Årets antrekk for jul og nyttår til herre

Mann og kvinne foran glitrende bakgrunn med champagneglass i hånda smiler til kamera
Elegant mann med dress og frakk
Mann i blå dress snakker med dame i selskap

Sliter du med å finne juleantrekk? Eller er du usikker på hva du skal ha på deg på nyttårsaften? Her er tips til hva du kan ha på deg til julens festligheter.

Julen står på trappene, og kalenderen fylles gjerne opp av alskens julebord, selskaper og høytidelige sammenkomster der du helst skal være litt festfin.

Men hva skal man egentlig ha på seg på julebordet, juleselskapet eller julaften, om du både vil være stilsikker og komfortabel?

Motejournalist, stylist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne, mener det først og fremst er viktig å finne en dress som passer.

– Du tjener mye på å velge en dress som sitter som den skal. Det er både mer stilfullt og hever antrekket betraktelig. Tilpass dressen ved for eksempel å sy den inn eller legge opp buksene til den sitter som et skudd, sier hun, og fortsetter:

– Et lekkert slips er også viktig. Og husk at du ikke bør bruke tennissokker til dress, men heller tynnere kvalitetssokker i mørkere nyanser. Det hever antrekket med en gang.

Også en genser i et kvalitetsstoff som kasjmir eller en skjorte med riktig snitt kan være med på å toppe et antrekk, ifølge stylisten.

– Invester gjerne i en fin, mørk blazer, som du kan kombinere med både en høyhalset, tynn kasjmirgenser for en litt mer avslappet stil, og en fin skjorte når man vil være mer pyntet.

Her er stylistens tips til ulike antrekk du kan bruke til julens festligheter:

Julebord med jobben: Avslappet, men stilig

Noen holder julebord på kontoret, andre drar utenlands. Og noen kjører tradisjonelt med julemat på restaurant, mens andre fester ut i de sene nattetimer. Det perfekte julebordsantrekket avhenger dermed av hva og hvor dere skal.

– Planlegger dere en mer avslappet sammenkomst, kan det være fint med en fin skjorte, slips og et par chinos, og vips, så har du et godt alternativ til den tradisjonelle dressen, tipser Mevatne.

– Er det kjølig, kan du kombinere med en ullblazer. Og vil du droppe skjorta helt, kan også en tynn pologenser i merinoull eller kasjmir være tingen. Å spille på ulike teksturer og farger er fint, så lenge det matcher.

Er det derimot en mer formell fest er en blå dress et godt valg, ifølge stylisten.

– Og husk fine dressko og frakk! Ønsker du også å være litt ekstra fin i år er et silkeskjerf i halsen et godt valg.

TIPS!

Har du blå dress er det lekkert med et par mørkebrune dressko til, men om du har svart dress er det finest å holde seg til sorte sko.

Mann med rødt slips sittende ved middagsbord

Julaften: Tradisjonelt med rødt

I det Sølvguttene synger jula inn og ribbe- og pinnekjøttlukten brer seg over landet, er det nok mange menn som sitter i lik finstas rundt bordet.

– Å kjøre tradisjonelt med mørk dress, hvit skjorte og rødt slips slår aldri feil på julaften, mener Mevatne.

– Og i år er rødt ekstra trendy for menn, så du kan være sikkert på at et rødt eller burgunderfarget slips eller sløyfe er en vinner. Eller hva med å gå for et par dressokker med røde detaljer for litt ekstra julestemning?

Skal du ut en tur, gir du antrekket det lille ekstra med et fint ullskjerf i halsen og et par finere skinnhansker som tilbehør til frakken, tipser stylisten.

TIPS!

Tilbehør er prikken over i-’en ved et antrekk. Bruk gjerne et skinnbelte til dressbuksene og ha noen lekre slips klare for festsesongen.

Mann i brun genser prater rundt et bord i selskap.

Juleselskap med familien: Stilfull komfort

Juleselskap hos svigers, grøtlag for barna eller en skikkelig romjulsbrunsj – det blir gjerne nok av tilstelninger i romjula som også krever sine antrekk.

Men etter å ha gått «all in» med dress og slips, kan du gjerne kle deg litt mer avslappet igjen i romjula, ifølge Cecilie Mevatne.

– En fin cordfløyelsbukse eller chinos stylet med en fin skjorte er perfekt for slike anledninger. Er det kaldt ute kan du gjerne kombinere antrekket med en tynnere ullgenser eller en blazer utenpå skjorten for å holde varmen.

Venner feirer nyttår med stjerneskudd

Nyttårsaften med venner: Klassikeren sort dress

Når det er klart for årets siste dag er det bare å finne frem finstasen. Nyttårsaften er nemlig dagen det er lov å dra på litt skikkelig på klesfronten.

– Skal du på en skikkelig nyttårsfest er det sort dress som gjelder, eventuelt smoking om det er snakk om nyttårsball, sier Mevatne.

Kjør på med sort sløyfe, en lekker ullfrakk og sorte sko som tilbehør, og du er klar for å ønske det nye året velkommen med stil!

Tekst
Newslab
Foto
Getty
Produksjon
Amfi Kreativ