Proffenes beste festivaltips

Konfetti i lufta på en konsert på festival med hender i lufta
Solnedgang på festival
Foto: Vilde Mürer

Lad opp til festivalsommeren med tre erfarne festivalgjengeres beste tips for en knirkefri festivalopplevelse.

Enten du er nykommer på festival, eller bare vil lade opp til sommerens høydepunkt, bør du lese videre. Vi har nemlig truffet tre festivalfantaster som mimrer tilbake til sine mest minneverdige opplevelser, gir sine beste tips, og råder deg til hva du bør styre unna.

– Bli med på dugnaden

  • Hvem: Vilde Mürer (30)
  • Festivalbakgrunn: Var første gang på Øyafestivalen som 17-åring, og har vært på festival hvert eneste år siden.

Vilde får sommerfugler i magen av å tenke på sommerens festivaler og friheten hun opplever der. Men festival er dyrt, og hennes beste tips for å spare penger er å jobbe frivillig.

– Før jeg skal på festival kiler det i magen, fordi jeg vet at jeg kommer til å oppleve så mye fint. Jeg gleder meg alltid til å farte rundt mellom konsertene og få oppleve masse bra musikk i løpet av én dag. Det er en fantastisk kombinasjon å kunne se konserter med favorittartistene mine – og å få oppdage nye.

Konseptet festival er enkelt: Høre på musikk, henge med venner, og være ute. Men det er tre ting jeg elsker. Jeg tror det beste med å være på festival er at jeg glemmer alt annet i hverdagen. Det er en helt egen følelse som jeg ikke får noe annet sted. Det er så mye gøy og rart som skjer hele tiden, og jeg kan selv velge hva jeg vil få med meg.

Den beste festivalen jeg har vært på må nok være Roskilde. Å bo på camp tett i tett, bli kjent med de andre som bor i teltene rundt, og å farte rundt på natta mellom ulike camper på jakt etter den morsomste festen – det er minner jeg aldri kommer til å glemme.

Det har hendt at hele sommerferien har gått med til å dra festivaler. Det er rett og slett ikke ordentlig sommer uten festival!

Vildes beste festivaltips:

  • Kle deg etter været. Å være på festival innebærer å være ute hele dagen, og det er viktigere å være tørr og varm enn å se best ut. Men det er selvfølgelig lov til å pynte seg – det er jo en fest!
  • Få i deg nok mat og drikke. Det er lange dager og mye farting rundt omkring. Jeg har alltid nøtter eller en energibar i sekken, sånn at jeg ikke går tom for energi.
  • Husk å lade telefonen og ta med nødlader, så slipper du å være redd for å ikke få tak i vennene dine hvis dere forsvinner fra hverandre.
  • Hvis festivalen du vil dra på er utsolgt, eller du ikke har råd til billett, så anbefaler jeg å jobbe som frivillig. Det er morsomt, du får gratis mat og blir kjent med nye folk. Jeg har ofte jobbet frivillig, og da blir du en del av festivalen på en annen måte. Festival er litt som en kjempestor dugnad: alle festivaler er avhengig av frivillige som står på, så jobben du gjør blir virkelig satt stor pris på.

… Og dette råder hun deg til å styre unna:

  • Ikke heng deg opp i telefonen din. Avtal heller å møte vennene dine etter konserten hvis dere liker forskjellige artister. Det er kjedelig å gå glipp av store konsertøyeblikk fordi du har øynene limt i skjermen.
Flere telt som på ei gresslette med blå himmel