Slik dekker du bordet til nyttårsaften
Bordstylist Margrete Leite Andersen gir deg sine beste tips til hvordan du kan imponere gjestene med et nyttårsbord av rang.
Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av interiørtips. Bloggere og magasiner viser gjerne frem vakre blomsteroppsatser og stylinger som er perfeksjonert til fingerspissene, og det er fort gjort å få litt prestasjonsangst når du selv skal invitere folk hjem.
– Prøv å ikke la deg påvirke for mye av det bloggere og bordstylister gjør. Mye av det ser veldig pent ut på bilder, men er ikke spesielt praktisk i virkeligheten, sier Margrete Leite Andersen.
Våren 2018 startet Andersen utleiefirmaet Table Tales, som leier ut nytt og vintage servise, glass og bestikk fra lokalet på Nordstrand i Oslo. I tillegg tar hun oppdrag som bordstylist.
Hun elsker å være kreativ, og understreker at det å dekke bord skal være en glede. Til tross for alle reglene som finnes for borddekking, mener hun at du rett og slett ikke kan gjøre feil når du styler et bord.
Duker med synlig overlapp
– Jeg liker det asymmetriske og uperfekte, sier Andersen, og danderer de støvrosa linserviettene i løse knuter på de beige tallerkenene på bordet.
Selv om hun knytter alle på samme måte, blir alle seende litt ulike ut. Det er bare sjarmerende, mener stylisten.
Et godt tips om du skal dekke et pent bord er derfor å gå til anskaffelse av noen fine tøyservietter.
– Store tøyservietter gir deg mange flere muligheter når det kommer til dandering.
De er egentlig pene uansett hva du gjør med dem. Med tanke på miljøet er det også bærekraftig at de kan brukes igjen og igjen.
Tøyservietter er ifølge stylisten noe du enkelt kan lage selv.
– Du klipper ut store kvadrater i et stoff du liker og syr rundt. Det trenger ikke være en sirlig søm – det er bare fint med en frynsekant, sier hun.
Dette nyttårsbordet er dekket med hvite duker. Altså ikke én, men flere. Ifølge stylisten er det ikke noe i veien for å legge flere duker som overlapper hverandre hvis du ikke har en som er lang nok til å dekke hele bordet.
– Det gjør ingenting at dukene overlapper hverandre – det kan bare være en sjarmerende kontrast til et ellers pent dekket bord. Har du ikke to like duker, gjør det heller ingenting om de har ulike fargenyanser.
Det du legger på bordet trenger ikke nødvendigvis å være en tradisjonell duk.
– Har du noen fine gardiner i lin eller bomull kan du legge på disse isteden, tipser Andersen, og stryker ut rynkene med hånden etter at hun har lagt dukene på bordet.
Retningslinjer for borddekking
Regler for hvordan et bord skal dekkes er ifølge bordstylisten til for å brytes. Synes du det er vanskelig å føle deg fram, finnes det imidlertid noen enkle retningslinjer du kan forholde deg til:
- Du bør beregne minst 50-60 cm bordplass per person, slik at gjestene har tilstrekkelig med plass til å bevege seg uten å knuffe borti hverandre.
- Glassene bør settes i den rekkefølgen de skal brukes: Vannglasset kommer først, så hvitvinsglass som nummer to og rødvinsglass som nummer tre. Har du plass kan du også sette frem dessertglass, men disse kan også komme på bordet idet desserten serveres.
- Bestikk følger samme prinsipp og plasseres i den rekkefølgen det skal brukes. Det du skal bruke først legges ytterst. Kniver til høyre og gaffel til venstre.
- Dersom du ikke har eget bestikk til forretten kan kniv og gaffel ligge på samme side. Begge bestikkene legges da til høyre for tallerken, med gaffel innerst og kniv ytterst med knivblad vendt inn mot tallerken.
- Dessertskjeen plasseres over tallerkenen med skaftet til høyre. Skal du severe suppe, bør imidlertid dessertskjeen legges med skaftet til venstre og spiseskje over dessertskje med skaftet til høyre.
- Husk at gjestene skal snakke sammen over bordet, så tenk på at blomsterdekorasjonene ikke må være så høye og store at de hindrer øyekontakt mellom gjestene som sitter ovenfor hverandre.
Sett stemningen i hodet ditt først
Før du skal dekke et festbord er det lurt å prøve å se for deg hva slags atmosfære du vil skape. Rommet du skal være i vil også sette føringer for stil og fargevalg.
Andersen forteller at hun alltid lager seg et moodboard før hun skal dekke et bord.
– Velg deg en fargepalett og finn ut hvilke dekorelementer du ønsker å bruke. Da er det mye lettere å vite hva du trenger og hva du eventuelt mangler, og du slipper å gjøre bomkjøp, råder hun.
Lokalet Andersen dekker bordet i denne dagen har lyse veggflater og store støpejernsvinduer som slipper inn mye dagslys.
– Selve rommet har et litt industrielt preg, og som en kontrast vil jeg dekke et bord som har et litt moderne uttrykk, samtidig som jeg vil spille videre på den lyse og lette følelsen rommet gir. Jeg har valgt hvitt som hovedfarge og rosa som sekundærfarge, med innslag av beige, brunt og sølv.
Et tips kan være å følge 60-30-10-regelen. Det vil si at hovedfargen skal utgjøre 60 prosent av uttrykket, sekundærfargen 30 prosent og de resterende fargene, også kalt aksentfarger, 10 prosent.
Alle gode ting er tre
En annen god regel når det kommer til valg av farger, er at du gjentar fargene du har valgt minst tre ganger for å skape en rød tråd og en balanse i uttrykket.
– Det kan fort bli litt mye rosa, derfor har jeg latt fargen gå igjen i de små detaljene, nærmere bestemt i serviettene, sviblene og i mosekulene, sier Andersen.
– Jeg har også valgt å bruke flere nyanser av fargeskalaen, som strekker seg fra støvete rosa til mørk burgunder.
Sviblene er dyppet i burgunderfarget voks og rosa glitter, mens mosekulene er laget av reinlav som er tilført grener av rosa røsslyng.
– Sviblene har jeg kjøpt ferdig vokset, mens jeg har lagd mosekulene ved å legge reinlav rundt en oasiskule som er trukket godt i vann, surre en sølvtråd rundt for feste og deretter legge på noen små grener av røsslyng, forteller Andersen.
Det er mulig å lage begge de nevnte dekorasjonene selv, og det meste av det du trenger finner du i en blomsterbutikk.
Ta med naturen inn
På bordet finner vi også juleroser.
– Jeg har klippet bort bladene fordi jeg ønsket å rendyrke det lyse og lette uttrykket, men litt grønt passer alltid inn, forklarer Andersen.
Når vi møter januar går vi mot lysere tider, og det er populært å bytte ut de mørke julefargene med litt lysere nyanser. Derfor er også tulipaner og hvite liljer et godt valg til nyttårsbordet.
For å få litt dybde i uttrykket har stylisten også trukket inn noen mørkere fargenyanser. Ved vinduet står for eksempel en stor messingkrukke med pampasgress.
– Pampasgress har en nøytral fargenyanse og skaper kontrast. I kuvertdekoren har jeg også tatt med en liten kongle og en treskje, begge i en litt mørkere bruntone.
Andersen forteller at organisk dekor er en trend vi vil se mye til fremover.
– Dekoren skal være av naturlige materialer. Alt fra kongler, greiner og nøtter til mose og stener er fint å bruke som borddekor. Mosen kan du for eksempel legge den som en midtløper langs bordet. Bruk gjerne plastfolie under for å beskytte duken og bordet mot fukt.
Et lite tips før du legger skogens skatter på festbordet er å la det ligge noen dager i kjelleren eller i uteboden før du tar det i bruk, så slipper du å risikere at småkryp kravler ut på bordet under middagen.
Bland nytt og gammelt
En annen trend i tiden er å blande moderne elementer med eldre – gjerne vintage. Ifølge Andersen gir det bordet karakter.
– Jeg liker for eksempel å bruke rustikt bestikk sammen med moderne servise, eller å sette frem et vintage serveringsbrett.
Det handler om å bruke det du har, og gi stylingen et personlig preg. Det er både praktisk og bærekraftig.
– I tillegg er det populært å ha ulike stoler rundt bordet. Opplever du å ikke ha nok servise, glass eller stoler til alle som kommer på festen, er det bare sjarmerende om du kombinerer det du har.
Lag stemning med lys
Levende lys er både dekorativt og effektivt for å skape en lun stemning.
– På denne tiden av året er det fint å bruke mye lys. Både lyslykter, stakelys og kubbelys kan fungere fint. Kombinerer du lys i ulike høyder og fasonger skaper du en litt mer uformell stemning som gjerne bidrar til å gjøre uttrykket litt mer levende.
Liker du ikke å bruke levende lys kan du legge lyslenker langs midten av bordet og pynte med lyslykter med LED-lys.
Sett prikken over i-en
På hver tallerken har Andersen lagt en liten treskje med navnet til gjesten på, og oppi den en liten sjokoladekule formet som en snøball. Det er et godt eksempel på at bordkort kan være så mangt.
– Selv om dere ikke er så mange som skal sitte til bords, er det gøy å bruke litt tid på å pynte kuvertene. Gjestene setter som regel veldig stor pris på det, opplever Andersen.
Bordet hun har dekket i dag passer fint til de aller fleste anledninger, og det er egentlig bare de små detaljene som har et nyttårspreg.
– Sølvtråden rundt moseballene, glitteret på sviblene og stjerneskuddene til desserten er elementene som tilfører det lille ekstra til nyttårsaften.
Det er med andre ord ingenting i veien for å la seg inspirere av dette flotte bordet året rundt!
Dette trenger du for å kopiere bordet
- Hvit duk
- Tøyservietter i en dus rosafarge. Hvordan du danderer dem lærer du i videoen over
- Hvite tallerkener og et pent stålbestikk
- Vannglass, champagneglass og rødvinsglass
- Kubbelys i ulike tykkelser og høyder
- Voksede svibler, eventuelt kan du vokse dem selv
- Mosekuler: Reinlav, røsslyng, sølvtråd og rund oasis
- Juleroser og hvitt silkepapir
- Coupeglass til å servere desserten i
- Til kuvertpynten: Små treskjeer, små kongler, hvite sjokoladekuler
- Fat til kubbelysene. Her kan du også bruke små glasslokk til syltetøyglass hvis du har det