Årets antrekk for jul og nyttår til herre

Mann som smiler og holder et lite juletre
Vi har tipsene til de ulike antrekkene til julens festligheter!
Mann som sitter i en blå dress
Viktig å velge å dress som sitter som den skal, da er du klar til julens mange festligheter.
Mann som har på seg buksebelte
Invester i et skinnbelte som passer til dressen og skoene så er du festklar til julesesongen!
Mann som knyter dressko
Match et svart belte med svarte dressko så er du klar til julefesten.

Usikker på hvordan du skal kle deg i julas selskaper? Eller er du bare ute etter litt inspirasjon? Her er tips til ulike antrekk til julens mange festligheter.

Jula står på trappene, og kalenderen fylles gradvis opp av julebord, selskaper og høytidelige sammenkomster, der du helst skal være litt mer enn vanlig festfin.

Men hva skal du egentlig ha på deg på julebordet, i juleselskapet og på nyttårsaften, om du både vil være stilsikker og komfortabel?

Motejournalist og tidligere moteredaktør, Cecilie Mevatne, mener det først og fremst er viktig å finne en dress som sitter som den skal.

– Jula er dressens høytid, og du tjener mye på å velge en dress som passer og sitter perfekt på din fasong. Tilpass dressen ved for eksempel å sy den inn eller ved å legge opp buksene til riktig lengde.

Når dressen sitter som den skal, er du allerede langt på vei, men til den som vil ta seg ekstra godt ut gjennom julens festligheter, har Cecilie flere triks i ermet.

Her er ekspertens beste tips til ulike festantrekk:

Julebord med jobben: Klassisk i delikate farger

Noen holder julebord på kontoret, andre drar på restaurant, og noen slår på stortromma og tar med jobben utenlands, men én ting er sikkert: den klassiske dressen funker uansett hvor du skal.

– På catwalken ser vi mange dresser med pene, klassiske snitt for tiden, så er det ett år jeg ville investert i en fin dress i god kvalitet, så er det kanskje i år, sier Cecilie.

– I tillegg til at dressen skal sitte som et skudd, må du tenke helhetlig: Pass på at dress, skjorte, slips, belte, sokker og sko står i stil til hverandre. Det er mange rare kombinasjoner ute og går.

Alt trenger ikke ha samme farge, men fargetonene i dress, belte, sokker og slips bør stå i stil til hverandre. For eksempel bør du alltid matche et brunt belte med brune sko og svart belte med svarte sko.

Cecilie anbefaler også å investere i et nytt belte.

– Når du først har kjøpt ny dress bør du kjøpe et skinnbelte som passer perfekt til dressen, ikke bare ta et som ligger hjemme.

TIPS!

Synes du dress kan bli litt formelt og kjedelig, foreslår motejournalisten å teste ut nye fargekombinasjoner på tilbehøret.

– Man kan få mye ut av en klassisk dress. Varier med ulike slips og sokker, og prøv med boots til istedenfor dressko. Du kan også droppe jakken og matche dressbuksen med en skjorte med for eksempel striper eller en fin, tynn ullgenser om det er kjølig.

Mann med blå dress
Dressen må være klar til ribbe- og pinnekjøttlukten kommer i hus.
Mann med brun dress
Kjør mørk dress med hvit skjorte så er du klar til julaften.

Julaften med familien: Tradisjonelt med innslag av grønt

Idet Sølvguttene synger jula inn og ribbe- og pinnekjøttlukten brer seg over landet, er det nok mange menn som sitter i lik finstas rundt bordet.

– Å kjøre tradisjonelt med mørk dress, skjorte og slips slår aldri feil på julaften, mener Cecilie, som holder en knapp på den hvite skjorta:

– Det er kanskje litt konservativt av meg, men jeg synes menn skal ha hvit skjorte på julaften. Mange kaster dressjakka under middagen, og med hvit skjorte er man fortsatt stilfull uten jakke.

Når det er sagt kan derimot fargene på tilbehøret godt variere.

– Rødt er alltid fint til jul, men denne sesongen har også ulike grønntoner gjort det sterkt på motefronten for menn.

Særlig flaskegrønt er en grønnfarge som passer godt til jul, mener Cecilie, og foreslår derfor å gå for mørke sokker med flaskegrønt mønster til dressen.

– Mange glemmer å tenke på at sokkene synes når de setter seg. Kjøp noen pene dressokker som passer til resten av antrekket, du kan gjerne gå for noen med flaskegrønne detaljer så de kan matches med både blå, svart og grå dress.

TIPS!

Er du usikker på fargetoner, kan du følge «den gylne regel»: Brune sko og brunt belte til blå dress. Svarte sko og svart belte til svart dress. Holder du deg i tillegg til en hvit skjorte, kan det ikke bli helt feil.

Menn med grå dress
Gjerne ton ned dressen til romjula med familien.
Mann med dress og frakk over skuldrene
Husk at et stilig juleantrekk bør fortsette utenfor døra, og gjerne bruk en frakk til en klassisk dress.

Juleselskap i romjula med familien: Avslappet og preppy

Romjula er en herlig tid. Roen kan senke seg, og ribberestene fortæres. Men for mange av oss er det nok av anledninger som krever en nystrøket skjorte i romjulstida også.

– Den klassiske dressen funker i romjula, men vil du tone det litt ned, kan du gå for kun dressbukse og skjorte med en kasjmirgenser over, eller mikse opp dressen med en jakke i en annen tekstur.

Har du imidlertid ikke rukket å stryke skjorta på ny, har Cecilie likevel tips til et stilig romjulsantrekk.

– En trend i vinter er langermet poloskjorte med krage. Den gir en preppy, amerikansk look, og passer perfekt til et romjulsselskap der man vil være fin, men mer avslappet.

Poloskjorten kan matches med en finere chinos-bukse for den rette romjulslooken, tipser Cecilie.

Tips!

Husk at et stilig juleantrekk bør fortsette utenfor døra. Har du allerede en klassisk dress, er en klassisk ullfrakk en sikker investering, og i år er det flust å velge i, ifølge eksperten.

– Frakker er ekstra populære i år. Gå for en varm frakk med klassisk snitt i brun eller svart -– så er du sikret en stilsikker gange til og fra juleselskapene.

Mann med frakk som går i gaten
Til nyttårsfesten er alt lov.
Mann med blå dress og brun frakk
En stilig frakk kan sette prikken over i'en til nyttårsfesten!
Mann som fester klokke rundt håndleddet
En klokke slår ikke feil når man skal telle ned til det nye året.

Nyttårsaften med venner: Alt er lov

Nyttårsaften – den magiske aftenen vi ønsker et nytt år velkomment og føler at alt kan skje! Det gjelder også når det kommer til antrekk.

– På nyttårsfest med venner er alt lov. Herremoten på catwalkene er ganske vill for tiden, og skjørt er en av sesongens dristige trender. Vil du være crazy kan du altså gå med skjørt på nyttårsaften.

Motejournalisten har imidlertid stor forståelse for at skjørt ikke er et alternativ for de fleste, men det er fortsatt lov å ta i litt ekstra på årets siste dag.

– Velg alt fra smoking til bukse og skjorte, og vær litt kreativ når det kommer til tilbehøret.

– En stilig frakk, et par lekre hansker, et grønntonet mykt skjerf, en kul fiskermannslue, ja, til og med en paraply kan løfte antrekket ditt når du skal ut denne kvelden.

Tips!

På nyttårsaften flytter festen seg gjerne utendørs når klokka nærmer seg midnatt. Gå til festen i et par pene boots som du kan ta frem igjen når dere skal ut, og ha heller med dressko som du kan skifte til innendørs, er ekspertens tips.

Tekst
Newslab
Foto
Getty
Produksjon
Amfi Kreativ