Vi var som en stor familie

Mor og datter som sitter sammen og smiler
Siri Dale Reichel og datteren Nana-Marie er 4. og 5. generasjon Dale. I dag er det Nana-Marie som driver butikken på AMFI Moa.

Kneippbrød til én krone og gratistur med toetasjes buss fikk folk til å gå mann av huse da distriktets første shoppingsenter åpnet.

Som tredje generasjon i den tradisjonsrike bedriften Dale var Anton O. Dale blant annet med på å starte Moa Varehus i 1972. I 1983 overtok datteren Siri Dale Reichel styringen i bedriften, og hun har mange minner fra åpningen og den første tiden.

– Ja, det husker jeg veldig godt, det var jo det første shoppingsenteret, eller kjøpmannsvarehus som det het den gangen, som åpnet i vårt område.

Hun forteller at det var mye som skulle være på plass i forkant av åpningen. Ikke minst den store dagligvarebutikken Dale hadde i første etasje, med blant annet et kjempestort frukt- og grønnsaktorg.

«Moa har vært en viktig magnet for handelen i vårt distrikt»
Fasaden av AMFI Moa før i tiden
I 1972 åpnet Moa Varehus i de gamle lokalene til Spjelkavik Skofabrikk.

– På åpningen ble det solgt en liter melk til én krone og et kneippbrød til én krone, så folk gikk jo mann av huse for disse gode tilbudene, forteller hun, og legger til at hun også husker de to sjefene, som het Ringstad og Einar Longva, og at de var veldig godt likt av kundene.

Flere av butikkene kom med nye tilbud og hadde stor tiltrekningskraft, også på den unge Siri Dale Reichel.

– Platebutikken til Havnevik var veldig spennende, der kunne vi sitte på høye barstoler med hodetelefoner og høre på kul musikk, minnes hun, og fortsetter:

– Rønneberg Narvesen hadde også eget parfymeri med mye flott sminke, spesielt lilla øyenskygge. Og Nilsen og Monark Skomagasin hadde sko med veldig høye hæler som var spennende å prøve.

Mann som står å snakker i telefonen
Einar Longva var en av sjefene i dagligvarebutikken.

I andre etasje hadde Dale en stor avdeling med barne- og herreklær og utstyrsvarer, og hun husker godt de ansatte.

– Her jobbet Alf Solbakk, Marie Kaldhussæther, Inger Emblem, Inger Fylling, Hanna Vegsund og Randi Humblen. Både herredresser og bevernylondresser til barn gikk som varmt hvetebrød. Ved siden av lå Stafseth med en stor og flott jernvarebutikk og en egen glass- og steintøyavdeling med flotte krystallskåler, forteller hun. Og hun husker enda flere butikker:

– I tredje etasje hadde Dale en egen dameavdeling, og her jobbet Rønnaug Hansen, Solbjørg Larsen og Ellinor Skuggen. Her ble det blant annet solgt kjoler til 79 og 99 kroner på åpningsdagen, så det ble tomt allerede etter første dag. Gullsmed Stamnæs hadde en lekker butikk med flotte smykker og ringer. I tredje etasje lå også den flotte kafeen med mye godt i disken. Og bak lå spiserommet for de ansatte, med to respatex spisebord og åtte stoler hvor det både ble spist og røyket, forteller hun og tilføyer:

– At det var åpent mellom alle butikkene gjorde at det ble veldig sosialt mellom de ansatte, det ble som en stor familie.

Fruktvaredisken før i tiden
Dagligvarebutikken hadde også et stort frukt- og grønnsakstorg.

På åpningsdagen var det fult av folk som sto i lang kø før å sikre seg de gode tilbudene. For anledningen var det leid inn en toetasjes buss som kjørte rundt og plukket opp kunder, og for de fleste var det jo første gang de hadde sittet på en slik kuriositet av en buss.

Nå har det altså gått 50 år siden Moa Varehus åpnet dørene for første gang. Siri Dale Reichel mener Moa har vært viktig for utviklingen av handelen i kommunen.

– I dag er det naturligvis et større mangfold på et mye større område på Moa. Det dekker langt flere behov og er som en hel liten by i seg selv. Moa har vært en viktig magnet for handelen i vårt distrikt, og det har gjort at Ålesund har utviklet seg til å bli det største knutepunktet for handel i fylket, avslutter hun.

I dag er det Siris datter Nana-Marie Dale Reichel, som er femte generasjon Dale, som styrer butikken på AMFI Moa.