Dekorasjoner til 17. mai-feiringen

ansatte viser frem butikkprodukter
pent dekorert bord
rømmegrøt i skål på pent pyntet bord

Er du en som alltid stresser litt og har mye å gjøre i siste liten? Skal du ha 17. mai-frokost i år? Vi har det du trenger til den store dagen.

Med god planlegging og forberedelser i forkant, bør du kunne slappe av og nyte dagen.

Det er tradisjon for mange å servere eggerøre, spekemat, potetsalat, rundstykker, jordbær, melon og godt drikke. Noen bruker også rømmegrøt til.

Her er noen tips for en stressfri morgen:

 • Handle inn i god tid og husk masse is og pølser!
 • Lag det du kan av mat og kaker dagen i forveien
 • Siden barnetogene starter tidlig, kan det være lurt å dekke bordet dagen før
 • Finn frem flagg og pynt i god tid, sånn at man har det klart
 • Skal du stryke en del skjorter, er det helt greit å starte noen dager i forveien
 • Hva med sølv, strømper og sko? Se over og puss det som skal pusses uken i forveien

Hos Floriss Råholt har de blomster til festbordet. Nydelig blomster i rødt, hvitt og blått kan være det som løfter frokosten.

Hvis du trenger pynt som servietter og lys, har vi et stort utvalg hos Nille, Jernia, Kid Interiør, Princess, og Christiania Glasmagasin. Noe for enhver smak. God mat og drikke får du hos Extra.

spekemat og eggerøre, jordbær og dressing

Trikset som gir luftig eggerøre

Noen synes det er vanskelig å lage eggerøre, men perfekt fløyelsmyk eggerøre skal være luftig og saftig, ikke tørr og klumpete. For et godt resultat er det viktig å varmebehandle eggerøren riktig.

Er du en av dem som tilsetter en melkeskvett eller litt vann når du lager eggerøre? Dropp det, og vi lover at du får et mye bedre resultat.

Eggene skal vispes kraftig sammen, til det skummer på toppen. Du kan eventuelt bruke en stavmikser til dette. Det er to grunner til at vi visper opp eggene. For det første ønsker vi at eggehviten og eggeplommene skal bli ordentlig blandet sammen, så vi slipper å få hvite klumper i eggerøren.

Den andre grunnen er å piske luft inn i blandingen, slik at resultatet blir ekstra luftig. Visp sammen eggene rett før de skal varmebehandles for å få best mulig resultat.

Salt, pepper og eventuelt annet krydder skal ikke blandes sammen med eggene på forhånd. Eggene stekes i rikelig med smør, og krydres når det er ferdigstekt.

For å få et best mulig resultat er det viktig å bruke en liten stekepanne eller gjerne gryte, for vi vil gjerne ha så liten stekeflate som mulig.

Smelt smøret og tilsett de sammenvispede eggene. Så skal eggene få sette seg litt før du begynner å skrape fra ytterkanten av plata og innover mot midten. Ikke rør for mye! Eggerøren er ferdig når eggene har stivnet, men fortsatt er bløte.

Feilen mange gjør

Feilen mange gjør når de lager eggerøre er å steke eggerøren helt tørr før den tas av varmen. Restvarmen vil gjøre at eggerøren fortsetter å steke en stund etter at du har tatt den av varmen. Derfor ender mange opp med et tørt resultat.

Følger du våre tips garanterer vi en fløyelsmyk, saftig og luftig eggerøre!

Oppskrift

Dette trenger du til to porsjoner:

 • 2 ss smør
 • 4 egg
 • Salt og pepper
 • 2 brødskiver
 • Gressløk til topping

Slik gjør du:

Finn frem en liten stekepanne, eller gryte. Varm til medium temperatur, og smelt smøret.

Visp eggene godt sammen i en bolle. Her snakker vi om å vispe hardt og grundig, til eggene skummer.

Hell eggeblandingen over i den varme pannen eller gryten. Temperaturen skal være medium minus, ikke for varmt. La eggene ligge 30 sekunder uten å røre i dem. Bruk en slikkepott eller tresleiv til å røre i eggerøren. Skrap fra ytterkanten og inn mot midten.

Ta eggerøren av platen når eggene har stivnet, men fortsatt er bløte. Dette tar 3-5 minutter avhengig av temperatur. Krydre med salt og pepper helt til slutt.

Dander eggerøre på godt brød, gjerne toast. Topp med litt frisk gressløk.

Da er det bare å kose seg med venner og familie, og vi på AMFI Eidsvoll ønsker dere en fin 17. mai-feiring!