Dekorasjoner til 17. mai-feiringen

Brosteinsbelagt gate med hvite trehus, blå inngangsdør med flagg og grønne planter i forgrunn. Foto til artikkel om dekorasjoner til 17. mai.

På jakt etter inspirasjon til 17. mai-dekor? Her er noen tips til hvordan du kan få gjestene i festhumør med pynten.

Det er klart for Norges nasjonaldag – kanskje den største festdagen av dem alle.

Og enten du skal feire rolig hjemme, eller diske opp med skikkelig frokost, er det hyggelig å pynte opp litt ekstra på den store dagen. Men hvordan var det med de flaggreglene igjen?

Her er noen tips til hvordan du kan få det litt ekstra fint på 17. mai:

Oversiktsbilde over hage ved sjøen med familie som spiser ved et bord og flaggstang med norsk flagg. Foto til artikkel om 17. mai-dekorasjoner.
Å pynte med det norske flagg er en selvfølge på nasjonaldagen – og det er lite som skaper like stemning som fargene rødt, hvitt og blått på 17. mai!

Flagg med måte

Det norske flagg, fedrelandets fremste symbol og nasjonaldagens viktigste accessoar. Men når skal det egentlig flagges, og hvordan?

Å flagge på 17. mai er en selvfølge for de fleste som har en flaggstang, men skal du heise flagget, må du huske at det finnes flaggregler. Ifølge disse skal flagget heises klokken åtte om morgenen og tas ned innen solnedgang, men ikke senere enn klokken 21.

Det samme gjelder balkongflagg. Pynter du med flagg, er det også viktig at flaggene henger fritt og ikke berører bakken.

Du trenger imidlertid ikke en diger flaggstang for å flagge – små flagg gjør seg også utmerket som dekor når du skal skape den rette 17. mai-stemningen.

Sett flaggene i blomsterpotter eller i gresset sånn at de henger fritt. Skal du henge opp flaggene derimot; fest stengene, ikke selve flagget. Flagg skal nemlig ikke spikres fast.

Alternativ til 17. mai-flagg

Har du ikke flagg, kan du gå for ballonger eller vimpler i rødt, hvitt og blått. Disse finnes det ingen regler for, så de kan bli hengende hele kvelden.

Ballonger i rødt, hvitt og blått på lys bakgrunn. Foto til artikkel om dekorasjoner til 17. mai.
Har du ikke flaggstang, kan røde, hvite og blå ballonger være et supert alternativ.
Nærbilde av røde, hvite og blå blomster. Foto til artikkel om dekorasjoner til 17. mai.
Nærbilde av planting av gule og blå hageblomster. Foto til artikkel om dekorasjoner til 17.mai.
Pynt opp både hage, bord og hjem med friske blomster – og vips er det festfint og klart for feiring.

Friske, fargerike blomster som dekor

Blomster er et sikkert vårtegn og passer perfekt som dekorasjon på 17. mai. Fulle av farger og dufter vil de få en hvilken som helst gjest i godt humør.

Tulipanen er en vakker vårblomst som kommer i mange farger og vil friske opp bordet. Og kanskje er du så heldig at du har knallrosa peoner i hagen? Det skal bare én peon til for å pynte opp et helt gjestetoalett. Hvis du ikke har en liten vase, kan du bruke et glass.

Bor du sør i landet har kanskje syrinene begynt å blomstre. Klipp av noen og sett i vaser. Men husk: Syriner og andre blomster fra busker og trær kan fort henge med hodet når de kommer inn. Plukk dem kort tid før festen, gi dem et langt snitt og lunkent vann, så holder de kvelden ut.

Skal det ikke være tvil om at det er 17. mai dere feirer, kan du kjøpe røde, hvite og blå blomster og sette dem sammen til buketter. Enkelte butikker selger også ferdige 17. mai-buketter.

Tips!

Dagene før 17. mai er også det perfekte tidspunkt å plante blomster på. Fyll små og store krukker med stemorsblomster, perleblomster og andre løkplanter og pynt opp utenfor huset – så får gjestene en ekstra hyggelig velkomst når de svinger inn i oppkjørselen. Bare husk å ta dem med inn om nettene hvis det fortsatt er frost.

Nærbilde av telys i rødt, hvitt og blått på svart bakgrunn. Foto til artikkel om 17. mai-dekorasjoner.
Lys skaper alltid god stemning – enten du går for stearinlys, lyslykter eller en flott lyslenke.

Lys i rødt, hvitt og blått

Selv om opptrappingen til sommeren har begynt, blir det fortsatt mørkt om kvelden. Har du duket for en helaften bør du dermed huske på lys til det mørkner. Om du så velger stearinlys innendørs eller lyslykter utendørs, skaper levende lys ekstra hyggelige omgivelser.

Sitter dere utendørs kan du henge lyslenker og lanterner i trærne eller over bordet. Og kjøper du lys og lykter i nasjonalfargene skaper du ekstra god 17. mai-stemning. 

Nærbilde av jordbær i champagneglass sett ovenfra. Foto til artikkel om dekorasjoner til 17. mai-feiring.

Pynt til 17. mai med spiselige fristelser

En viktig del av nasjonaldagen er maten – og ikke minst desserten. Spiselige fristelser i flotte farger vil fungere som dekor i seg selv.

Det er spesielt én ting som nesten garantert er å finne på alle 17. mai-bord – nemlig jordbær! Ikke bare smaker de godt, men de gjør seg også fint som pynt. Enten i kombinasjon med blåbær og hvit marengs som en liten spiselig pynt på tallerkenen, i glasset med bobler, hele i små glassboller eller som dekor på is og kaker.

En kjegleformet iskremkjeks kan fungere som serviettholder, en pavlova dekket med fargerike bær og frukter er et kunstverk i seg selv, og en stor drikkedispenser av glass fylt med fargerik lemonade er både fin å se på og smart å ha om det er varmt.

Her er det kun fantasien som setter grenser. Vil du gå all in kan du jo for eksempel slå til med en flaggmønstret kake eller muffins med kransekakeflagg?

Nærbilde av hender som presenterer kake med krem og skogsbær. Foto til artikkel om dekorasjoner til 17. mai.
La maten være dekor! Bær i flaggets farger som pynt gjør seg ekstra godt på nasjonaldagen.