vid utsikt. Stiene i området går gjennom kupert og vekslende terreng. Utgangspunkt for turene er Dale eller Gramstad hvor det er parkering. Stiene nord og øst for Dale er merket av Stavanger Turistforening og tar fra tre til fem timer.

Alsvik

Alsvik ligger ved Kyllesvatnet i Lutsivassdraget. Området har en variert natur og et vekslende terreng. Her kan man leie kanoer, grille og telte. De har også utleie av grillhytter og gapahauk!

Dalsnuten

Dalsnuten er den mest populære toppen i Sandnes. Turen er kort og relativt lett. Passer for både voksne og barn. Her finnes skog, myr, lyngheier, beitemark og åpent snaufjell med vid og knallfin utsikt, særlig mot Gandsfjorden.

Les mer om turer i regionen på Sandnes Kommune sin side.

Solastranden, Foto: Odd Inge Worsøe, Ut.no
Vigdelstranden, Foto: Odd Inge Worsøe, Ut.no
Surfing på Bore

Strender og bading i regionen

Jærstrendene

Jærstrendene strekker seg 70 km fra Tungenes ved Randaberg i nord til Sirevåg i sør. Dette landskapet inneholder noen av Norges flotteste strandstrender,

Noen av våre favoritter

Vigdelstranden

Denne fine bukta ligger mellom Tjelta og Ræge. En idyllisk strand med god parkeringsplass. Flott plass å snorkle!

Ølbergstranden

Badestrand og «Ølbergfranske» - ølbergkiosken sin signaturrett og verdens beste pomfri... Den 400 meter lange stranda ligger i Sola like ved Solastranda. Her er det campingplass, kiosk og sanddyner.

Solastranden

Solastranden er en av de mest populære strendene, den er 2,3km lang, har Strandhotell, gode muligheter for kiting og surfing og god prakeringsplass. Er du heldig får du sett en vakker åker full av solsikker på andre siden av hotellet- perfekt instamoment!

Hellestøstranden

Denne 3,5 kilometer lange sandstranden ligger i Sola kommune og er også godt egnet til surfing!

Borestranda

Borestranda er 4km lang og en av norges beste surfesteder! Her kan man leie surfeutstyr og gå på surfekurs!

Edlandhagen- Perlå på Ålgård

Perlå ligger ved Edlandsvatnet på Ålgård, her er det opparbeidet en flott badeplass med sandstrand, stupeflåte, badeflåter grillhus og toaletter!

Bråsteinvatnet

Flott badeplass ved boligfeltet Osli på Bråstein. Badeplassen er utstyrt med strand, benker og grill. Like ved E39 og har god parkering.

Alsvik og Lutsi

Lutsivassdraget ligger mellom Sandnes og Hommersåk, her er det mange flotte badeplasser både fra strand og berg. Hogstadvika ligger på nordsiden av Lutsivatnet. Det er tilrettelagt to badeplasser her. Den ene Ferskvannsbadeplassen har sandstrand og er tilrettelagt med rullestolrampe, benk, benkebord, grill og renovasjon. Innover Alsvik natursenter er det ogsåfint! Badeplassen har en naturlig utforming, med svaberg og et lite område med sandstrand ned til ferskvannet. Det er også etablert en brygge som det kan hoppes fra. Badeplassen på Alsvik kommer du til ved å følge turkart for Alsvik til Kyllesvatnet

Les mer om badeplasser i nærheten av Sandnes.

Den fine parken vår
Skateparken i Sandnes
Soma Gård
Parkkafeen og Vitenabrikken

Parker og gårder

Vitenfabrikken

Vitenfabrikken ligger i Sandnes sentrum og er kjekt for hele familien. Vitenfabrikken er et kombinert museums- og vitenskapssenter. Her kan store og små utforske interaktive utstillinger og bli med på kjekke aktiviteter. Les mer om Vitenfabrikken.

Sandvedparken

Turstien i Sandvedparken følger Storåna og passer for alle. Området som ligger midt i byen, gir deg fort følelesen av å være ute i naturen. Her kan du høre fuglene kvitre og bekken klukke på sin ferd mot fjorden. Du trenger ikke gå lenge før du kan sette deg ned. Barn kan leke på flere lekeplasser langs turen og det er mange benker langs elven fra Sandnes til Ganddal. Parken har både stor skog og buktende elv.

Etter en tur i Sandvedparken er det obligatorisk å stikke innom Parkkaféen som ligger ved den store lekeplassen. Her serveres verdens beste rykende ferske boller, kremet kyllingsuppe, påsmurt i ukedagene, is, pølser, kaffe og annen god drikke.

Soma Gård

En av landets største besøksgårder! Soma Gård har et stort uteareal med høner, fugler og de fleste norske husdyr, hvor noen av dyrene har unger.

Her kan dere hoppe på trampoline og hoppeputer, kjøre elektrisk traktor og grave med elektriske gravemaskiner. Ellers mange aktiviteter og lekeapparater innenfor parkområdet.

Soma Gård har mange grillplasser med benker og bord, så her er det mulighet for å nyte medbrakt mat. Det er også kiosk utsalg med pølser, lapper/vaffel, kaffe, brus og is. Les mer om Soma Gård.

Byparken og Skateparken i Sandnes

Rutenparken er plassert i sentrum av Sandnes, like ved buss- og togstasjonen. Den er nærmeste nabo til AMFI Vågen og kun et steinkast fra gågaten i Sandnes. Parken har noe å tilby for både liten og stor. Kombinasjonen av plener, trær, fontener, lekeområder, skatepark og åpne områder skaper en grønn lunge med helt nye bruksområder. En gigantisk, ikonisk ring er selve prikken over i’en i parken. Parken ble ferdig våren 2021.

I sommerukene arrangeres Sommer på Ruten, som er et tilbud til barn i alle aldre.

Skateparken er en av regionens beste og største- et eldorado for skatere!


Kongeparken
KANOUTLEIE FRA KRONEN GAARD HOTELL. FOTO: BJØRN HAGEN AAKRE/REGION STAVANGER BA
Preikestolen
Kongeparken
Rib safari i lysefjorden

Aktiviteter

Freesbe golf eller Disc Golf er svært likt ordinær golf i måten spillet utføres på. Forskjellen er at man kaster Discer (frisbeer) i stedet for å slå en ball med en kølle. I stedet for et hull i bakken, så kan “hullet” i discgolf best beskrives som en “Kurv” med kjetting som stopper Discen om man treffer den riktig. Dette er en raskt voksende sport og vi har flere baner i området!

Vi kan anbefale banen til Sandnes Disc Golf klubb og Sola Frisbeegolfbane!

Finn baner i området.

Kanotur i lutsivannet

Kronen Gaard har 12 kanoer som de leier ut til alle sine gjester, enten de er på kurs eller på ferie, og ellers til alle som måtte ønske å benytte seg av dette tilbudet. Kanoene ligger på en slipp på Alsvik og er til utleie for bruk i Ims-Lutsi vassdraget. Kart over området og nøkler til hengelåsene, samt årer og redningsvester utleveres i resepsjonen på hotellet.

Klatreparken i Melsheia

SkogSprett Klatrepark er en aktivitetspark spesielt designet for å lage unike, luftige og spennende naturopplevelser for hele familien. Her er store nett, sklier og tunneler. Perfekt balanse, motorikk og bevegelighetstrening alt dette samtidig som man får trent lattermusklene.

SkogSprett sin klatrepark bruker et topp moderne kontinuerlig sikkerhetsssystem. Dette betyr at når du først har klikket deg på, behøver du ikke tenke mer på det. Hos SkogSprett vil man virkelig kunne føle adrenalinet bruse, om man befinner seg i vakre naturskjønne omgivelser i Sandnes flotteste skogsområde. Se mer informasjon om SkogSprett Klatrepark.


«Must do» når du først besøker Sandnes

Preikestolen

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer - ca 300 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år. Turens mål er utkikksplatået mot fjorden, men med på kjøpet får du en flott tur gjennom frodig Vestlandsnatur med idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis.

Les mer om Preikestolen.

Kongeparken

Kongeparken er hovedkvarter for magi og spenning. Her kan hele familien kose seg med over 60 aktiviteter og opplevelser. Kongeparken er Rogalands største turistattraksjon og den største fornøyelsesparken på Vestlandet. Parken har fått flere internasjonale utmerkelser, blant annet for god service,

Les mer om Kongeparken og bestill billetter.

Rib tur inn Lysebotn

Utforsk Lysefjord landskapet i en Rib båt! Turen går fra stavanger og ut i majestetiske lysefjorden. Her vil du passere nær fjellformasjoner og annet slående norsk landskap. Rib båter er også kjent for fart og spenning. Ekstra varme marine drakter og tørre poser vil bli gitt for å holde deg og dine eiendeler trygge og tørre.

Les mer om Lysefjord Safari RIB Safari.