Årets antrekk for jul og nyttår til dame

glad dame i sølvglitterkjole med stjerneskudd
dame i sort dress og høye hæler
Plagg med klassiske snitt er en sikker vinner på julebordet.
dame i sort kjole tar på sølvpumps

Julens festligheter står snart for tur: Her er tipsene til deg som vil være fjong og fin på både julebordet, julaften, romjulsselskapet og nyttårsaften.

Det er på tide å børste støvet av stiletthælene, paljettene og glitterkjolen igjen! For i julens selskaper, og når det nye året skal skåles inn, er det virkelig lov til å ta på finstasen.

Enten du sverger til kjolen, dressbuksen, skjørtet eller blazeren, er det flere ting som enkelt kan piffe opp antrekket i år, tipser motejournalist, stylist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne.

– Et par store øredobber eller et annet skinnende tilbehør kan løfte ethvert antrekk. Ellers er et par stiletthæler eller en clutch eller selskapsveske i metalliske materialer som gull og sølv sikre vinnere som tilbehør denne julen, forteller stylisten.

Når det kommer til materialvalg kan du gjerne se etter plagg i velur eller i delikate stoffer som silke, plissé og chiffon. Og på fargefronten er det sort som dominerer, ifølge Mevatne, i tillegg til knallfarger og juveltoner som burgunder, flaskegrønt eller kongeblå.

– Jula er også en fin anledning til å bruke mer gylne toner – gjerne i form av metalliske stoffer eller paljetter, sier Mevatne.

Med andre ord; det er bare å få på finstasen! Her er stylistens tips til ulike festantrekk til julens festligheter:

Julebord med jobben: Tradisjonell stil med det lille ekstra

Det er et kjent dilemma: Hva skal du egentlig ha på deg når jobben inviterer til julebord? Det skal jo gjerne være både festfint og formelt på en gang – litt avhengig av hvor du jobber så klart – og du vil kanskje være ekstra fin blant kolleger som man til daglig møter i hverdagsklær eller uniform.

Et sikkert tips på julebord med jobben er å gå for tradisjonelle farger som sort, burgunder eller flaskegrønt, ifølge stylisten.

– Gå gjerne for en mini- eller midikjole, for eksempel en omslagskjole, fin strikkekjole eller en tubekjole, eller velg i stedet en kul dress, sier Mevatne, og legger til:

– Det er fint å spille på klassiske snitt og stilfulle plagg når man er i profesjonelle settinger, selv om det er fest. En fin dressbukse stylet med en matchende blazer gir en fin og litt rå look.

Vil du være ekstra fin kan du ha en blondebody eller korsett under blazeren, eller style dressbuksene alene med en silke- eller paljett-topp.

– En magetopp i et delikat eller skinnende stoff passer perfekt, og er veldig trendy, å bruke sammen med en dressbukse, hvis det er i stil med kleskoden, sier Mevatne.

Vil du gjøre det så enkelt som mulig, kan det kanskje holde med et par lekre øredobber og et par høye hæler for å gjøre deg klar for fest, spesielt om du går med dress eller blazer på jobb til daglig.

Tips!

En sort klassisk clutch er alltid en vinner til juveltoner, eller du kan velge en i metalliske stoffer eller paljetter for å gi antrekket det lille ekstra.

dame i rød fløyelskjole foran juletre
danærbilde av hånd som tar på øredobb i øret

Julaften: Pyntet komfort

På selve julekvelden vil du kanskje være pyntet, men samtidig kle deg i noe behagelig. Dagen er ofte lang, og man skal jo ha plass til både julegodt, surkål og riskrem!

– På julaften er en finere, tettsittende strikkekjole, gjerne en litt lengre modell, midt i blinken, sier Mevatne.

– Gå gjerne for en med et fint snitt for å gjøre strikkekjolen litt ekstra pyntet, for eksempel en modell med båthals eller en asymmetrisk kjole der den ene skulderen vises.

En velurkjole, i for eksempel sort, burgunder eller andre juveltoner, er også en sikker vinner på julaften ifølge stylisten.

– Og på veskefronten er en stor toteveske perfekt, så har du plass til julegavene til og fra selskapet også.

TIPS!

Et enkelt grep for å gjøre et komfortabelt antrekk mer pyntet er å smykke deg med både halskjeder, ringer og ørepynt. Og kanskje en fin hårbøyle eller et hårbånd som prikken over i-en?

to damer i skjørt og topp

Juleselskap med familien: Fin, men nedpå

For mange er romjula synonymt med avslapping på sofaen i pysj og koseklær, mens julefilmene ruller på skjermen og kakeboksen tømmes. Men det er også tiden for juleselskap med familie og venner. Og hva kan man med fordel bytte ut julepysjen med da?

– I juleselskap kan man fint være mer nedpå i stilen enn på julaften, sier Mevatne.

Så dropp kjolen, og kle deg heller i et skjørt kombinert med en skjorte, bluse eller en fin pologenser. En skinnbukse og fin topp gir også en litt røffere, men fin look.

– Style gjerne antrekket med en fin blazer, og husk tilbehør som smykker og ørepynt. Til dette er det fint med en mindre, nøytral håndveske, tipser stylisten.

dame i sølvpaljettkjole dekker bord
glad dame i grønn paljettkjole

Nyttårsaften med venner: More is more

3 – 2 – 1 – godt nyttår! Årets siste dag – og kanskje største fest – er kvelden hvor du virkelig kan ta den helt ut, og ikke være redd for å være for pyntet.

– Her kan både paljettkjolen, større ørepynt og fuskepelsen komme på, mens føttene kan pyntes med stilletthæler eller høye boots, tipser stylisten, og legger til:

– Du kan også gå for mer vågale kjoler med splitt, og ta for deg alle de delikate stoffene som er i vinden for tiden, som chiffon, mesh og mer transparente stoffer.

TIPS!

Paljettkjolen kan fint styles med større ørepynt, armbånd og ringer, men unngå smykker da kjolen er et smykke i seg selv!

Om du vil være ekstra festfin kan du gå for et par stiletthæler i gull eller sølv – eller et par hæler med en glitrende pynt foran på skoen for litt bling. Match gjerne med en metallisk clutch eller selskapsveske, om du ikke går for en i en knallfarge eller en med paljetter.

– Hvis du har hatt en spesiell kjole i tankene lenge, eller drømt om en anledning som passer til en du allerede har, er nyttårsaften kvelden for å slå til. Du kan glitre så mye du vil!, konstaterer stylisten.

Tips!

En paljettkjole kan gjerne styles med et par høye støvletter, stiletthæler eller pumps og en liten clutch eller håndleddsveske – men hold tilbehøret i nøytrale farger eller i gylne/metalliske toner som matcher kjolen, så det ikke slåss om oppmerksomheten.

Tekst
Newslab
Foto
Getty
Produksjon
Amfi Kreativ