50 år med handel på Moa
Historien sitter bokstavelig talt i veggene. Det hele startet i bygningen som i dag utgjør deler av AMFI Moa øst.
Etter mange år med diskusjon rundt utvikling av Moa, hvor til og med flyplass ble foreslått, landet bystyret i 1970 på at området skulle reguleres til forretninger, kontor, allmennyttige formål, herberge og bevertningssteder. Dermed var grunnlaget lagt for det som ble kalt et handelseventyr av nasjonalt kaliber.
Utviklingen av Moa som handelsdestinasjon har vært enorm siden starten i 1972, og senteret er bygget ut i mange etapper. I jubileumsåret hviler vi heller ikke på laurbærene, og allerede i januar i år ble nok en utbygging påbegynt. Det skjer kort og godt alltid noe spennende og nytt på AMFI Moa.
Med nesten 200 butikker og serverings- og underholdningssteder er AMFI Moa i dag en møteplass og et knutepunkt for hele regionen. Vi er som en liten by i byen. Med over 2 000 ansatte er vi i tillegg en av Ålesunds største arbeidsplasser.
Tidslinje
1972
Moa Varehus åpner i lokalene til Spjelkavik Skofabrikk i oktober.
1983
Moa Butikksenter åpner 1. september.
Vi må ikke komme dit hen at folk sitter hjemme og bestiller per postordre eller gjennom dataanlegg. Vi må møte dataalderen ved å skape sosiale møtesteder som dette.
Styreleder Anton O. Dale var fremsynt i sin tale under åpningen av Moa Butikksenter i 1983.
1991
Moa Syd Kjøpesenter etableres.
1995
Moagård åpner oktober.
1999
Moagård er blitt en del av Amfi-kjeden og skifter navn til AMFI Moagård 21. oktober.
2000
Moa Butikksenter og Moa Syd knyttes sammen med gangbro 2. november, de blir ett senter og tar navnet Stormoa.
2008
Stormoa og AMFI Moagård slås sammen til ett senter. Senteret heter nå AMFI Moa.
2015
Brofestebygget på øst står ferdig.
2016
Riving av Stokkebygget
2018
AMFI Moa utvides med 35 000 kvm., og får blant annet Odeon Kino med seks saler. 1. november knyttes de to byggene sammen med bro.
2022
Våren 2022 ble syd utvidet mot nord med ca. 1000 kvm. Dette gjorde det mulig for Elkjøp å doble arealet sitt, samt at flere av butikkene rundt ble flyttet og pusset opp. Det nye fellesarealet er utvidet og mer oversiktlig.
AMFI Moa er Norges 4. største kjøpesenter med ca. 200 butikker og en omsetning på godt over 3 mrd. kroner.