Er du klar for årets første grilldag?

Skål med ferdig grillet hallomisalat og Steffen Johansen holder frem skål
bord med grønnsaker og grill
Med noen svært enkle triks kan du piffe opp selv den trausteste grillmaten!
Steffen Johansen i brun lue, fargerik skjorte og grillet hallomisalat
Steffens generelle tips til neste grillaften: Prøv noe du ikke har prøvd før!

Endelig er våren – og dermed grillsesongen – her! Disse smakene, tipsene og triksene vil ta grilltallerkenen din til nye høyder.

Ikke alle er klar over det, men det finnes en dag der grillsesongen «offisielt» sparkes i gang hvert år: Andre lørdag i mai er det bare å finne frem og rengjøre grillen, plukke ut og tilberede de beste råvarene, og la varmen gjøre resten.

En som gleder seg stort, er hobbykokk Steffen Johansen.

– Lukten av grillkull, tennvæske og svidde pølser er sterke barndomsminner for meg, og det var alltid et sikkert vårtegn da pappa dro frem kulegrillen fra uteboden. Det har jeg tatt med meg videre i voksenlivet – men jeg har skiftet ut kull med gass og noe større variasjon i råvarene.

Stemningen rundt en rykende grill er noe helt eget – noe som ikke kan erstattes selv med det fineste og mest toppmoderne kjøkken, mener Steffen.

Nordmøringen er bosatt på Blommenholm i Bærum med kone og to barn, og så fort terrassen er tilnærmet snøfri tilberedes flere av ukens middager på grill, selv om familien ofte inntar maten innendørs i de kaldere årstidene.

– Vi har i tillegg en liten, bærbar gassgrill, som er fast inventar både på korte og lengre turer hjemmefra. En super investering som gir mye mer fleksibilitet enn en engangsgrill, samtidig som det reduserer mengden avfall.

Grønt på grillen

Det kan være lett å henfalle til de evige klassikerne – pølse, burger og sommerkoteletter – når grillen endelig står og freser i godværet. Men med noen svært enkle triks kan du piffe opp selv den trausteste grillmaten, sier Steffen.

– Man kan gjerne basere seg på den gode, gamle grillpølsa i brød eller lompe, men sett av litt tid i forkant til å lage godt tilbehør, sauser, topping, salater og annet snacks! Det skal så lite til, men både smaksopplevelsen og stemningen rundt bordet får et løft.

TIPS!

Fisk på grillen er deilig, men den trenger kortere steketid enn du tror! Ingenting er kjedeligere enn tørr og overstekt delikatesse fra havet.

Hva som er det optimale grilltilbehøret varierer fra person til person. For Steffen er det noen favoritter som går igjen hver eneste sesong.

– Jeg er veldig svak for mangosalsa og tomat- og mozzarellasalat, og dette er standard tilbehør nærmest uansett hva som legges på grillen. Jeg er også glad i en god, hjemmelaget barbequesaus, både til fisk og kjøtt.

DESSERTTIPS!

Det meste av frukt og grønt kan deles i skiver, pensles med olje og legges på grillen. Ta ulike typer bær, grovhakk hvit sjokolade og dryss over, putt alt i folie og legg på grillen. Nam! Banan fungerer også godt.

Steffens generelle tips til neste grillaften: Prøv noe du ikke har prøvd før!

Her deler han sin oppskrift på grillet halloumisalat – der den smakfulle kypriotiske osten halloumi får spille hovedrollen. Steffen vil generelt slå et slag for flere grønnsaker og andre vegetariske alternativer på grillen.

– Det er sunt, det er godt, det ser bra ut, det er billig og det er enkelt å få til. Søk gjerne på nettet etter tips og oppskrifter. Det finnes like mange variasjoner som det finnes grillkokker der ute.

Grillet Halloumisalat
grønnsaker pakket i aluminiumsfolie
Paprika og løk
kikerter innpakket i aluminiumsfolie
kikerter innpakket i aluminiumsfolie
Kikerter
halloumi på grillen
Halloumi
hakket hvitløk og urter
dressing og urter
Persilledressing
ris og grønnsaker i skål
Bulgur og grillet paprika og løk
ris og grønnsaker i skål
grillet hallomisalat
Grillet Halloumisalat!
Steffen Johansen i brun lue, fargerik skjorte og grillet hallomisalat
Hobbykokken, Steffen Johansen, viser frem grillet Halloumisalat

Oppskrift på Grillet Halloumisalat

Ingredienser for 4 personer:

 • Gul paprika 1 stk
 • Rød paprika 1 stk
 • Rød løk 1 stk
 • Cherrytomater 10 stk
 • Bulgur 170 g
 • Grønnsaksbuljong 8 g
 • Halloumi 400 g
 • Spinat 100 g
 • Hvitløksfedd 1 stk
 • Bladpersille 1 pose
 • 2 bokser ferdigkokte kikerter, eller ca. 600-700 g
 • Rømme 1 pakke
 • Salt, pepper og paprikakrydder
 • Olivenolje

Slik gjør du:

 1. Skjær paprika og løk i 3 cm store biter. Tilsett salt og pepper og pakk det inn i aluminiumsfolie og legge på grill
 2. Ha kikerter på aluminiumsfolie og krydre med paprikapulver, salt og pepper. Grill kikerter til de begynner å bli sprø.
 3. Bulgur er best å forberede på forhånd: kok den opp i en kjele med 8 dl vann. Tilsett grønnsaksbuljong og kok i ca 10 min. Hell av vannet og ha den klar til salaten
 4. Skjær halloumi i 2-3 tynne skiver per person. Legg skivene rett på grillen. Stek på begge sider i ca 4-5 min avhengig av varmen på grillen
 5. Lag persilledressing: finhakk persille og hvitløk og bland alt sammen med rømme. Tilsett en klype salt og pepper
 6. Bland bulgur med grillet paprika og løk, oppskjærte cherrytomater, spinat og grillede kikerter.
 7. Anrett salaten med grillet halloumi og drypp over persilledressing.

Velbekomme!