Skikk og bruk på 17. mai

Jente i drakt feirer med to norgesflagg på 17. mai

På Norges nasjonaldag er det flere retningslinjer vi i tradisjon tro bør følge. Sjekk om du kan normene for skikk og bruk på 17. mai.

På Norges nasjonaldag er det flere retningslinjer vi i tradisjon tro bør følge. Visste du for eksempel at du skal bære sløyfen på en bestemt side? Ei er det heller helt fritt frem når det kommer til dagens skovalg og antrekk.

Flaggreglene

17. mai er Norges nasjonaldag. Hvert år feirer vi at vi fikk vår egen grunnlov som ble undertegnet på Eidsvoll den 17. mai 1814. Grunnlovsdagen er en offisiell flaggdag. Det betyr at hvis du har flaggfeste på terrassen eller flaggstang i hagen må denne tas i bruk.

Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang, og fires med solnedgang, men fra 1. mars til 31. oktober gjelder andre regler. Da skal flagget heises klokken 08:00 og det skal fires senest klokken 21:00.

Når det gjelder håndholdte flagg trenger du ikke følge med på klokken, men det er viktig å vite at flagget vårt skal behandles med respekt og aldri berøre bakken. Denne er relativt lett regel å overholde, med mindre man er et lite barn som går i et langt barnetog og som gjerne blir litt sliten i «vifte-armen».

Visste du at det er et krav at flagget skal være rent, ikke synlig slitt og i riktige farger og proporsjoner? Dersom flaggets sterke farger har falmet, bør du bytte det ut. Har du fått flekker på, bør du vaske og stryke flagget slik at det er klart til bruk.

Ta gjerne en sjekk av de flaggene du har liggende hjemme i god tid før grunnlovsdagen slik at du slipper å være flau på den store dagen. Dersom det viser seg at du har et flagg som trenger utskiftning, kan du etter reglen ikke bare kaste det i søpla.

Å gjøre dette regnes som respektløst overfor landet og flagget. Du har i realiteten følgende alternativ: Du kan enten fjerne flagget fra stangen og respektfullt brenne flagget, eller så kan du klippe flagget i biter før det kan kastes.

Mennesker står utenfor slottet med norske flagg på 17.mai, med fokus på jente med brunt hår med flette
Mennesker står utenfor slottet med norske flagg på 17.mai, med fokus på jente med brunt hår med flette