Påskemat på hytta

Lammestek med rotgrønnsaker
Ingen påske uten lammestek. Bilde: Matprat.no
Rå lammestek med hvitløk og rosmarin
Tilsett hvitløken i tynne båter og rosmarinkvaster for ekstra smak. Bilde: Matprat.no

Nå som påsken er rett rundt hjørnet har vi samlet tre ulike oppskrifter på lammestek du kan lage til hele familien.

Lammestek er påskemåltidet som de fleste elsker å få servert, og som er enkelt å tilberede og servere – enten dere er samlet på hytta eller hjemme i stua. Under har vi samlet et knippe oppskrifter på lammestek. For selv om klassisk lammestek er en favoritt blant flere, finnes det et hav av muligheter når det kommer til å tilberede lammekjøtt. Hva med å bruke påskeferien til å eksperimentere på kjøkkenet?

Klassisk lammestek

Ingredienser

  • 1 stk lammelår , ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stilk frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker

  • 6 stk gulrot i staver
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 3 stk løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper

Sjysaus

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Slik gjør du

  1. Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil.
  2. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.
  3. Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.
  4. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  5. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
  6. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter
  7. Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.
  8. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.
  9. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.
  10. Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.
Lammesteik fylt med fetaost og tomat
Lammestek med fetaost og tomat. Bilde: Matprat.no
Lammestek med rotgrønnsaker og hvitløk
Lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker. Bilde: Matprat.no

Lammelår fylt med fetaost og tomat

Ingredienser

  • 1 stk lammelår

Fyll

  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 10 stk finhakket sorte oliven
  • 100 g hakkede soltørkede tomater i olje
  • 200 g smuldret fetaost
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 ss brødrasp
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 1 ss hakket frisk timian
  • ½ ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 125 °C. Bein ut lammelåret (se videoen nedenfor), eller kjøp en som er ferdig utbeinet.
  2. Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel det inni steken.
  3. Rull steken sammen og surr den godt med hyssing. Gni steken inn med salt og pepper.
  4. Legg steken i en langpanne og stikk inn et steketermometer. Se til at termometeret sitter i kjøttet og ikke i fyllet, da det vil angi feil kjernetemperatur.
  5. Sett steken midt i stekeovn til termometeret viser 65-70 °C for medium til medium pluss, eller 75 °C for gjennomstekt. Dette tar ca. 3 timer. La steken hvile i 20 minutter før den skjæres opp i skiver.

Tips!

Server gjerne lammesteken med en god salat til.

Lammesteik med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker

Ingredienser

  • 1 stk lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 3 stk gulrot
  • 3 stk pastinakk
  • 12 stk potet
  • 2 stk hvitløk
  • 2 stk sitron
  • 2 kvist frisk rosmarin
  • 3 dl vann (eller vin)

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovn til 125 °C. Krydre lammestek med salt og pepper. Brun steken i en varm stekepanne med smør, og legg den over i en langpanne eller en stor ildfast form. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av steken.
  2. Skrell gulrot og pastinakk og del i grove biter. Del poteter, hvitløk og sitron i to. Legg alt rundt steken og ha på et par kvister rosmarin.
  3. Hell på vann eller vin.
  4. Sett langpannen midt i stekeovnen. Når termometeret viser 65-70 °C er steken medium stekt, og ved 76 °C er steken gjennomstekt. Steketiden kan variere etter tykkelse på kjøttet, men beregn ca. 2 timer på en stek som veier 1,5 kilo.
  5. La steken hvile 15-20 minutter før den skjæres opp. Kjenn på grønnsakene og poteten. Hvis de trenger litt lengre tid på å bli ferdige, kan de stå i ovnen mens steken hviler. Skru da opp temperaturen litt og øs stekesjy over.