Ideer til hjemmelagde påskedekorasjoner

Karse plantet i eggeskall med ansikt på
Egg med karse og tegnet på ansikt

Bli inspirert blant disse morsomme måtene å bruke egg til å lage påskedekorasjoner på - som å så grønt hår eller å lage en hjemmelaget påskehare.

Påsketradisjon går hånd i hånd med påskedekorasjoner. Tradisjonene vi knytter til påske kan spores tilbake flere århundrer i tid, og historiene har ført til at nordmenn, i følge MatPrat, spiser rundt 23 millioner egg i løpet av påskedagene.

Egg var en gang i tiden et kjent symbol på fruktbarhet. Det sies også at påsken var en markering for «eggene», da hønene ikke produserte egg i den mørke årstiden. Rundt påsketider blir dagene lengre og lysere. Dette gjorde hønene verpesyke og de begynte igjen å legge egg.

Denne begivenheten ble feiret med en «eggfest». Uansett historisk opprinnelse er sannheten at egg er sterkt nyttet til måter vi feirer påske på i nyere tider. Det er derfor egg-stra gøy å finne morsomme måter man kan bruke eggene på.

Så grønt hår

Noe av det fineste med påsken er at man har tid til å gjøre ting sammen. Vi foreslår at dere kan så karse som en perfekt påskeaktivitet og familietradisjon. Fra påskens første dag kan dere spent følge med og se at spirene gror for hver dag som går.

Hvis frøene blir sådd den første dagen av ferien, er de sannsynligvis spiseklare påskemorgen. Det er overraskende enkelt; det eneste du trenger er egg, karse, jord eller bomull, vann og en tusj.

Slik gjør du

  1. Finn frem antall egg du ønsker å så karsen i. Er dere flere kan dere for eksempel lage ett eller to hver.
  2. Gi egget et kontrollert hakk. Du skal fjerne toppen av «eggehodet», men pass på at du ikke hakker av for mye.
  3. Tøm eggeinnholdet i en bolle og sett til side slik at du for eksempel kan lage deilig påskeboller.
  4. Skyll og vask eggskallet slik at det ikke er noen matrester igjen.
  5. Tørk skallet og dekorer hodet med øyne, munn og nese.
  6. Velg mellom å bruke jord eller bomull som «åker» og fyll dette i eggehodet. Hell vann over før du strør på frøene.
  7. Nå begynner venteleken. Det vil nok ta en uke før karsen er klar for å toppe brødskiven, men du vil se de første spirene etter bare noen dager. I mellomtiden kan dere for eksempel finne på navn til eggene. Husk at eggehodet trenger påfyll av vann hver dag.

Bonustips: Bruk eggekartongen som hus. Gjør det gjerne ekstra koselig med å pynte kartongen.

Trekanin malt i grønt med gult egg limt på bak