Meny
 

Smakfullt tilbehør til kalkun

Her er tre typer tilbehør som løfter nyttårsmiddagen til nye høyder!

kalkun på et bord

Skal du i god tradisjon servere saftig kalkun på nyttårsaften? Med disse smakfulle og enkle oppskriftene får du det perfekte tilbehøret til hovedrettens magre kalkunkjøtt.

 

Bygg opp et iøynefallende matbord rundt den staselige kalkunen og la det bugne av fargerike og lekre sideretter.

 

Vi har funnet fram tilbehøret som gjør helstekt kalkun – så vel som filet av annet magert kjøtt – til en storslått matopplevelse.

Tabbouleh

 

Det flotte med kalkun er at kjøttet passer til det meste av tilbehør. Hva med å legge noe litt utenom det vanlige til denne tradisjonsretten? La deg inspirere av smaker fra Midtøsten, og server en frisk og mettende tabbouleh: En salat av bulgur med smak av persille, koriander og mynte.

 

Bulgur er et hvetekorn som er mye brukt i Midtøsten, med en mild nøtteaktig smak som gjør at den passer til mye. Prøv denne friske tabbouleh-salaten med nektariner, korinter og grønn chilli. Det er en fargerik smaksbombe som liver opp både matbordet og ganen, og som egner seg ypperlig som tilbehør til vinterens langtidsstekte ovnsretter.

 

8 porsjoner:

 

  • 450 g bulgur
  • 2 stk tomat
  • 1 stk agurk
  • 2 stk rødløk
  • 2 stk nektarin eller fersken
  • 2 stk grønn chili
  • 100 g rosiner eller korinter
  • 2 båt presset hvitløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 4 ss hakket frisk mynte
  • 2 ss hakket frisk koriander
  • saften av 2 stk sitron
  • 4 ts flytende honning
  • 3 dl virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

 

Kok bulgur etter anvisningen på pakken. Ha den over i et dørslag og la den renne godt av seg. Pass på at bulguren er avkjølt før du blander den sammen med resten av ingrediensene.

 

Del tomat og agurk i to, skrap ut og fjern de myke kjernene. Kutt rødløk, tomat og agurk i små terninger og nektarin i litt større terninger. Kutt grønn chili i tynne ringer.

 

Finhakk så hvitløk, mynte, koriander og persille. Ha ferdigkokt bulgur, de hakkede grønnsakene, korintene og urtene i en bolle og bland god sammen.

 

Smak til med sitronsaft, honning, olivenolje, salt og pepper.

 

La gjerne tabboulehen stå kaldt og trekke smak i minst en halvtime før servering.

Brødstuffing

 

Lager du helstekt kalkun er det vanlig å fylle den med brødstuffing. Hvis du vil gjøre litt mer ut av stuffingen, anbefaler vi at du serverer den ved siden av.

 

Prøv denne nydelige brødstuffingen av rustikt landbrød med aromasopp, vårløk og stangselleri, oppet med friske urter og parmesan.

 

8 porsjoner:

 

  • 3  stk store egg
  • ¾  stk rustikt landbrød i terninger
  • 200  g aromasopp delt i fire
  • 2  ss til steking smør
  • 1  stk finhakket løk
  • 2  bunt vårløk i tynne skiver
  • 4  dl finhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 2  ss grovhakket frisk kruspersille
  • 2  ss grovhakket frisk oregano
  • 2  ss grovhakket frisk salvie
  • 2  ss grovhakket frisk timian
  • 3  båt finhakket hvitløk
  • 2  ts flaksalt
  • 1  ts nykvernet pepper
  • 1  dl kyllingbuljong (utblandet)
  • 50  g grovrevet parmesan

 

Slik gjør du:

 

Forvarm stekeovnen til 220 °C. Legg brødterninger utover på et bakepapir på stekebrettet. Sett brettet midt i stekeovn og tørk brødet i ca. 15 minutter. Avkjøl deretter på rist.

 

Fres soppen i en stor varm stekepanne med smør, ca. 5 minutter. Ha så i løk, vårløk, selleri, urter, hvitløk, salt og pepper og stek til grønnsakene er møre, ca. 6–8 minutter.

 

Bland sammen brødterninger og grønnsaksblanding i en stor bolle. Visp sammen egg og buljong i en separat bolle, og hell det over brødblandingen. Dryss på parmesan og vend rundt til det er godt blandet. Tilsett litt mer utblandet buljong om blandingen er tørr.

 

Ha blandingen i en godt smurt ildfast form. Dekk med aluminiumsfolie og stek brødstuffingen midt i stekeovn. Fjern folien etter ca. 30 minutter og stek til stuffingen har fått en fin og gyllen farge, 25–30 minutter.

 

Server brødstuffingen til helstekt nyttårskalkun eller et saftig kalkunbryst.

Waldorfsalat 

 

Waldorfsalat er en klassiker på det norske koldtbordet. Den egner seg også ypperlig som tilbehør til kalkun og annet magert kjøtt, enten det er oppskåret eller helstekt i ovnen.

 

Dette trenger du:

 

  • 6 stk eple
  • 5 stk stilker stilkselleri (stangselleri), evt. litt sellerirot i terninger
  • 1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks
  • 100 g hakkede valnøttkjerner
  • 2½ dl majones
  • 2½ dl kremfløte
  • ½ stk sitron
  • 300 g blå druer

Slik gjør du:

 

Stivpisk kremfløte og bland den med majones. Kutt epler, stilkselleri og ananas i små biter og vend de kuttede ingrediensene sammen med valnøtter inn i kremen.

 

Smak til med sitron og ananassaft. Ha salaten i en skål og pynt med noen hele valnøtter, blå druer og et par blader av basilikum. Oppbevar salaten kaldt frem til servering.

Bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.

Velkommen til en hyggelig nyttårshandel hos oss!

Sist endret - 04 desember 2019