Meny
 

Inviter til middag på 17. mai - Tips til meny

Det fineste med 17. mai er at venner og familie samles. Det er en dag med rom for mye latter, hygge og ikke minst - god mat. Vi har gjort klar middagsmenyen til deg som har bedt gjester. 

Bilde av iPhone som tar bilde av bord med tapas

Sett stemningen med å servere en stående forrett. Med et folkehav i gatene og mye på agendaen er det gjerne litt vanskelig å forutse det nøyaktige tidsunktet for gjestenes ankomst. Erstatt derfor den tradisjonelle forretten med deilig tapas. Server smakfulle oster og salt spekeskinke, så har gjestene noe godt å kose seg med mens du gjør ferdig middagen.

Gladlaks 

Hvis du ikke allerede har gjort det, ta frem grillen for sesongen! For mange er det tradisjon å spise laks på 17. mai og vi foreslår derfor at du serverer grillet laks med frisk salsa. NAM!

 

Hoveddel

600 g laksefilet
1 ss olje til pensling
8 stk hvetetortilla/ fullkornstortilla

Glaze

saft av 1 stk lime
3 ss flytende honning
1 ss rapsolje
1 ts salt
1⁄2 ts grovkvernet pepper

Dressing

1 båt hvitløk
1 ss ekstra virgin olivenolje
saft av 1⁄2 stk lime
1⁄4 ts kajennepepper
1⁄2 ts flaksalt

 Salsa

1 stk gul paprika
1 pakke cherrytomat

2 stk vårløk
2 stk avokado
3 ss finhakket frisk koriander

 

Slik gjør du

 1. Lag dressing. Riv hvitløk på et lite rivjern. Visp sammen revet hvitløk, olivenolje, limesaft og kajennepepper i en bolle. Smak til med salt.
 2. Rens paprika for stilk og frøkapsel. Del paprikaen i små terninger. Del cherrytomater i fire og hakk vårløk. Ha grønnsakene i bollen med dressingen.
 3. Del avokado i to. Fjern stein. Bruk en skje og ta kjøttet ut fra avokadoskallet. Del avokadokjøttet i mindre biter og ha det i bollen med resten av grønnsakene.
 4. Finhakk koriander, ha det i bollen og bland alt godt sammen.
 5. Pensle laksefilet med olje. Legg fisken med kjøttsiden ned på grillen i 3-4 minutter, snu fileten og grill videre på indirekte varme i ca. 10 minutter.
 6. Pisk sammen ingrediensene til glazen. Pensle fisken med glaze mot slutten av grilltiden, gjenta gjerne penslingen flere ganger.
 7. Bruk en rund utstikker (10-12 cm i diameter) eller et stort glass og stikk eller skjær ut 2 små maistortilla per tortillalefse. Varm gjerne tortillalefsene raskt på grillen før servering.
 8. Lag tortillachips av tortillalefserestene. Klipp dem i små trekanter. Ha i en bolle sammen med olje, salt og paprikapulver. Stek nederst i ovn på 160 °C i 10 min. Avkjøl.
 9. Anrett tortillalefser med frisk salsa og grillet laks, server gjerne med noen grillede lime og pynt med frisk koriander.

Rullekake

Avslutt middagen med en deilig rullekake som du serverer med friske bær og litt mynte. 

 

grov rullekake

Kake

4 stk egg
1 dl sukker
1 1⁄2 dl fin sammalt hvete
1 ts bakepulver

Fyll

ca. 3 dl jordbærsyltetøy

Pynt

Friske jordbær

 

Slik gjør du

 1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og vend det inn i eggedosisen med en slikkepott.
 2. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter.
 3. Legg matpapir på bakebordet og strø sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er litt avkjølt.
 4. Smør på fyllet og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av matpapiret. Pakk kaken litt stramt inn i matpapiret og legg den kjølig med skjøten ned.
 5. Server nylaget rullekake, gjerne i følge med friske bær.

 

Begge oppskriftene er hentet fra Matprat.

Sist endret - 16 april 2019