Bursdagskake til voksne
Selv voksne trenger bursdagskake! Vi har samlet noen tradisjonelle - og noen litt mindre tradisjonelle - kakeoppskrifter som passer til både familieselskapet og vennefesten.

Foto: Matprat.no
Ingen bursdag uten kaker! Under finner du fire ulike kakeoppskrifter til bursdagsfesten. Vi lover at gjestene vil bli fornøyd!
Tradisjonelle kaker
Klassisk pavlova

Marengsbunn:
4 stk eggehvite
¼ ts salt
250 g sukker
2 ts maisstivelse (maizena)
1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik
Eggekrem:
4 stk eggeplomme
3 dl melk
½ dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
3 stk gelatinplater
3 dl kremfløte
Pynt:
1 kurv jordbær
1 pakke friske bringebær
1 pakke friske bjørnebær
1 pakke friske blåbær
Slik gjør du:
Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.
Sjokoladekake med jordbær
Kake:
300 g smør
3½ dl vann
6 ss kakaopulver
3 stk egg
1 beger lettrømme
2 ts natron
4 dl sukker
7 dl hvetemel
1 ts salt
Fyll:
200 g romtemperert smør
200 g melis
300 g sjokolade (se tips i fremgangsmåte)
Pynt:
1 kurv jordbær
Slik gjør du:
Smelt smør, og ha det i en bolle. Ha i de øvrige ingrediensene, melet til slutt.
Smør 3 små springformer (16-18 cm i diameter). Kle så springformene med bakepapir i bunnen av formene. Hell røren over i formene. Har du ikke 3 like store springformer kan du steke røren i 3 omganger.
Stek kakene på 180 °C på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk med en trepinne om kakene er ferdige. Stikk pinnen i midten av en kake, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig. Avkjøl på rist.
Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
Smør et tynt lag glasur mellom hvert av lagene. Ha resten av glasuren på toppen og pynt med jordbær før servering.
Utradisjonelle kaker
Doughnuts med galaxyglasur
DougHnut:
2½ dl ferdig pannekakemiks
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
½ ts bakepulver
1 dl melk
1 stk egg
1 ss nøytral olje eller smør
Glasur:
300 g melis
2 ss melk
1 ss nøytral olje
3 dråper matfarge for eksempel rød, sort eller blå
3 ss kakestrøssel gjerne i samme farge som matfargene
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 °C.
Spray en doughnutform med formfett eller smør den med et tynt lag smør.
Bland sammen pannekakepulver, sukker, vaniljesukker og bakepulver i en bolle. Ha i melk, egg og olje, og bland røren godt sammen. Ha røren i en sprøytepose eller en zip-lock pose og klipp hull på tuppen. Sprøyt formene halvfulle med røren.
Tips! Har du ikke en doughnutform kan du bruke muffinsformer og fylle et 2 cm høyt lag med røre i formene. Da får du runde kaker som du kan stikke hull i med en utstikker når kakene er ferdig stekt.
Sett brettet inn i ovnen, og stek doughnutene i 8- 10 minutter. Doughnutene er ferdige når de har en lys gyllen farge. Avkjøl kakene 5 minutter i formen før du setter dem over på en rist. Stek gjerne kakene i flere omganger om du bare har et brett.
Bland sammen melis, melk og olje til en tykk glasur. Bruk en tannpirker eller et grillspyd og lag små prikker av matfarge i melisblandingen, bland så vidt fargene litt rundt i glasuren.
Dypp den ene siden av doughnutene ned i glasuren og sett dem på en rist, dryss på litt kakestrø før glasuren stivner. La doughnutene stå på risten til glasuren har stivnet.
Nakenkake med frisk frukt
Kake:
5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Fyll:
2 pakker kremfløte
2 ss melis
ca. 1 dl melk eller juice til dynking
8 ss jordbærsyltetøy
100 g friske jordbær
50 g grovhakkede pistasjnøtter
Pynt:
Pynt med for eksempel 4 stk jordbær , pasjonsfrukt, blåbær, bringebær, urter eller spiselige blomster og pistasjenøtter
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 160 °C.
Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.
Tips! Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.
Sikt mel og bakepulver over i bollen med eggedosis. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.
Ha bakepapir i bunnen av en springform på 24 cm i diameter. Smør formen med smør.
Hell røren i formen i et sikk sakk mønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn. Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.
La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet.
Pisk kremfløte stiv sammen med melis.
Skjær et lite snitt vertikalt på sukkerbrødet. Når kakebunnen fylles og lagene legges oppå hverandre vil snittet være til hjelp for å få en jevn kake.
Del sukkerbrødet i tre lag. Legg et av lagene på et fat og dynk det med litt melk.
Smør på litt jordbærsyltetøy. Ha på krem, grovhakkede pistasjnøtter og jordbærbiter. Smør kremen ut i et jevnt lag, legg på et nytt sukkerbrødlag. Gjenta prosessen
Smør tilslutt krem i et jevnt tynt lag rundt hele kaken med en kakepalett. Skrap forsiktig rundt kanten til slutt slik at den blir jevn og fin rundt det hele.
Pynt kaken med friske bær, deilig frukt og hakket nøtter. Det er også lekkert med spiselige blomster på kaken.
Bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no