Farsdagsfrokost som fenger

Marmorbord med trefat med en croissant, appelsinjuice og blomster
Kaffemilkshake i en glass og på et flaske med hvite og sorte papirsugerør

Farsdag betyr frokost på senga – og vi vet hva du kan lage for å gjøre papsen ekstra imponert.

Noe av det fineste du kan gjøre for å hedre far på farsdagen er å varte ham opp! Og en av de fineste måtene å gjøre det på, er å la pappa våkne til en fiks ferdig frokost utenom det vanlige.

– Ved å lage frokost til noen, viser du at du setter pris på dem. Og alle synes jo det er innmari kjekt å føle seg verdsatt, sier Simon Johannessen, som er kjøkkensjef ved Thon Hotels Bergen Airport.

Enten du serverer frokosten på senga eller dekker et koselig bord, så trenger ikke maten nødvendigvis å være så fancy eller omfattende å lage. Gesten i seg selv er så fin at den uansett vil varme pappahjertet.

– Det kan være så enkelt som å bytte ut den vanlige osten med et annet type pålegg, eller å servere brødskivene oppskåret på en skjærefjøl, med pålegg og tilbehør i fine skåler, tipser Johannessen.

Ifølge kjøkkensjefen vil frokosten få en ny dimensjon om du for eksempel bare bytter ut det vanlige smøret med en pisket og luftig smaksatt variant.

– Vi spiser med øynene, så når du legger litt ekstra i utførelsen av måltidet vil det ha en positiv effekt på appetitten.

Fem deilige frokoster

Enten du vil piffe opp den vanlige frokosten eller imponere med en ny rett, har kjøkkensjefen oppskriftene som gjør farsdagen til en fest.

Felles for dem alle er at de er enkle å lage, og de løfter frokosten til nye høyder. Alle oppskriftene er beregnet til fire personer, så her kan hele familien få gledet smaksløkene.

Kaffemilkshake

Banan og melk gjør denne kaffemilkshaken til en mettende liten frokost. Den smaker fantastisk, og er akkurat passe søt uten å inneholde sukker.

Dette trenger du

  • 5 dl kaffebønner
  • 1 l H-melk
  • 8 isbiter
  • 2 frosne bananer

Slik gjør du

  1. Legg kaffebønner i melk og trekk det opp til kokepunktet. La den gjerne stå kaldt over natten for å trekke ut mest mulig smak av bønnene.
  2. Kjør alle ingrediensene i en blender, og dryss litt kakaopulver over som en siste touch på shaken. Nytes med en gang!

Knekkebrød

Hjemmelaget knekkebrød smaker helt annerledes enn de du får kjøpt i butikken. Oppbevarer du knekkebrødene i en tett boks, holder de seg dessuten i ukesvis – noe som betyr at du ikke trenger å stå opp grytidlig på farsdagen for å fikse.

Dette trenger du

  • 1 dl sammalt grovt hvetemel
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 0,5 dl linfrø
  • 0,5 dl kruskakli
  • 1 ts salt
  • 3,5 dl vann

Slik gjør du

  1. Rør sammen alle ingrediensene i en stor bakebolle, og la røren svelle i ca 30 minutter.
  2. Fordel røren i et jevnt og tynt lag på et stekebrett dekket med bakepapir.
  3. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 25 minutter.
  4. Bryt opp knekkebrødene i passende biter, og server dem på et rustikt brett, eller en skjærefjøl i tre med et kjøkkenhåndkle eller en tøyserviett under knekkebrødene.

Tips! Knekkebrødene smaker nydelig med de fleste typer pålegg. Du kan til og med spise dem som snacks, eller dyppe dem i en krydret kremost.

Hjemmelaget knekkebrød på lyseblå tallerken
Oppskjært foccacia med tomater og urter
Hjemmelaget pisket smør ved siden av olje, sitron og tørka tomater

Focaccia

Focaccia er den italienske versjonen av en loff, og veldig godt som tilbehør til middagsretter, tapas eller spekemat. Men det er også helt nydelig å spise alene! Er den helt nybakt trenger du ikke mer enn litt god olivenolje til før en kan lukke øynene og drømme seg til Toscana.

Dette trenger du

  • 1 kg hvetemel
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ss salt
  • 3 dl vann
  • 4 ss god olivenolje
  • 2 ss maldonsalt

Slik gjør du

  1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.
  2. Spe inn vann og olje og elt deigen i ca. 10 minutter. Deigen skal være luftig og fin, og aller helst litt «sticky».
  3. La den heve til dobbel størrelse før den vendes direkte over i en passende form, gjerne et dypt brett og ikke en brødform.
  4. Bakes midt i ovnen på 180 grader i ca 25 minutter.

Tips! For luksusvarianten av focaccia kan du presse biter av parmesan, soltørket tomat, solsikkekjerner, og urter ned i deigen, i tillegg til en god olivenolje på toppen av baksten. Dypp brødet i hjemmelaget urtekrem, majones eller en oliventapenade.

Pisket smaksatt smør

En enkel måte å gjøre frokosten mer spennende på, er å piske smøret. Et luftig smaksatt smør er nydelig til focaccia, ferskt brød eller hjemmelagede knekkebrød. Pålegg blir nesten overflødig!

Dette trenger du

  • 1 pakke/500 gram vanlig smør (f.eks. Tine meierismør)
  • 2 glass soltørket tomat
  • 1 ss tomatpurè
  • 1 ts grovt salt

Slik gjør du

  1. La smøret stå en stund på kjøkkenbenken slik at det blir romtemperert.
  2. Pisk smøret i en kjøkkenmaskin til det blir luftig og hvitt i fargen. Konsistensen skal være som en litt tyngre krem. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du bruke en håndmikser eller visp, men da vil ikke smøret få helt riktig konsistens.
  3. Ha i grovkuttet soltørket tomat (inkludert oljen den ligger i), tomatpure og salt. Pisk alt godt sammen.

Tips! Pisket smør kan smaksettes med det du ønsker. For eksempel kan du erstatte tomat med hvitløk, urter, oliven eller paprika.

Eggesalat med purre på trefjøl med noen brødskiver og en kniv

Eggesalat

Eggesalaten er perfekt på brødskiva, som fyll i bagetter, eller som tilbehør til spekemat.

Dette trenger du

  • 6 hardkokte egg
  • ½ vårløk
  • 2 dl majones
  • 3 ss seterrømme
  • 1 ss Worchestersaus
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  1. Kok eggene i ca. 8 minutter og kjøl dem ned i kaldt vann.
  2. Skrell eggene og skjær dem i terninger.
  3. Finsnitt vårløken.
  4. Bland majones, rømme og Worchestersaus, og smak til med salt og pepper.
  5. Vend inn egg og vårløk til en kremet eggesalat. Spar gjerne et kokt egg som du skjærer i båter og legger som pynt på salaten.

Tips! For å få den riktige kremete konsistensen på eggesalaten må eggene kokes akkurat passe lenge, slik at de verken er bløtkokt eller for harde.

Ifølge Simon Johannessen kommer tiden an på størrelsen på egget, men et egg i vanlig størrelse skal kokes i åtte minutter. Det er viktig at eggene er helt kalde før de blandes inn i røren, derfor kan du gjerne koke dem dagen før og ha dem i kjøleskapet til du lager salaten.