Meny
 

Fem retter du kan servere til juletapasen

Bruk restene fra julematen og lag deilige småretter med smak av jul. Vi deler våre beste oppskrifter på juletapas. 

pepperkaker med blåmuggost

Bilde: matprat.no

Lefseruller

 

Juleskinke med chiliappelsin

 

4 PORSJONER

 

  • 150 g aspargesbønner
  • 2 stk appelsin
  • ½ stk rød chili
  • 8 skive juleskinke

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Vask apargesbønner og skjær i små biter. Skjær av skall på appelsin, og skær fruktkjøttet i mindre biter. Rens chilien for frø og finhakk den.

 

2. Bland sammen apsargesbønner, appelsin og chili.

 

3. Legg skinkeskivene utover et fat og ha over appelsinblandingen eller legg litt appelsinsalat på en og en skinkeskive, brett rundt og fest med en tannpirker. Server.

Pepperkake med blåmuggost

 

4 porsjoner

 

  • 8 stk pepperkake
  • 1 pk blåmuggost
  • 8 ts fikensyltetøy eller annet syltetøy du liker

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Skjær blåmuggost i tynne skiver og legg en skive på hver pepperkake.

 

2. Topp med fikensyltetøy. Pynt eventuelt med frisk timian og server.

 

Tips! Bytt gjerne ut fikensyltetøyet med noe annet godt du liker. Solbær eller aprikos smaker også godt til blåmuggost.

 

Glassert ribbe

 

4 porsjoner

 

  • 2  kg tynnribbe
  • 2  ts salt
  • 1  ts pepper

Frisk salat:

 

  • 2  stk gulrot
  • 6  stk stilkselleri (stangselleri)
  • 4  stk vårløk
  • 4  ss grovhakket frisk koriander
  • 2  ss ristede sesamfrø
  • 2  ss olje
  • ½  ts salt
  • ¼  ss pepper

Glaze:

 

  • 4  stk sitrongress
  • 3  dl søt soyasaus (ketjap manis)
  • 2  ss riseddik
  • 4  ss brunt sukker
  • 4  stk finhakket grønn chili (uten frø)
  • 6  båter finhakket hvitløk
  • 2  ss olje til steking
  • ca. 4  cm revet frisk ingefær
  • skall av 1 stk lime
  • 1  stk hel kanel
  • 2  stk stjerneanis

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Skjær av svoren på ribba, behold mest mulig av fettet. 

 

2. Skjær av beina på ribba.

 

3. Rut fettet på ribba med en skarp kniv, ca. 5 mm. store ruter. Krydre med salt og pepper. Legg ribba i en ildfast form. Sett formen i stekeovn på 125°C i 2-3 timer. Sjekk gjerne kjernetemperaturen, når den er på 80 °C er ribba mør og god.

 

4. Lag glaze. Del sitrongress i to, og deretter i to på langs. Bland sammen søt soyasaus, riseddik og brunt sukker. Fres chili, hvitløk og sitrongress raskt i en varm stekepanne med olje. Hell blandingen av soya og sukker i pannen, tilsett revet ingefær og limeskall, kanelstang og stjerneanis. Rør alt sammen og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp. 

 

5. Pensle ribba med glazen når det er ca. en halv time igjen av steketiden. Fortsett penslingen et par ganger til før ribba er ferdigstekt.

 

6. Skrell gulrot. Bruk skrelleren eller en ostehøvel og skjær gulrot og selleri i tynne strimler. Skjær vårløk i tynne strimler. Bland sammen grønnsaksstrimlene i en skål. Ha finhakket koriander, olje, ristede sesamfrø, salt og pepper i bollen og vend alt godt sammen. 

 

7. Skru opp temperaturen i stekeovnen til 225 °C, og stek til ribba får en fin farge, 5-10 minutter. La ribba hvile i ca.15 minutter før du skjærer i den. 

 

8. Pensle ribba en siste gang før servering. Plukk ut sitrongresset, kanelstang og stjerneanis fra glazen.

 

Tips! Server den deilige, klissete ribba med grønnsaksstrimler, resten av glazen og gjerne litt frisk koriander. Ris smaker også godt til.

Bruscetta med julepålegg

 

2 porsjoner

 

  • 4  skiver brød
  • 2  ss olivenolje
  • ½  pakke kremost med pepper (á 125 g)
  • 8  skiver juleskinke
  • ½  boks spirer (kan sløyfes)

Syltet rødløk:

 

  • 1  stk rødløk
  • ¾  dl vann
  • ½  dl sukker
  • ¼  dl eplecidereddik
  • ½  ts salt
  • ¼  ts pepper

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Lag syltet rødløk først. Skrell rødløk, del den i to og skjær i tynne skiver. Kok opp vann, sukker, eddik og salt i en kasserolle. Legg i rødløk når sukker og salt har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Trekk kasserollen av platen og avkjøl.

 

Tips! Oppbevar gjerne syltet rødløk på glass med lokk.

 

2. Ha olje i en varm stekepanne og stek brødskiver på begge sider til de er gyllne og sprø. Legg skivene på et ark kjøkkenpapir, slik at overflødig olje renner av. 

 

3. Smør skivene med kremost, legg på juleskinke og topp med rødløk. Pynt gjerne med spirer og nykvernet pepper.  

 

 

1. Skjærebrett Kitch'n 149,- 2. Gryte 3,8 l Engen 2549,- 3. Grønnsakskvern Jernia 199,- 4. Kokebok a 129,- 5. Kokkekniv Engen 2199,- 6. Skinnforkle Kitch'n 1499,- 7. Grytevott Kitch'n 249,- 8. Georg Jensen Brødkurv Jacobine fra 499,- 9. Lakris- og sjokoladekuler Kremmerhuset99,- 10. Juleolje Oliviers & co 429,- 11. carbonpanne Jernia 419,- 12. Gryteskje CChristiania Glasmagasin 209,- 13. Krydderkvern Engen 699,- 14. Grytekluter Christiania Glasmagasin 229,-

 

 Vi har alt du trenger til jul! Sjekk våre åpningstider her.

 

Matbilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no

Sist endret - 26 november 2019