Meny
 
Venner som steller i stand til sommerfest i hagen

5 enkle og friske retter til sommerfesten

Kjøkkensjef Simon Johannessen gir oss maten som gjør susen når venner eller kollegaer skal samles rundt langbordet og ønske sommeren velkommen.

Varme sommerdager- og netter byr på mange anledninger til å samles rundt et godt måltid. Kjøkkensjef ved Thon Hotels Bergen Airport, Simon Johannessen, ser nå frem til å pakke vekk den tyngste maten for sesongen.

 

– Forhåpentligvis er det deilig og varmt ute, og da vil man ha noe lett og friskt, mener kokken.

Et godt utgangspunkt for et deilig måltid er alltid ferske og sesongbaserte råvarer. Da vil det kanskje overraske noen at en av sommerklassikerne ikke viser seg fra sin beste side under sommersola:

– Skalldyr er faktisk ikke i sesong på sommeren, i motsetning til hva mange tror. Selv om det oppleves veldig sommerlig med reker og blåskjell, smaker de absolutt bedre på vinteren, forteller Johannessen.

 

Det er likevel mulig å få tak i ferske skalldyr på sommerhalvåret, men hvis du vil gå for sesongens beste råvarer, burde du ta utgangspunkt i det som vokser i jorden, ifølge kokken.

 

– Sommeren er egentlig litt utfordrende på matfronten. Men vi får nøye oss med mye gode bær, grønnsaker, urter og salater.

Vær kreativ med salaten

Om du skal lage en god og enkel sommerrett for et større selskap, anbefaler Johannessen å gå for nettopp det som finnes i jorda:

 

– Det er både trygt og enkelt å lage en god salat. Da kan man blande forskjellige friske råvarer i en bolle og toppe den med en god dressing eller en vinaigrette, sier Johannessen.

 

Salaten er perfekt ta-med-mat, siden den passer sammen med det meste, og kan lages i både store og små porsjoner. Kokken tipser likevel om å utvide horisonten litt og være kreativ når du mikser godsakene sammen:

 

– Hos folk flest går det mye i tomat, agurk, salat og paprika. Men husk at du også kan bruke all slags frukt og bær for å gi salaten litt mer særpreg, råder Johannessen, og legger til:

 

– Ikke glem en god og syrlig vinaigrette! Den kan gjøre salaten mye mer spennende enn en vanlig olivenolje.

Salaten kan også serveres i dekorative glasskrukker.

Både delikat og dekorativ

Sommerlige middagsbord er ofte flott dandert med blomster og fargerike dekorasjoner. Hvorfor ikke la maten være en dekorasjon i seg selv? Kreativitet gir ikke bare mer spennende smaker, det kan også bidra til å gjøre maten mer innbydende.

 

– Jeg liker å leke meg med urter og friske bær for å lage et fargespill, sier Johannessen, som ikke kun finner dekorative ingredienser i grønnsaksdisken:

 

– Det finnes mange spiselige urter og blomster. Stemorsblomster er for eksempel veldig fine. Og engsyre, også kalt surblad, vokser vilt og er dødsdeilig å hive i en salat. Da får du også et lokalt preg, og kan fortelle folk at du har plukket deler av salaten selv. Det er jo litt gøy!

5 retter for sommerfesten

Johannessen har satt sammen fem oppskrifter som du enkelt kan imponere med på sommerens fester. 

– Disse rettene er ganske varierte, men de har til felles at alle er enkle å lage, de passer til mye og det er noe de fleste liker.

Kål- og eple-«slaw»

  
DETTE TRENGER DU 

0,5 stk. rødkål
0,5 stk. nykål
2 stk. grønne epler
5 dl majones
2 dl creme fraiche
0,5 dl Worchestersaus
0,5 stk. sitron
Salt og pepper

 

SLIK GJØR DU

Bland majones, creme fraiche, Worchestersaus og saften fra sitronen. Smak godt til med salt og pepper.


Finsnitt kål og epler i strimler.
Bland strimlet kål og eple inn i blandingen og vend det godt sammen til alt blander seg.


Tips! Rødkålen kan om ønskelig legges i kokende vann i 1 minutt hvis du ønsker en «softere» versjon. (Personlig synes kokken det er deilig med litt «crunch» i denne retten.)

  

Tips! Rødkålen kan om ønskelig legges i kokende vann i 1 minutt hvis du ønsker en «softere» versjon. (Personlig synes kokken det er deilig med litt «crunch» i denne retten.)

 

Kylling BBQ

Server for eksempel kyllingen i mini sliders. 

 

DETTE TRENGER DU

5 dl Heinz ketshup
1,5 dl brunt sukker
1 dl eplecidereddik
1 dl worchestersaus
0,5 dl vann
0,3 dl røykessens
0,5 stk. finhakket chili
Lårfilet av kylling

 

SLIK GJØR DU

Bland alt sammen i en kjele og la den trekke/småkoke i en time. Juster BBQ-sausen med salt, eddik og sukker etter ønske.

 

Krydre kyllingen godt med salt og pepper. Stek kyllingen til den får en fin og gyllen farge.

 

Riv kyllingen (ikke skjær med kniv) fra hverandre med en gaffel.

 

Ha på BBQ-sausen over kyllingen og la den stå og trekke i 15 minutter for å trekke til seg all den deilige smaken.

 

Tips! Ønskes en fyldigere og kraftigere BBQ kan den reduseres ytterligere etter ønske.

 

Potetsalat med chorizo

Dette trenger du

1 kg nypoteter
500 gram fersk chorizo (spør etter en som slipper mye fett)
1 bunt vårløk
3 dl god olivenolje 
200 gram parmesan

 

  

Slik gjør du

Nypoteter kokes møre og deles i to eller fire. Chorizo kuttes i grove terninger.

 

Vend poteter og chorizo i salt, pepper og olje og bak i ovnen på 200 grader i 20 minutter – kjøl ned.


Finsnitt vårløk og bland inn i salaten. Skrell fine flak av parmesanen og dryss over salaten. Hell så til slutt over olivenolje og nykvernet sort pepper.

 

Tips! Har du vært ute og plukket ramsløk så hiv i noen gode spiseskjeer med det også! 

 

Kremet maispuré

Dette trenger du

1 liter maiskorn

2 dl hvitvin
5 dl fløte
3 dl kyllingkraft
500gr smør

 

Slik gjør du

Maiskorn stekes i litt av smøret til de får en dypere gulfarge, ca 3-4 minutter.

 

Ha på hvitvin og reduser helt ned til det meste er fordampet.

 

Ha i fløte, kyllingkraft og resten av smøret og kok opp. La det småkoke i 15 minutter.

 

Kjør i blender til myk og fin konsistens.

 

Tips! Denne retten kan serveres både varm og kald.

 

Fargerik tomatsalat

DETTE TRENGER DU

2 kg cherrytomater og andre tomater i alle varianter og farger
1 bunt bladpersille, estragon og kjørvel
1 pk. ruccola
500 gr fetaost/mozzarella
2 dl olivenolje
2 dl balsamicoeddik
1 dl bringebæreddik
2 ss sukker

  

Slik gjør du

Del cherrytomater i to og de større tomatene i terninger eller båter. Jo flere farger og varianter, desto finere blir tomatsalaten.

 

Grovhakk urter og bland inn med ruccola. Bland dette inn i tomatene.

 

Sukkeret løses opp i balsamicoeddik, bringebæreddik og olivenolje.

 

Vend godt sammen og riv over fersk fetaost eller mozzarella.

 

Tips! Her kan du variere salaten. Ønsker du en mer asiatisk tilnærming, kan man legge til koriander og bytte ut balsamico med søt og salt soya.

Sist endret - 07 juni 2019