Meny
 

Slik arrangerer du nyttårsfest uten å slite deg ut

Har du invitert en stor gjeng til nyttårsfeiring og kjenner svetten piple bare ved tanken på alt du må stelle i stand? Fortvil ikke – vi har løsningene som sørger for at du kan gå inn i det nye året med lave skuldre.

skilt med teksten: let 2020 begin

Etter flere dager med julefeiring og romjulstradisjoner sniker det nye året seg plutselig på. Men selv om magen er full av julemat og skjorta har blitt strøket utallige ganger den siste uka, er forventningene til den store nyttårsfesten alltid høye. Derfor er det ikke utenkelig at verten for nyttårsfesten føler på et stort press. Ansvaret for å sette den riktige stemningen inn i det nye året kan nemlig få selv den mest rutinerte festplanleggeren til å sette kalkunen i halsen. 

 

Men ikke la deg overvelde! Det finnes nemlig mange smarte løsninger som kan gjøre jobben mer overkommelig. Vi har samlet noen av dem her, i håp om å gi deg en festlig og harmonisk inngang i det nye året. 

Matlaging for mengden

 

 

God mat er et naturlig høydepunkt i ethvert nyttårsselskap. Å lage mat til mange kan naturlig nok virke litt skremmende ­– men om du puster med magen og planlegger godt, kan matlagingen bli fullstendig stressfri. 

 

 

 • Gjør innkjøpene et sted der du kan få tak i alt du trenger under samme tak – fra mat og snacks til pynt og festleker. Lag en detaljert handleliste i forveien og sett av god tid.  
 • Velg en hovedrett som trenger lang tid i ovnen eller som kan stå og putre på komfyren gjennom formiddagen. Da kan du både rekke å dandere bordet og deg selv mens maten blir klar. 
 • Ikke planlegg en dessert som krever at du må løpe til kjøkkenet midt i hovedretten. Gelé, panna cotta og tiramisù er eksempler på deilige desserter som kan lages kvelden før. Fordel i dekorative porsjonsglass og la stå i kjøleskapet over natta – så er desserten servert! Psst! Oppskriften på panna cotta finner du her.
 • Du behøver ikke å gjøre alt selv. Høflige middagsgjester spør ofte om de kan ta med noe til selskapet. Deleger oppgaver og la gjestene komme med mindre bidrag, som dessert, forrett eller salater. 
 • Kjøp gjerne inn noe smått å tygge på både til kaffe og fest. Selskapet får neppe nok av verken konfektsjokolade, kransekake eller potetgull.

 

Pynt med måte

 

Et pent dekket bord og dekorasjoner bidrar virkelig til å sette stemningen for kvelden. Så hvordan kan du skape en glitrende nyttårsatmosfære uten å lage for mye arbeid for deg selv? 

 

 

 

 

 • Ikke glem at det nettopp har vært jul! En stor del av pynten du hadde fremme i jula kan gjenbrukes til nyttårsfesten. Også sløyfer og brukte gavebånd kan gjøre seg på bord og glass eller hengende fra tak og lamper.
 • Engangstallerkner, -kopper og -bestikk gjør oppryddingen lekende lett. Tidligere har engangsartiklene både vært lite dekorative og uheldige for miljøet, men i dag finnes det heldigvis mange bærekraftige og stilige varianter av oppvaskspareren.
 • Gjør deg selv en tjeneste og gjør klar en søppelstasjon, slik at det blir enkelt for gjestene å bidra med ryddingen underveis. Du kan enten bruke søppelsekker eller kle pappesker med gavepapir eller bokbind for å gjøre stasjonen mer dekorativ. Marker hva som skal kastes hvor: Restavfall, glassflasker, pant og så videre. 
 • Gå til innkjøp av navnelapper, klistremerker eller andre kjennetegn som du kan feste på glassene. Da kan gjestene holde seg til ett glass hele kvelden. 
 •  La den krøllete finduken bli liggende i skuffen. Kjøp heller inn noen meter av et strykefritt stoff, som nervøs chenille eller velur, og legg det over bordet. Det er enkelt, billig og du slipper å bekymre deg for å få flekker på yndlingsduken din. 
 •  La stearinlysene stjele showet! Er du lur velger du kubbelys og telys med ekstra lang brennetid, slik at du slipper å bytte ut lysene i løpet av kvelden. 

 

Les også: Slik dekker du bordet til nyttårsaften

En uforglemmelig festaften

 

Som vert eller vertinne på nyttårsaften kreves det altså at du stiller med god mat og et pent dekket bord. Men det viktigste for kvelden er selvfølgelig den gode stemningen! 

 

 

 

 • Lag en spilleliste på forhånd, slik at du ikke må ha deltidsjobb som DJ på selve kvelden. Send også lista ut til gjestene, slik at de kan legge inn sine ønskelåter. 
 • Ikke vær redd for å gjøre nyttårsaften til en viktig kveld. Åpne opp for taler og andre innslag fra gjestene. Kanskje noen vil lage en quiz eller spille gitar til allsang? Det kan også hende en av gjestene har en helt spesiell nyttårstradisjon som kan deles med resten. 
 • Finn på noe overraskende. Kanskje du kan legge hemmelige oppgaver for kvelden under hver tallerken? Eller få gjestene til å skrive ned sine nyttårsønsker, og legge dem i en skål. På slutten av kvelden kan dere lese opp lappene og gjette hvem som har skrevet hvilke lapper. 
 • Legg et par engangskameraer på bordet for å forevige minnene. 
 • Ha en plan for hva dere skal gjøre når det nærmer seg midnatt. Del ut fløyter, konfetti, stjerneskudd eller andre festligheter og tell ned til det nye året sammen.  

 

Og aller viktigst: Prøv å slappe av og ha det gøy sammen med gjestene dine. 

 

Nyttårsaften er en kveld fylt med fyrverkeri, glede og høytidelighet, og gjestene dine er høyst sannsynlig allerede i festhumør når de kommer inn døra.  

Lykke til – og godt nyttår!  

Sist endret - 04 desember 2019