En dag for å vise takknemlighet

Dekket bord med mat og folk som smiler og skåler
Vis hjertevarme med å invitere kjente og kjære til en god middag på takknemlighetens dag.

Thanksgiving, eller høsttakkefest på norsk, er en dag som stadig flere nordmenn markerer. Men navnet kunne likegodt vært takknemlighetens dag.

På takknemlighetens dag skal man vise hjertevarme, ta et tilbakeblikk, ha gode samtaler og ikke minst spise god mat sammen. Kine Loftvik (45) er en av mange som har gjort det til en tradisjon å markere denne dagen. Da åpner hun hjemmet sitt og samler gode venner rundt bordet.

Tradisjonelt er det kalkun som står på bordet, det har det også vært hos Kine, men etter hvert har hun gjort en vri.

–De siste årene har jeg heller servert deilig tapas til mine gjester. Da er det noe for alle, og fatene med småretter går på kryss og tvers av bordet og får praten til å gå. Det viktigste er jo ikke hva vi spiser, så lenge det er noe godt, men at den lune og hyggelige atmosfæren rundt måltidet leder oss inn i de gode samtalene, sier hun.

Noen av rettene lager hun selv, mens andre kjøper hun ferdig. Men desserten lager hun fra bunnen, og i år går hun for en gresskarpai. Oppskriften finner du lenger ned i artikkelen.

Dekket bord med mat og folk som smiler og skåler
Dekket bord med mat
Hvorfor ikke si noe man er takknemlig for årets som har gått rundt et godt måltid.

Her er Kines beste tips til hva du kan gjøre når du inviterer gjester til takknemlighetens dag.

1. Noe positivt fra året som har gått

Siden høsttakkefesten er en takkefest kan du be alle gjestene om å tenke ut én spesiell ting som har skapt hjertevarme og som de er takknemlige for i året som har gått. Når gjestene skal fortelle om sin positive opplevelse, kan de starte med å si: «Jeg vil takke for…».

Dekket bord med mat og folk som smiler og deler mat
Mat og god stemning kan føre til mange gode samtaler.

2. Den gode samtalen

Når du inviterer gjestene, kan du be dem ta med en lapp hvor de har skrevet ned et ønsket samtaleemne. Så kan dere sette av for eksempel 10 minutter til hvert tema og sørge for at alle får komme til orde i løpet av den tiden. Temaet kan jo være så mangt, her er alt lov. – Det er alltid spennende å høre hva de rundt deg er opptatt av, kanskje blir du overrasket eller enda bedre kjent, det har iallfall jeg opplevd flere ganger, sier Kine

Dekket bord med mat og folk som smiler og deler mat
Dekket bord med mat
Inviter en "hemmelig"-gjest til takknemlighetensdag for å skape ekstra stemning.

3. En ukjent gjest

Det kan være både gøy og spennende å møte nye mennesker. Å invitere en fremmed inn i et vennelag skaper nysgjerrighet og gjør at alle ønsker å vise seg fra sin beste side.

– Det blir alltid god stemning når jeg inviterer en «hemmelig» gjest, sier Kine. Ekstra spennende ble det den gangen hun inviterte en som hun kun hadde vekslet noen tilfeldige ord med på butikken et par ganger.

– Så ta sjansen, inviter en nabo du knapt nok sier hei til eller en kollega fra en annen avdeling, foreslår hun.

Dekket bord med mat og folk som smiler og deler mat
Lek og gode samtaler rundt matbordet skaper alltid god stemning.

4. Spise, synge og blåse

Kine liker å skape en fin miks av gode samtaler og uhøytidelig stemning.

– Jeg legger som regel inn et par morsomme leker underveis i festen, sier hun, og foreslår en lek som krever kjeks og ballonger for å gjennomføres. Fremgangsmåten er slik:

– Du legger en kjeks og en ballong foran hver deltaker. Så blir gjestene enige om en sang som skal synges, gjerne en tullesang som vil skape ekstra mye latter rundt bordet. På et signal fra meg skal deltakerne starte med å spise kjeksen. Når kjeksen er spist opp skal de synge sangen, hver for seg. Etter sangen er sunget skal de blåse opp ballongen. Den som først får ballongen til å sprekke har vunnet.

Dame som skriver i en bok
Hvorfor ikke skape litt liv rundt matbordet med en aktivitet som en artig personlighetsquiz.

5. Artig personlighetsquiz

En annen aktivitet som skaper liv og røre rundt bordet, er quiz. Hvis alle kjenner hverandre godt er det alltid morsomt med en personlighetsquiz.

  1. Jeg deler ut kulepenn og papir til alle og ber dem notere ned fem ting de liker og fem ting de ikke liker. Det kan være mat, klær, farger eller egentlig hva som helst.
  2. Nederst på arket må de skrive navnet sitt.
  3. Så samler jeg inn lappene og nummererer dem, og oppgir nummeret før jeg leser opp svarene.
  4. Gjestene skriver ned hvem de tror hver av listene tilhører, og den som har flest riktige svar har vunnet.

– Mange blir overrasket over hvor godt – eller lite godt – de kjenner vennene sine, og det blir alltid masse latter og prat av dette, sier Kine.

Gresskarpai med små gresskar dekorert rundt
Gjerne lag en nydelig Amerikansk gresskarpai til takknemlighetens dag.

Her er oppskriften til desserten Kine skal lage til takknemlighetsdagen:

Amerikansk gresskarpai

Siden Kine ikke serverer kalkun, slår hun heller til med en helt nydelig gresskarpai. Dette er en klassiker på alle amerikanske thanksgiving-bord. Paien blir kjempesaftig av gresskarkjøttet og er deilig krydret med kanel, ingefær og muskatnøtt.

Oppskrift til 10 porsjoner

Paibunn:

  • 200 g hvetemel
  • 150 g smør
  • 2 ss vann

Gresskarpuré:

  • 450 g gresskar
  • 0,25 ts salt

Gresskarfyll:

  • 4 egg
  • 2 dl sukker
  • 100 g smeltet smør
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt allehånde
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 0,5 ts malt muskat
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca. 200 g gresskarpuré (gjerne litt mer)
  • 1 boks vikingmelk (kondensert melk, 410 g)
Gresskarpai-stykke med et løvblad vedsiden av tallerkenen.
Server paien lun eller avkjølt, gjerne med litt pisket krem.

Slik gjør du

1. Ha alle ingrediensene til paibunnen i en hurtigmikser og kjør til en fast deig. Kna den sammen med litt hvetemel og pakk den i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den kjevles ut.

2. Lag gresskarpuré. Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skrell og del gresskar i grove biter. Legg bitene på bakepapir på et stekebrett. Dryss over litt salt. Sett brettet midt i stekeovnen og bak gresskarbitene i 30-40 minutter, eller til de er helt møre. Ha de bakte gresskarbitene over i en hurtigmikser og kjør til en glatt purè (ca. 200-250 g ferdig puré).

3. Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet eller fryseren i 15-20 minutter før steking.

4. Forvarm stekeovnen til 200 °C. Stek paiskallet midt i ovnen i 10 minutter. Ta ut formen og avkjøl.

5. La ovnen stå på, men senk temperaturen til 180 °C. Visp sammen egg, sukker og smeltet smør. Bland inn mel, bakepulver, krydder, vaniljesukker, gresskarpurè og kondensert melk.

6. Fyll paiskallet forsiktig med blandingen. Plasser formen midt i ovnen og stek paien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

Server paien lun eller avkjølt, gjerne med litt pisket krem.

Kilde: matprat.no

Lykke til med å arrangere en takknemlighetsdag for vennene dine. Det kan bli en dag som kan skape mange nye gode minner for dere.