Klær til ungdomsskolen

vennegruppe av ungdommer
ungdommer som sitter på steintrapp
ungdommer som står utenfor skolen og ler
ungdommer med jeans og jakke

Tiden på barneskolen er forbi og ungdomsskolen står for tur. Her er tips til antrekk for ungdommen som ønsker en ny og varig garderobe til skolestart.

Tenårene er kanskje den mest radikale epoken av livet, også når det gjelder klær.

Når man tar spranget over til ungdomsskolen begynner mange en søken etter seg selv og sin egen identitet, og man vil gjerne starte å sette sitt eget særpreg på egen stil og det man går med av klær og accessories.

Det er stas å endelig få eksperimentere litt mer og utforske stilene man finner blant klesstativene, og å få forme uttrykket man selv ønsker å gi helt fritt.

Med det sagt, finnes det likevel noen gode, generelle huskeregler som er fint å ha i tankene når dere tar turen til klesbutikkene før skolestart.

Finn basisplaggene

Uansett hvilken stil eller uttrykk ungdommen vil gå for, er det aldri feil å sikre seg en god og variert basisgarderobe.

Velger dere ut et par stilrene plagg i fleksible farger, altså farger som passer inn i mange forskjellige antrekk og fargekombinasjoner, så har ungdommen et glimrende utgangspunkt for å skape en ny garderobe uten at dere må investere i for mange plagg.

Et fint utvalg av t-skjorter og topper i nøytrale, duse farger som blått og hvitt samt ulike nyanser av gult og grønt kan kombineres og benyttes til mange antrekk gjennom hele året. Pastellfarger er også et glimrende valg, litt avhengig av hvilken stil ungdommen ønsker seg.

Underdelsmessig er det ingenting som slår noen kvalitetsbukser i nøytralt sort, hvitt eller mørkeblå. Har ungdommen et par av disse, har dere sikret et godt grunnelement i garderoben.

Se gjerne på oversikten over merkevarer vi fører. Listen er ikke helt utfyllende og vokser stadig.

Dongeri for alltid

Dongeri, denim og jeans. Kjært barn har mange navn. Dongeribuksa er tidløs og klassisk, og kommer sannsynligvis aldri til å gå av moten. Den er et uvurderlig tilskudd i enhver garderobe, også på ungdomsskolen.

Blant kvalitetene som gjør denne typen bukse så populær er selvsagt at den går så godt sammen med mange stiler. Hverdagslige dongeribukser kan kombineres med de fleste overdeler, mens bukser i mørkere farger lett passer inn ved semiformelle (og kanskje til og med formelle) anledninger.

Buksene kommer også i forskjellige passformer, som gjør den veldig attraktiv uansett hvilken stil man søker. De siste tiårene har såkalte «skinny jeans» blitt veldig populære sammenlignet med løsere passformer, men for jentene har nok også «boyfriend»-stilen og «mom-jeansen» kommet for å bli en stund.

Behandler du dongeribuksa riktig, ved for eksempel å vrenge den før den puttes i vaskemaskinen og unngår tørketrommelen, kan den dessuten vare lenge. Denim er et slitesterkt materiale, og dermed også praktisk og bærekraftig. Husk å vaske på lav temperatur og dropp skyllemiddelet for å bevare fibrene i buksen.

TIPS

Spør gjerne en ansatt i en av våre klesbutikker om hvilke bukser som er laget av mest slitesterkt materiale hvis du er på jakt etter en bukse som varer.

Utsnitt av to jenter i jeans som sitter med mobilen
ungdommer som ser på telefon påkledd allværsjakke
ungdommer som ser på telefon påkledd allværsjakke og denimjakke
ungdommer på vei mot skolen
ungdommer i kledd jeansjakke, ryggsekker på vei mot skolen

Allværsjakker

Nordmenn flest er vant til at norske værforhold kan snu på få timer – kanskje spesielt om høsten. Og få ting er verre enn å dra på skolen mens sola skinner i et antrekk man har plukket ut for sensommeren, bare for å så bli truffet av en høststorm senere på dagen.

En allværsjakke, som ofte omtales som skalljakke eller bare som en regnjakke, er med andre ord et glimrende kjøp for skolegarderoben.

Disse jakkene beskytter godt mot vått vær og vind, og er ofte veldig stilrene slik at de kan passe over de fleste antrekk. Ved å velge jakker med gode ventilasjonsmuligheter, sørger du også for at ungdommen kan bruke jakken selv i perioder med høye temperaturer uten at det oppleves som for varmt.

Man skiller gjerne mellom allværsjakker som er skapt for hverdagslig bruk og jakker som benyttes mer for friluftsliv og turer i natur. Pass på at du unngår å overinvestere i noe dere egentlig ikke trenger. Spør gjerne om tips i sportsbutikken.

TIPS

Ungdomsskolen satser sterkere på utegym enn barneskolen. Plukk gjerne opp noen gode treningsplagg som kan passe for aktivitet både innendørs og utendørs.

Kvalitet – ikke kvantitet

Sist, men ikke minst, er det viktig å huske på den gode regelen om kvalitet over kvantitet. Det lønner seg som regel å kjøpe færre, men bedre plagg – både med tanke på lommeboken og miljøet.

Til tross for at det kanskje ikke er fristende å gå for plaggene med høyere prislapp, kan dere spare penger i det lange løp.

Ta gjerne turen innom senteret vårt for flere tips og råd i forbindelse med klær til ungdomsskolen. Vi hjelper deg gjerne!