Nystekt croissant smaker helt nydelig
![Bilde av Croissant med is, ved siden av en dame](https://olavthon.imagevault.media/publishedmedia/59pq79tjes9bxo80pzys/Mix-kro-4.jpg)
Franskmennenes førstevalg til frokost, vår favoritt til lunsj eller ved siden av kaffen.
Croissanten har fått sin velfortjente internasjonale dag den 30 januar, dagen blir feiret med croissant festmåltider mange steder i verden.
Vi synes croissanten fortjener en presentasjon om sin opprinnelse, historie og dens variasjonsmuligheter.
En sprø og nystekt croissant smaker helt nydelig uansett tidspunkt på dagen
![Croissant med ost og skinke](https://olavthon.imagevault.media/publishedmedia/dbvtw5bnotuxj94m9ie4/Mix-kro-6.jpg)
Bakverket:
Croissanten er et sprøtt bakverk av smørdeig, kanskje bedre kjent som butterdeig. Croissanten kan spises med eller uten pålegg, og også lages både med og uten fyll, eks. sjokolade eller marmelade.
Ja til og med softis eller kuleis smaker himmelsk til en croissant, for ikke å snakke om å rett og slett dyppe den nystekte croissanten i kaffen eller i en kopp deilig varm sjokolade.
Varianten fylt med sjokolade kalles «Pain aux chocolat»
Kort fortalt:
Butterdeig kan være laget av mel, gjær, vann, helmelk, sukker, salt og smør.
Deig kjevles ut og smøret smøres utover noe av deigen, deretter legges flere lag med kjevlet deig oppå hverandre, for til slutt å deles opp og formes til små «halvmåner» før de stekes.
(Da beskrivelsen ikke er fullverdig oppskrift anbefaler vi deg å skaffe deg en god oppskrift)
![Dame som holder croissant med spekemat](https://olavthon.imagevault.media/publishedmedia/heh9t30mwbbkkmi4kjpk/Mix-kr-2.jpg)
Croissantens historie:
For croissanten, som for de aller fleste bakverk, strides det om bakverkets opprinnelse og hvem oppfinneren var, alle vil ha sin del av æren for suksessen.
Den mest berømte historien går tilbake til da Osmanske styrker ville beleire Wien i 1683.
Osmanerne ville erobre byen etter mørkets frembrudd ved å grave en tunnel under bymuren. Heldigvis var byens bakere tidlig oppe og fikk varslet, noe som bidro til at Osmanerne ble fordrevet.
For å feire byens modige soldater laget bakerne små horn med samme form som halvmånen i det osmanske flagget, kanskje symbolikk for at osmanerne ble «spist» av byens voktere.
Halvmåne betyr på fransk croissant, derav bakverkets navn.
![Croissant med is og syltetøy](https://olavthon.imagevault.media/publishedmedia/02sq884djb03jx3lzu7k/Mix-kro-3-16_9e.jpg)
Croissanten kommer til Frankrike
Senere ble croissanten også populær i Frankrike.
Det sies at croissanten kom til Frankrike i 1770, introdusert av dronning Marie Antoinette fra Østeriket.
En annen historie sier at croissanten ble servert av en fransk dronning under et festmåltid holdt i Paris allerede i år 1549.
Det finnes flere historier om croissanten, men vår konklusjon er at ingen vet med sikkerhet hvor bakverket kommer fra.
Men det vi vet med sikkerhet er at i dag er croissanten en naturlig del av franskmennenes frokost, her benyttes eks. ost og skinke, spekeskinke, syltetøy og sjokolade som pålegg.
Franskmennene elsker også å dyppe croissanten i sin morgenkaffe / varme sjokolade, noe vi selv har testet ut.....
OG JA, CROISSANT DYPPET I BARITSAKAFFE ELLER I VARM SJOKOLADE KAN ANBEFALES PÅ DET STERKESTE, PRØV SELV
![Dame som holder fat med 3 croissanter](https://olavthon.imagevault.media/publishedmedia/6mbf3relap7xefl10bqc/Mix-kro-1.jpg)
Velkommen til MIX AMFI Eidsvoll Milkbar og Spiseri
Vi tar imot bestillinger på croissanter (også baguetter) til lunsj på jobben, møter i lag og foreninger, minnestunder, feiringer og andre sammenkomster.