Meny
 

Bursdagskake til voksne

Selv voksne trenger bursdagskake! Vi har samlet noen tradisjonelle - og noen litt mindre tradisjonelle - kakeoppskrifter som passer til både familieselskapet og vennefesten. 

Sjokoladekake dandert på et bord.

Foto: Matprat.no

Ingen bursdag uten kaker! Under finner du fire ulike kakeoppskrifter til bursdagsfesten. Vi lover at gjestene vil bli fornøyd!

Tradisjonelle kaker

 

Klassisk pavlova

Marengsbunn:

4 stk eggehvite

¼ ts salt

250 g sukker

2 ts maisstivelse (maizena)

1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

Eggekrem:

4 stk eggeplomme

3 dl melk

½ dl sukker

1 ss maisstivelse (maizena)

3 stk gelatinplater

3 dl kremfløte

Pynt:

1 kurv jordbær

1 pakke friske bringebær

1 pakke friske bjørnebær

1 pakke friske blåbær

 

Slik gjør du: 

Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

 

Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

 

Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.

 

Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

 

Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

 

Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

 

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. 

 

Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.

 

Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.

 

Sjokoladekake med jordbær

Kake: 

300 g smør

 dl vann

6 ss kakaopulver

3 stk egg

1 beger lettrømme

2 ts natron

4 dl sukker

7 dl hvetemel

1 ts salt

Fyll:

200 g romtemperert smør

200 g melis

300 g sjokolade (se tips i fremgangsmåte)

 

Pynt:

1 kurv jordbær

 

Slik gjør du: 

Smelt smør, og ha det i en bolle. Ha i de øvrige ingrediensene, melet til slutt. 

 

Smør 3 små springformer (16-18 cm i diameter). Kle så springformene med bakepapir i bunnen av formene. Hell røren over i formene. Har du ikke 3 like store springformer kan du steke røren i 3 omganger.

 

Stek kakene på 180 °C på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk med en trepinne om kakene er ferdige. Stikk pinnen i midten av en kake, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig. Avkjøl på rist. 

 

Velg den sjokoladen du liker best. Hvit sjokolade og melkesjokolade smaker godt sammen med norske jordbær, og sjokolade (70 %) gir en kraftig sjokoladesmak som egner seg godt om du skal servere kaken til svart kaffe.

 

Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.

 

Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.

 

Smør et tynt lag glasur mellom hvert av lagene. Ha resten av glasuren på toppen og pynt med jordbær før servering.

Utradisjonelle kaker

 

Doughnuts med galaxyglasur

DougHnut: 

 dl ferdig pannekakemiks

2 ss sukker

1 ts vaniljesukker

½ ts bakepulver

1 dl melk

1 stk egg

1 ss nøytral olje eller smør

Glasur:

300 g melis

2 ss melk

1 ss nøytral olje

3 dråper matfarge for eksempel rød, sort eller blå

3 ss kakestrøssel gjerne i samme farge som matfargene

 

Slik gjør du: 

Sett stekeovnen på 180 °C.

 

Spray en doughnutform med formfett eller smør den med et tynt lag smør.

 

Bland sammen pannekakepulver, sukker, vaniljesukker og bakepulver i en bolle. Ha i melk, egg og olje, og bland røren godt sammen. Ha røren i en sprøytepose eller en zip-lock pose og klipp hull på tuppen. Sprøyt formene halvfulle med røren.

 

Tips! Har du ikke en doughnutform kan du bruke muffinsformer og fylle et 2 cm høyt lag med røre i formene. Da får du runde kaker som du kan stikke hull i med en utstikker når kakene er ferdig stekt.

 

Sett brettet inn i ovnen, og stek doughnutene i 8- 10 minutter. Doughnutene er ferdige når de har en lys gyllen farge. Avkjøl kakene 5 minutter i formen før du setter dem over på en rist. Stek gjerne kakene i flere omganger om du bare har et brett.

 

Bland sammen melis, melk og olje til en tykk glasur. Bruk en tannpirker eller et grillspyd og lag små prikker av matfarge i melisblandingen, bland så vidt fargene litt rundt i glasuren.

 

Dypp den ene siden av doughnutene ned i glasuren og sett dem på en rist, dryss på litt kakestrø før glasuren stivner. La doughnutene stå på risten til glasuren har stivnet. 

 

Nakenkake med frisk frukt

Kake: 

5 stk egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

 

Fyll:

2 pakker kremfløte

2 ss melis

ca. 1 dl melk eller juice til dynking

8 ss jordbærsyltetøy

100 g friske jordbær

50 g grovhakkede pistasjnøtter

Pynt: 

Pynt med for eksempel 4 stk jordbær , pasjonsfrukt, blåbær, bringebær, urter eller spiselige blomster og pistasjenøtter

 

Slik gjør du: 

Forvarm stekeovnen til 160 °C.

 

Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.

 

Tips! Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.

 

Sikt mel og bakepulver over i bollen med eggedosis. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.

 

Ha bakepapir i bunnen av en springform på 24 cm i diameter. Smør formen med smør. 

 

Hell røren i formen i et sikk sakk mønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn. Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.

 

La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet. 

 

Pisk kremfløte stiv sammen med melis.

 

Skjær et lite snitt vertikalt på sukkerbrødet. Når kakebunnen fylles og lagene legges oppå hverandre vil snittet være til hjelp for å få en jevn kake.

 

Del sukkerbrødet i tre lag. Legg et av lagene på et fat og dynk det med litt melk.

 

Smør på litt jordbærsyltetøy. Ha på krem, grovhakkede pistasjnøtter og jordbærbiter. Smør kremen ut i et jevnt lag, legg på et nytt sukkerbrødlag. Gjenta prosessen

 

Smør tilslutt krem i et jevnt tynt lag rundt hele kaken med en kakepalett. Skrap forsiktig rundt kanten til slutt slik at den blir jevn og fin rundt det hele.

 

Pynt kaken med friske bær, deilig frukt og hakket nøtter. Det er også lekkert med spiselige blomster på kaken. 

 

Bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no

Sist endret - 05 juni 2019