Meny
 
frosne jogurt-biter

Bytt ut snacksen med sunnere alternativ!

Utpå kvelden får de fleste av oss lyst på noe godt å snavle på, da kan det være kjekt å ha noen sunnere alternativ – som smaker godt! Vi har samlet noen av våre sunne og smakfulle oppskriftsfavoritter til deg.

Går du inn i det nye året med gode intensjoner om å spise sunnere, eller har du bare lyst på inspirasjon og oppskrifter på sunn og god mat? Vi vet vel alle hvordan det er når søtsuget river i kroppen, eller lysten på salt og sprø snacks nesten gjør oss sprø. Derfor har vi samlet noen oppskrifter som gjør det litt lettere å spise sunt, uten at det går ut over kosen! Ingrediensene du trenger finner du hos ExtraMatkroken og Rema1000

 

 

Ovnsristede kikerter med chili og paprikapulver

 

Potetgull er kanskje din favoritt, da bør du prøve ovnsristede kikerter med chili og paprikapulver i stedet.

 

Kikerter er sunt og næringsrikt, de er en fin kilde til jern, folat og magnesium, i tillegg smaker de utrolig godt og er billige.

 

DU TRENGER:

200 g hermetiske kikerter

1 ss olje

½ ts chilipulver

Salt og pepper

Paprikapulver

 

SLIK GJØR DU:

1. Skyll kikertene godt i rennende vann. Bland kikerter, krydder og olje i en bolle.

2. Sett ovnen på 175 grader. Kle et stekebrett med bakepapir og fordel kikertene utover.

3. Rist dem i ovnen i cirka 45 minutter. Følg nøye med, så de ikke svir seg.

4. Avkjøl på et tørkepapir.

 

Du kan variere krydderet på ristede kikerter. Prøv dem for eksempel med havsalt, pommes frites-krydder eller tacokrydder.

 

Sunne speltlompechips

 

Om du bare MÅ ha nachos, NÅ! Bør du prøve denne oppskriften på sunne speltlompechips.

 

Har du speltlomper, olje og litt krydder har du straks snacks på bordet. Og de smaker bedre enn vanlige nachos, tør vi påstå.

 

Krydderet kan du variere. Har du for eksempel lyst på søte chips som du kan dyppe i vaniljekesam, kan du strø sukker og kanel over speltlompene etter steking. Vil du heller ha chips med en italiensk vri, kan du krydre dem med oregano eller basilikum. Er du glad i dipp, kan du servere chipsene med guacamole eller kesam med paprikakrydder, chili og pepper til.

 

DETTE TRENGER DU (1 PERSON):

Et par speltlomper

Olje, f.eks. solsikkeolje

Salt

Paprikapulver

Spisskummen

 

SLIK GJØR DU:

1. Varm ovnen til 225 grader, og dekk et stekebrett med bakepapir.

2. Del speltlompene i trekanter som en pizza, og legg dem i et lag utover stekebrettet. De skal ikke overlappe hverandre.

3. Pensle hver lompebit med litt olje (det er viktig at det ikke blir for mye, da dette gjør chipsen bløt), og strø over litt salt, paprikapulver og spisskummen.

4. Sett stekebrettet midt i ovnen i 5-7 minutter til de er gylne og sprø. Legg til avkjøling på en stekerist.

5. Serveres med for eksempel salsa, guacamole, rømme eller kesam.

 

Deilig raw-sjokoladekake med nydelig glasur

 

La deg falle for fristelsen med denne deilige raw sjokoladekaken med nydelig glasur.

 

Kaken tar kun 16 minutter å lage og består blant annet av dadler og nøtter. Den er helt uten tilsatt sukker, glutenfri og laktosefri. Den er stappfull av næringsstoffer, og er rik på både jern, magnesium, antioksidanter, kalsium og fiber. Sunn sjokoladekake, er det noe godt da? Vel, det er det.  Denne må du prøve!

 

TIL SJOKOLADEBUNNEN TRENGER DU:

5 dl hasselnøtter

7 ferske og myke dadler

2 ss kakaopulver (gjerne rå kakao, om du har)

1 ts salt

 

SLIK LAGER DU BUNNEN:

Kjør alle ingrediensene i en food processor til en klebrig masse med små nøttebiter. Tilsett mer dadler hvis bunnen ikke er klebrig nok. Smør en rund springform (22 cm i diameter) med olje (gjerne rå kokosolje om du har), og trykk kakebunnen ned i formen. Sett i kjøleskapet mens du lager glasuren.  

 

PS! Et lite tips for best smaksresultat, er å riste hasselnøttene på 180 grader i 10-15 min i ovnen først. Gni deretter av skallet, og avkjøl før de tilsettes i food processoren. Da er ikke kaken rå lenger, men du får bedre frem den karakteristiske nøttesmaken.

 

TIL SJOKOLADEGLASUREN TRENGER DU:

300g cashewnøtter uten salt

4 ss kakaopulver (gjerne rå kakao, om du har)

¾ dl appelsinjus

1–2 ts salt

1–1,5 dl lønnesirup eller agave

Evt. 1 ss lucuma (kan sløyfes)

 

SLIK GJØR DU:

Kjør alle ingrediensene på høy hastighet i en blender til en fin og myk konsistens. Hvis du ikke har en blender med høy hastighet, kan nøttene finmales før de blandes med resten av ingrediensene. Smak til, og tilsett mer søtt, surt eller salt om nødvendig. Hvis glasuren er for tørr, kan du tilsette litt mer vann. Hell glasuren over kakebunnen, og pynt for eksempel med blåbær.

 

Frosne jogurt-biter

 

På leting i fryseren etter en glemt isboks eller noe annet søtt? Lag deg frosne jogurt-biter i stedet, disse «Fro yo-bitene» er geniale å ha liggende på lur i fryseren til de kveldene hvor søtsuget tar overhånd. Med masse gode næringsstoffer fra frukt, bær og gresk jogurt kan du spise disse med god samvittighet. Det letteste er å lage de i små isbitformer, ellers kan de bli for store til å spise.

 

DETTE TRENGER DU (3 PORSJONER):

2 dl gresk jogurt

2 ts akasiehonning

1 dl mango, i terninger (eller annen frukt)

1 dl bringebær (eller andre bær)

Granola (kan sløyfes)

 

 

 

SLIK GJØR DU:

1. Mangobiter: Del mangoen i små terninger. Bland 1 dl gresk jogurt og 1 ts akasiehonning i en liten bolle, og rør forsiktig mangobitene inn.

2. Bringebærbiter: Mos bringebærene lett, slik at det er litt biter igjen. Bland de med 1 dl jogurt og 1 ts akasiehonning.

3. Hvis du ønsker kan du drysse litt granola i isbitformene før du heller i jogurtblandingen. Fyll jogurtblandingen små isbitformer, og sett i fryseren til de er gjennomfrosne.

4. Før du skal spise de, bør du la de stå i romtemperatur rundt 5–10 min. Da får de en kremete og deilig konsistens. 

 

KILDER:

Sunn sjokoladekake, Matblogger Elin Larsen

Alle andre oppskrifter, Extra

 

 

Sist endret - 15 januar 2020