Lær deg tre av Amfelia og Oskars favorittkortspill

Amfelia og Oskar-kortstokk på et trebord, samt en barnehånd som holder på kortene
Med en kortstokk fra Amfelia og Oskar blir det ekstra morsomt å spille.
Et trebord med stearinlys, to kanelsnurrer på en papptallerken, en Amfelia og Oskar-kortstokk, samt en barnehånd som holder på kortene
Kos dere med boller og kortspill – enten hjemme eller på hytta.

Kortspill er en morsom aktivitet for hele familien – enten du er hjemme eller på hytta. I denne artikkelen lærer vi deg å spille "Idiot", "Gris" og "Krig".

Det finnes et hav av ulike kortspill – noen enklere enn andre. Skal du spille med små barn, kan det være greit å spille noe som både er enkelt og gøy. Under finner du tips til tre enkle, men gøyale kortspill for hele familien.

Gris

Klassikeren «Gris» er et morsomt og enkelt kortspill for hele familien. Spillet krever kun tre spillere eller mer, og passer for barn i alderen seks og oppover. Poenget med spillet er å få fem kort av samme sort på hånden, for eksempel fem spar eller fem hjerter.

Slik spiller dere

Start med å dele ut fem kort til hver spiller. Når alle har fem kort på hånden, skal hver spiller velge ut et kort de ikke vil ha lenger. Har du fått tildelt en hånd med tre hjertere, en spar og en ruter, vil det her være naturlig å gi fra seg ruter eller spar. Kortet legges med forsiden ned mot bordet. Når alle spillerne har lagt ned et kort, sender alle hvert sitt kort til spilleren til venstre. Alle plukker deretter opp sitt nye kort som ligger foran dem. Dette gjør dere helt til en av deltakerne har fått fem like av en sort. Denne spilleren må rope «Gris», samt plaserer tommelen sin på bordkanten. Dette er et tegn på at de andre skal følge etter, og den som plaserer tommelen på bordet sist, får bokstaven «G». Dersom samme spiller taper igjen, får han eller hun bokstaven «R». Den første spilleren som får hver bokstav i ordet «G-R-I-S» taper.

Psst…

Noen ganger kan det skje at du får tilbake et kort som du har hatt på hånda og sendt vekk. Det betyr at kortet har gått igjennom alle spillerne, og dermed en sort ingen samler på. Når dette skjer, får du lov til å bytte ut kortet med et kort fra bunken.

Idiot

Dette er en favoritt blant både barn og voksne, mye fordi det er enkelt og krever få spillere. Som mange andre kortspill, går «Idiot» ut på å kvitte seg med alle kortene først. I spillet har kortene ulik verdi, der ess er det høyeste og tre er det laveste. To og ti er imidlertid spesialkort og kan legges på når som helst. Dersom du legger på en toer, er det neste spillers tur. Han/hun kan da legge på hvilket som helst kort. Legger du på en tier vil bunken gå ut og det er din tur igjen. Her kan du legge på hvilket som helst kort. Deretter er det neste spillers tur. Bunken går også ut dersom fire like kort havner etter hverandre i bunken. Dette kan for eksempel være fire åttere eller fire konger.

Slik spiller dere

Del ut kortene, slik at hver spiller har tre kort på hånden og seks kort på bordet. Legg tre av kortene med forsiden ned mot bordplaten, og legg deretter tre kort med forsiden opp fra bordplaten. Disse kortene skal ligge oppå kortene som ligger med forsiden ned. Før spillet starter, kan kortene med forsiden opp byttes ut med kortene på hånden. Her kan det være lurt å legge høye kort på bordet, eller kort som gir fordeler, som to og ti. Dette kan kun gjøres før første spiller har lagt ut et kort og kan ikke endres i ettertid.

Den spilleren med lavest kort legger ut først. Spilleren trekker deretter et kort fra bunken, da alle skal ha tre kort på hånden så lenge det finnes kort i bunken. Deretter legger neste spiller et kort som enten har samme eller høyere verdi enn kortet som ligger der fra før. Dersom ikke neste spiller kan legge på samme eller høyere verdi, kan han eller hun trekke et sjansekort fra bunken. Har kortet samme verdi eller høyere slipper spilleren unna, men er kortet lavere må spilleren trekke inn hele spillbunken dere har lagt ut hittil i spillet.

Slik fortsetter det helt til en spiller har kvittet seg med alle kortene på hånden. Når dette skjer, er det på tide å spille de seks kortene som ligger på bordet. Her må spilleren først spille de tre kortene med forsiden vendt opp, før han eller hun kan spille kortene som ligger vendt ned mot bordplaten. Den som sitter igjen med kort på hånden (eller bordet) taper og blir «idiot».

Krig

Spillet krig er både intenst og morsomt. Selv om spillet kun kan spilles av to, kan det nesten være like spennende å se på fra sidelinjen. Spillet passer for barn i alderen seks og oppover.

Slik spiller dere

Del ut kortstokken med 52 kort likt på hver spiller, slik at hver spiller sitter med 26 kort hver. Kortene skal deles ut med forsiden ned og spillerne skal ikke se på kortene sine. Start spillet ved å snu det øverst kortet i hver deres bunke, og legg begge kortene synlige med forsiden opp midt på bordet. Den som har det høyeste kortet, uavhengig av farge, vinner runden og kan legge begge kortene nederst i sin bunke med kort. Slik fortsetter spillet helt til to kort av samme verdi legges på bordet. I dette tilfellet starter «krigen». I «krig» legger hver spiller ut ytterligere to kort til på det kortet de allerede har lagt ut – ett kort med forsiden ned og ett kort med forsiden opp. Den som har lagt på det høyeste kortet som vender opp, vinner «krigen» og alle seks kortene. Spillet forsetter til en av spillerne har samlet inn alle kortene.