Tips til kjøp av konfirmasjonsdress

Ung gutt i mørkeblå dress
Gutt i klesbutikk tar på seg blå dressjakke. Foto til artikkel om kjøp av konfirmasjonsdress.

Vi har samlet noen tips og triks som gjør kjøpet litt lettere, og som forhåpentligvis gjør at konfirmanten finner en dress han kan trives i.

En konfirmasjonsdress er gjerne den første ordentlige dressen man kjøper, så det kan være fort gjort å trå feil. Når dere skal ut og kjøpe konfirmasjonsdress bør man først og fremst gå for en allsidig dress – helst i klassiske farger som sort, marineblått eller grått – slik at den kan brukes ved flere anledninger. En konfirmasjonsdress kan nemlig fungere like fint til 17. mai som til jul dersom man velger riktig.

Slim eller regular fit

De siste årene har det vært populært å kjøpe konfirmasjonsdress som er såkalt «slim fit». Modellen kjennetegnes av at dressen sitter smalere enn en vanlig dress. Ønsker konfirmanten en dress som sitter litt løsere, kan han heller gå for det som kalles «regular fit».

Et tips er å prøve en av hver modell når man er i butikken, da det er fort gjort at den ene modellen fungerer bedre enn den andre til konfirmantens kroppsform.

Husk at «slim fit» ikke betyr at dressen skal sitte klistret til kroppen. Da blir den fort ubehagelig å ha på.

Enkelt- eller dobbeltspent jakke

I dressverden finnes det hovedsaklig to typer jakker: Enkeltspent (én rad med knapper) og dobbeltspent (to rader med knapper). Enkeltspent er nok mest vanlig nå til dags og fungerer fint til vest dersom konfirmanten ønsker det.

Det kan være lurt å notere seg at en enkeltspent jakke aldri skal kneppes helt igjen, men kun med den øverste knappen. En dobbeltspent jakke skal imidlertid kneppes igjen med alle knappene.

Slik skal dressen sitte

Som alt annet man skal ha på seg, er det viktig at dressen sitter komfortabelt. Under har vi samlet tips til hva man skal se etter. Det kan imidlertid være lurt å merke seg at det er svært få dresser som sitter akkurat slik de skal når man prøver de i butikken. Ofte trenger dressen en runde hos skredder før den sitter perfekt.

Flat lay av antrekk til herre, brettede bukser skjorte og sko
Nærbilde av gutt i blå dress med brune sko, klokke og mansjettknapper, som sitter i trapp. Foto til artikkel om kjøp av konfirmasjonsdress.

Dressjakke

En perfekt dressjakke skal sitte kroppsnært, og skal hverken stramme eller ha for mye stoff i ryggen eller midjen. Ermene skal være såpass korte at du viser cirka 1 centimeter av skjorten. Bare pass på at de ikke blir for korte, da det fort kan se ut som dressen er for liten.

Men alt dette er bortkastet dersom man glemmer å sjekke skuldrene på dressjakken. Her er det nemlig mange som gjør feil! På en perfekt dressjakke skal skuldersømmen sitte der skulderen slutter. Alt annet vil gjøre at dressen ser for liten eller for stor ut. Det er dessuten kostbart å endre hos skredder i ettertid, så her er det bare å ta seg god tid når man er i prøverommet.

Tips til konfirmasjonsdressen

  • Når du prøver en dressjakke skal du stå avslappet med armene hengende ned langs kroppen
  • En klassisk klokke og et par lekre mansjettknapper kan være med på å løfte antrekket

Bukse

En perfekt dressbukse skal sitte godt rundt livet – selv uten belte. Trenger konfirmanten et belte for å holde buksen oppe, er den for stor.

Når det kommer til lengden på buksen, er dette en smakssak og varierer ofte med trendene. En god tommelfingerregel er imidlertid at buksen skal hvile lett på skoen når du står oppreist, men husk at buksebena skal ha tilstrekkelig vidde til at pressen i buksen ikke strekkes ut.

Skulle man angre på lengden, eller vokse litt i livet, er dette noe av det enkleste å endre hos skredder.

Tre menn i dress
Fem slips som er snurret sammen

Tilbehør til konfirmasjonsdressen

Med tilbehør kan man pynte opp en ellers nøytral dress. Det kan også være en fin måte å fornye dressen på dersom man skal bruke den til flere anledninger.

Til konfirmasjonsdressen kan man med fordel kombinere slips og lommetørkle, men husk at disse to aldri skal matche. Slipset og lommetørkleet skal likevel harmonisere med hverandre og resten av antrekket.

Hvordan konfirmanten bretter lommetørkleet er selvfølgelig opp til han, men det kan være lurt å se veiledninger på YouTube, slik at man finner en form man er komfortabel med, og som ikke er altfor vanskelig å gjøre på egen hånd.

Når det kommer til sko og belte, skal disse gjerne matche. Har man brune sko, skal man med andre ord kle det med et brunt belte.