Åtte tips til nyttårsfeiringen
Nyttårsaften skal være gøy for både store og små, men for barna kan dagen bli lang. Her er noen tips for å få en hyggelig nyttårsfeiring med barn!
Mange feirer nyttår sammen med venner, slektninger og barn i alle aldre. For å gjøre feiringen like flott for hele bøtteballetten kreves det imidlertid litt smart planlegging.
Spørsmålet er: Hvordan skal du få kvelden til å gå knirkefritt når far vil spise middag, bestemor vil slappe av, barna vil skyte opp raketter klokken 20.00 og minstemann egentlig skulle lagt seg?
Her er åtte knallgode tips til hvordan du gjør årets siste dag like bra for både den yngste og den eldste i selskapet – og alle i mellom.
1. Legg inn litt lek
Å sysselsette barn gjennom en hel kveld kan fort bli en slitsom affære. Derfor anbefaler vi å legge en plan for noe som skal skje underveis som de yngste på festen kan glede seg til. Dette kan være klassiske selskapsleker som stolleken og dansekonkurranse, eller skattejakt etter godteri.
Tegn opp et skattekart og gå til innkjøp av små poser som du fyller med morsomt snop som står i stil med nyttårsaften – som «Pop Rocks» eller lignende godteri som «smeller» i munnen. Barn elsker gjerne at voksne er med på leken, så det viktigste er ikke hva dere gjør, men at alle deltar.
Les også:
2. Lad opp ute
Å vente på rakettene kan være ulidelig spennende. Derfor kan det være godt for både barn og voksne å tilbringe litt tid utendørs før middagen. Gjem unna noen stjerneskudd ute i nærområdet og få barna til å jakte på dem gjennom «tampen brenner».
Feirer dere på hytta eller i nærheten av en skiløype, kan dere arrangere nyttårsrenn for barna. Kjøp inn flagg, fakler og litt ekstra glitter og pynt som henges opp i løypa og i målområdet.
3. Pynt i plenum
La de minste få være med på å pynte og dekke bordet i forkant av festen. Ta med deg barna når du skal handle inn, og finn på noe morsomt og kreativt som de kan lage som nyttårspynt.
Det kan være bordkort, små origamifigurer eller hjemmelagde smellbongbonger. Når barna får være med på å velge ut pynt og hjelpe til, blir selve feiringen også ekstra fin for dem.
4. Spill til maten
Det er en klassisk utfordring å nyte tiden ved bordet med barn som fort blir utålmodige og helst vil leke. Kanskje dere kan legge inn et spill underveis i middagen for å få barna til å holde roen litt lengre enn vanlig?
Kjøp inn spill som dere raskt kan ta en runde av ved middagsbordet. Alias Junior, Gruble eller Hint er gode alternativer. Et sanghefte som legges under tallerkenen kan også være smart. Så fort et av barna begynner å få mark i rumpa, er det på tide med en trall.
- Du finner mange morsomme spill og leker i bokhandelen.
5. Ulike soner
Sørg for at de yngste barna har et sted å slappe av. Det kan bli en lang og slitsom dag for de minste hvis de ikke har et sted hvor de kan trekke seg litt tilbake. Sett av et soverom eller en kjellerstue til de som måtte trenge en timeout.
Kanskje er det en toåring som trenger en liten høneblund eller en bestefar som vil sove middag. Har dere flere rom til rådighet er det også en god idé å la et soverom være lekerom. Fyll det med madrasser, tepper og puter på gulvet, slik at barna kan leke og lage hytter.
tips
Finn fram litt leker som barna kan holde på med, som LEGO, bøker og puslespill.
6. En ekstra matbit
På nyttårsaften får barna gjerne være oppe litt lenger enn vanlig, og da kan det være lurt å legge inn tid til et mellommåltid eller to. Det er ikke gitt at de får i seg nok mat under middagen, og du vil nødig at allerede oppjagede barn skal stille sulten med potetgull og godteri.
Kjøp inn pølser og brød til kvelds, og la oppkuttet frukt og grønt stå framme hele kvelden. Gjerne med en dipp til – det øker sjansen for at barna faktisk spiser det.
7. Tjuvstart markeringen av det nye året
Kveldens store happening er fyrverkeriet – også for de minste. For at de skal slippe å måtte vente i det som føles som en liten evighet, og attpåtil måtte holde seg våkne helt til midnatt, er det lurt å tjuvstarte litt.
Det er tillatt med fyrverkeri fra klokken 18.00 på nyttårsaften, så her er det mulig å legge inn en luftetur mellom hovedrett og dessert, for eksempel. Husk for all del sikkerhetsutstyr som vernebriller – og at det alltid er de voksne som skal fyre opp rakettene.
8. Rund av med en film
På et tidspunkt må barna i seng, men det kan være en utfordring for de minste å gå fra full fres til dyp søvn. Derfor kan det være en god idé å avslutte kvelden med en film. Da får barna roet ned og kost seg litt før de skal i seng – gjerne samtidig som de voksne slapper av med desserten.