Slik pynter du til sommerfesten

Hage pyntet til fest med fargerike vimpler og to langbord
Vannkaraffel fylt med vann, isbiter og bringebær med tre glass stablet ved siden av

Friske farger, stemningsfulle lys og vakre blomster. Vi gir deg dekorasjonstipsene du trenger når du skal arrangere sommerfest!

Sommer og fest – to ord som hører sammen. Det viktigste for en god fest er menneskene som er der, men det skader ikke å tilrettelegge for god stemning med litt lekker pynt.

Det er enklere enn du kanskje tror, og du trenger på ingen måte å blakke deg helt for å gjøre sommerens høydepunkt ekstra minneverdig. 

Vi gir deg ideene som gjør festen til et sukkertøy for øyet!

1. Leskende fristelser

Det er viktig å drikke nok i varmen, og enten du serverer limonade, vann, smoothie, iste eller punch, så finnes det mange muligheter for å lage litt ekstra sommerstemning rundt drikken.

Hold gjestene hydrert gjennom hele kvelden med et kunstverk av en drikkestasjon: Fyll store karafler eller krukker med det du skal servere, og pynt med mynte, lime, granateple, frosne bær eller spiselige blomster.

Dekorative isbiter gjør også susen. Du kan lage isbiter av fruktjuice, eller putte frukt, bær eller grønnsaker i isbitformene. Alt du trenger er ekstra store isbitformer, det du vil putte oppi, vann og en fryser. Voilá – ekstra kaldt og ekstra fint!

Tips

Lekre glass hører også med. Er du ute i god tid kan du i forkant av festen samle opp tomme syltetøyglass. Akkompagnert av sugerør, egner disse seg nemlig utmerket som drikkeglass.

Firkantede isbiter fylt med blåbær eller blomster
Tre etasjers stativ med lime øverst, urter i midten og jordbær nederst
Gammel rusten trillebår med fargerike blomster oppi

2. Lys inn i natten

Ingenting er så stemningsskapende som lys! Pynt balkongen, terrassen eller hagen med lyslenker, lykter og stearinlys. Da er også sjansen større for at dere holder dere utendørs, og nyter sommernatten på best mulig måte.

Det finnes egne lyslenker som er egnet til utendørs bruk, så du ikke trenger å være redd for å ødelegge dem om det skulle komme en skur. Telys gjør seg ekstra fint hvis du putter dem i glass eller lysestaker med hank og henger dem på greiner på trærne.

Vil du ha et idyllisk og drømmende uttrykk, er rislamper tingen. De er utrolig dekorative og gjør seg utmerket hengende fra en gren eller dinglende over inngangspartiet til hagen eller terrassen.

Tips

Telys som kommer i transparente plastbeholdere gjør seg ekstra godt i glass og gjennomsiktige lysestaker. Og er du lur, går du til innkjøp av den varianten som brenner i hele 8 timer, slik at du ikke trenger å bytte dem ut i løpet av festen.

3. Lag din egen matbar

Har du invitert mange gjester på mat, er det lurt å legge opp til at alle kan forsyne seg selv. Det er jo deilig for deg at du også får delta på din egen fest, og ikke trenger å servere og varte opp hele kvelden.

Bruk et eller flere avlastningsbord til å sette opp en matstasjon, der alt av tilbehør står fremme. Kjøp inn små krukker du kan helle dressinger, sauser og garnityr i, putt brød i store boller eller papirposer, tre fruktbiter på spyd, og varm maten i noe ildfast som holder på varmen mens det står ute.

For å gjøre det ekstra oversiktlig og morsomt, kan du kjøpe små etiketter som du skriver innholdet i de forskjellige krukkene og bollene på.

Tips mot plagsomme insekter

Sett en liten skål med syltetøy et sted litt unna bordet. Denne vil tiltrekke seg veps, og dermed holde vepsen unna maten dere skal spise.

4. Pynt med hageredskaper

Skal du arrangere sommerfesten i hagen, kan hageredskapene dine rett og slett være pynten. Finn frem den gamle trillebåren, fyll den med is og server drikkevarene herfra.

Har du en stige av tre kan du sette den opp mot veggen, og pynte trinnene med lyslenker, eller bruk den til å sette frem glass på.

En gammel balje kan bli dekorativ om du fyller den med vann, blomster og telys som flyter på overflaten. Og har du noen gamle melkespann kan du sette disse ut og fylle dem med blomster – det skaper virkelig landlig stemning.

Tips

La gjerne hagespadene stå i jorda i blomsterbedet for en ekstra rustikk og helhetlig stemning.

5. Bilder fra sommerfesten – lag en photo booth

Når du tilrettelegger for Kodak-øyeblikk, sørger du for at festen huskes i lang tid – og du får et dekorativt element i samme slengen. Sett av en egen vegg eller et lite område hvor det kan tas bilder.

Du kan for eksempel henge opp et stort teppe i tropiske farger, og sette noen “props” foran, som en solhatt, en strandstol og en parasoll. Eller du kan lage en Instagram-vennlig ramme i papp som du dekorerer etter eget ønske.

Foretrekker du heller en enkel løsning, kan du isteden handle inn morsomme papirfigurer på pinne som gjestene kan holde foran ansiktet, hatter, oppblåsbare badeleker og annet som gir den sommerlige følelsen.

Fokus på polaroidbilde foran en vennegjeng
Vil du virkelig slå på stortromma, kan du gå til innkjøp av et polaroidkamera. Det gjør det ekstra gøy å knipse bilder.
Jente som holder stor lilla og grønn bukett foran ansiktet
Blomsterbukett i lilla og grønt arrangeres på bord

6. Kosekrok som tåler all slags vær

Gjør det lunt og koselig med en kosekrok på festen. Det er ikke alltid vi er like heldige med sommerværet her til lands, og da er det godt å kunne tulle seg inn i et pledd et sted som er skjermet for vær og vind.

Sett av en krok som du fyller med masse varme pledd, store puter – og kanskje til og med en madrass. Lyslenker og en parasoll kan skape en fin og lun ramme rundt. Og er du så heldig å ha en varmelampe, bør selvfølgelig kosekroken være i nærheten av den.

Tips

Finn fram det du har av ullsokker og tøfler og samle dem i en kurv, slik at gjestene kan låne et par hvis de skulle begynne å fryse. Gesten skaper i seg selv en varm og avslappet følelse.

7. Dekorer med en blomstereng

Du trenger ikke kjøpe dyre buketter for å pynte til sommerfesten – lag heller blomsterdekorasjonen til bordene selv. En veldig enkel måte å gjøre det på er å plassere ut små vaser i forskjellige former på bordet. Spar for eksempel på glass fra matbutikken, fjern etiketten, og bruk disse som rustikke vaser. Et annet alternativ er å bruke vanlige, høye kjøkkenglass og la blomstene få stå i dem.

Plukk markblomster i hagen eller i skogen, eller bruk snittblomster som peoner, margeritt eller liljer, grønne planter eller grener og strå. Bor du i nærheten av en åker, er det lettest å løpe ut og plukke med deg noen bunter med lupin. Finest er det når det ser litt tilfeldig og sommerlig ut! Har du litt til overs, kan du i tillegg lage en blomsterkrans til deg selv eller gjestene.