Meny
 
mat i gryter og panner

Hvilke gryter og panner skal du bruke?

Det finnes et utall varianter av gryter og panner, og det er lett å gå seg litt vill i kjøkkenjungelen. Kitch’n gir deg oversikten over hvilke gryter og panner du bør bruke til hva.

KOKING

Bruk stålgryter med lokk, som gir god kokeeffekt. Stålgryter med lokk tåler høy varme og holder godt på varmen under hele kokeprosessen. 

 

TREKKING

Traktørpanner har høye kanter og lokk, dermed kan du bruke den til steking, etterkoking i ovn eller på plate. Lokket sørger for god dampregulering og forhindrer varmetap.

 

TIL MELKEHOLDIG MAT 

Bruk belagt aluminium til melkeholdige matretter da melk svir seg veldig lett. Aluminium fordeler varmen godt og belegget forhindrer fastbrent mat. 

 

TIL FISK, FUGL OG EGG

Fisk, fugl og egg bør tilberedes i belagte aluminiumspanner og gryter med tykk bunn. Slitesterkt belegg forhinder fastbrent mat, noe som lett kan skje med proteinholdig mat som fugl, fisk og egg. Tykk bunn sørger for god varmefordeling og gjennomsteking også ved moderat varme. 

Tips!

La maten få en stekeskorpe før du flytter den rundt i pannen/snur den, da forhindrer du at maten “limer” seg fast. 

 

TIL KJØTT

Høy temperatur er viktig for å få god stekeskorpe på kjøttet. Bruk panner og gryter med solid bunn som gir god varme og jevn stekeflate (tykk aluminium eller støpejern). 

Tips!

Temperer kjøttet/kjøttdeigen før det stekes og ikke ha i for mye kjøtt i pannen samtidig – det gjør at varmen senkes, og kan gi et kokt i stedet for stekt resultat.

Sist endret - 20 september 2018