Julemat fra Asia Marked
La deg inspirere til å prøve noen nye retter, med oppskrifter på julemat fra flere ulike land. Ingrediensene finner du hos Asia Marked.
Asia Marked på AMFI Roseby er regionens største matvarebutikk innen sitt segment, med et sortiment det er vanskelig å måle seg med. De har et bredt utvalg av mat og produkter fra hele verden, og her har vi samlet noen oppskrifter som kanskje frister. Og alt du trenger for å lage spennende mat med nye smaker fra hele verden finner du selvsagt hos Asia Marked.
Overrask familie og venner med noen nye retter til jul i år. Innimellom ribbe, pinnekjøtt og riskrem, kan det være forfriskende og godt med nye smaker.
Kan vi friste med en smakfull og mettende suppe? Prøv å lag borsjtsj med lammekjøtt og grønnsaker. Og ikke la deg skremme av at den inneholder rødbeter. Den er nydelig!
Borsjtsj med kjøtt og grønnsaker (Kilde: matprat.no)
Til 6 pers trenger du:
- 1, 5 kg lammebog i skiver
- 2 ss margarin
- 2 løk
- 0,5 hodekål
- 3 gulerøtter
- 2 ss olje
- 3 kjøttbuljongterninger
- 1, 5 l vann
- 2 laurbærblad
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 7 rødbeter
- 1 ss eddik, 7 %
- 6 ss rømme
- 1 bunt bladpersille
Slik gjør du:
- Skrell og skjær alle grønnsakene, unntatt rødbetene, i grove strimler.
- Stek alle grønnsakene i en romslig gryte sammen med olje i 2 min.
- Skjær lammekjøttet i terninger på ca. 2x2 cm. Brun kjøttet i margarin i en separat gryte eller stekepanne. Ha det over i gryten med grønnsakene.
- Tilsett vann, buljongterninger og krydder. La det koke opp og skum av. La det hele småkoke i 1 time.
- Skrell og riv rødbetene. Tilsett dem mot slutten av koketiden. Da får du en mer intens farge på suppen. Smak til med eddik, salt og pepper.
Server med en skje rømme og klippet persille.
Lyst til å prøve noe nytt, prøv Tabbouleh. En god rett i seg selv, men passer også godt som tilbehør til langtidsstekt kjøtt eller kanskje som et friskt innslag på koldtbordet? Denne passer også godt å servere om du har vegetarianere eller veganere på besøk i julen.
Tabbouleh (kilde: matprat.no)
Til 4 pers trenger du:
- 225 g bulgur
- 1 tomat
- 0,5 agurk
- 1 rødløk
- 1 nektarin, fersken eller granateple
- 1 grønn chili (valgfritt)
- 50 g rosiner eller korinter
- 1 fedd hvitløk
- 0,5 bunt bladpersille
- 2 ss hakket, frisk mynte
- 1 ss hakket, frisk koriander
- Saften av 1 sitron
- 2 ts flytende honning
- 1,5 dl ekstra jomfru olivenolje
Slik gjør du:
- Tilbered bulgur etter anvisningen på pakken. Avkjøl.
- Del tomat og agurk i to og skrap ut de myke kjernene. Kutt rødløk, tomat og agurk i små terninger, og nektarin/fersken i litt større terninger. Kutt grønn chili i tynne ringer.
- Finhakk hvitløk, mynte, koriander og persile.
- Ha i bulgur, hakkede grønnsaker, rosiner og urter i en bolle og bland godt. Smak til med sitronsaft, honning, olivenolje, salt og pepper.
- La gjerne tabboulehen stå kaldt og trekke smak i minst en halvtime før servering.
Polsk rullekake med valmuefrø hører med til den polske julefeiringen. Gi denne en sjanse, om du tar deg tid og knuser valmuefrøene godt vil de gi en nydelig smak og gjøre denne kaken til noe mer enn «bare en rullekake».
Makowiec - Valmuefrørullekake (kilde)
Ingredienser til 2 rullekaker:
Til deigen:
- 2,5 dl melk
- 15 g sukker
- 14 g gjær
- 500 g hvetemel
- 1 ts salt
- 2 eggeplommer
- 50 g smør
- Frøene fra 1 vaniljestang
Til fyllet:
- 300 g valmuefrø
- 100 g sukker
- 2 ts smør
- 2 eggehviter
- 3 ss honning
- 1 kopp rosiner
- ½ ts mandelessens eller litt amaretto (italiensk mandellikør)
- 1 egg
- 1 ss olje
Glasur (valgfritt, men anbefalt om du vil ha kaken litt søtere):
- 2 kopper melis
- ¼ kopp melk
Fremgangsmåte:
- Dekk valmuefrøene med kokende vann og la de ligge i bløt noen timer eller over natten.
- Varm melken til rundt 40 grader, og hell i en stor bolle.
- Rør inn sukkeret og gjæren i melken, og la røren stå i 5 min.
- Rør så inn mel, salt, eggeplomme, smør og vaniljefrøene. Arbeid godt med deigen, og kna gjerne med hendene.
- Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 90 min.
- Mens deigen hever, heller du vannet av valmuefrøene. Bruk et dørslag med et papir eller rent kjøkkenhåndkle.
- Mal valmuefrøene i en krydderkvern, ren kaffekvern eller i en foodprocessor. Best resultat får du med en krydderkvern, og du må huske å male kun små porsjoner om gangen. Mal også rosinene.
- Bland sukker, smør, eggehviter, honning, malte rosiner og mandelessens/mandellikøren.
- Slå ned deigen og del den i to emner.
- Rull hver del til et rektangel på ca. 25 x 35 cm
- Spre halve valmuefrømassen på hvert rektangel. Unngå kantene.
- Rull sammen fra langsiden, knip deigen litt sammen og brett endene under, slik at fyllet ikke renner ut.
- Plasser rullekakene på et bakepapirkledd stekebrett med deigkanten ned.
- Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la de etterheve i 35-40 min.
- Forvarm stekeovnen til 175 grader
- Pisk sammen et egg og litt olje, som du pensler kakene med.
- Stek kakene i 35 min
- Avkjøl kakene på rist før du eventuelt tar på glasuren.
- Del kaken i 1,5 cm tykke skiver og server.
Aktuelle butikker
Butikk | Beliggenhet | Åpningstider | Kontaktinfo |
---|---|---|---|