Meny
 

6 morsomme sommerleker for barn og voksne

Skal du arrangere sommerfest eller familieselskap i hagen? Vi har samlet et knippe sommerleker som passer for både store og små.

familie sitter ute på terrasse

Sommeren er allerede i gang og mange skal kanskje på en sommerfest, en tur i parken eller på telttur i løpet av de neste ukene? Eller kanskje du og familien din har planlagt en rolig sommer på terrassen? Da er det ekstra hyggelig å ha noen morsomme sommerleker i bakhånd.

 

Under har vi samlet 6 sommerleker som passer for både barn og voksne. God sommer!

Sekkeløp

Mange forbinder sekkeløp med 17. mai, men det er også en morsom lek å arrangere på sommerens festligheter. Be deltakerne tre oppi hver sin striesekk, slik at de holder den ved hoften. Deretter skal deltakerne hoppe så fort de kan gjennom den avtalte banen. Den som er først i mål, vinner løpet.

 

Tips! Det er fort gjort at det blir litt knall og fall i slike leker. Det kan derfor være lurt å avholde løpet på et sted med litt mykt underlag, som for eksempel en gressplen.

Pakkeleken

Det finnes mange forskjellige varianter av pakkeleken, det er det ingen tvil om! Den mest tradisjonelle er nok likevel den hvor man må trille seks på terningen for å få velge en pakke fra bordet.

 

Reglene er enkle; Be gjestene ta med en eller flere pakker til en avtalt pris, for eksempel to pakker for til sammen 50 kr. Når det nærmer seg, legges alle pakkene i en haug på bordet. En person starter med å trille terningen. Får personen en sekser på terningen, få han eller hun velge en pakke fra bordet. Deretter gis terningen videre til nestemann, og slik fortsetter dere til alle pakkene er tatt. 

 

Les også: Pakkeliste for deg som skal på festival

Kubb

Det populære spillet kubb har gledet både store og små i en årrekke. Spillet spilles ute – som regel på gress eller grus – og kan inkludere alt fra 2 til 20 deltaker.

 

Kubb består av ti kubber, seks kastepinner, en konge og fire hjørnepinner. Banen måles opp til fem meter bredde og åtte meter lengde ved hjelp av hjørnepinnene. Plasser deretter fem kubber med lik avstand på hver breddeside, også kalt baselinje. Kongen plasserer midt på banen med lik avstand til begge sider. Hvert lag skal ha tre kastepinner hver.

 

For å spille må hvert lag først stille seg bak hver sin baselinje. Målet med spillet er å felle motstanderens kubber ved hjelp av kastepinnene. Når lag 1 har kastet sine kastepinner, skal lag 2 kaste de kubbene som eventuelt har veltet, over på lag 1 sin banehalvdel. Kubbene settes opp der de lander (disse kalles feltkubber).

 

Nå er det lag 2 sin tur til å kaste sine kastepinner. Men før de kan kaste på lag 1 sine basekubber, må de treffe feltkubbene. Når alle feltkubbene er felt, kan de kaste på basekubbene. Dersom et lag ikke klarer å felle alle feltkubbene, får motstanderens lag gå frem til den fremste feltkubben på egen banehalvdel, og kaste derfra.

 

Og slik fortsetter det frem og tilbake helt til alle kubbene er felt. Deretter er det kongen som står får tur. Her kaster dere på tur helt til noen feller kongen.

Ringspill

Ringspill er et morsomt spill for hele familien og er lett å ta med seg dit du skal – enten du arrangerer familieselskap i egen hage eller skal på sommerfest med jobben. Ringspillet består av et bunnkors med trepinner, samt ringer du skal kaste på trepinnene. Hver trepinne har en poengsum og målet er å få høyest mulig poengsum.

 

Tips! Spill gjerne uten poeng dersom det er små barn til stede, og la det heller handle om å treffe pinnene.

Potetløp

Arrangerer du potetløp kan vi garantere mye latter og moro. Her er det nemlig om å gjøre å balansere en potet på en skje mens to eller flere deltakere løper om kapp. Den som kommer først tilbake til målstreken uten å ha mistet poteten, vinner løpet.

 

Tips! Har du lyst til å gjøre det litt mer spennende, kan du bytte ut poteten med et egg. Husk at egg imidlertid kan være vanskelig å vaske bort, så pass på at dere holder løpet et sted det er greit at egget knuses.

Kaste ball på boks

Denne leken er en gammel klassiker, og det med god grunn! Det eneste du trenger er blikkbokser og noen baller (eller hvis du er i det nostalgiske hjørnet; erteposer). For å vinne må du velte så mange blikkbokser som mulig. Jo flere, jo bedre!

Sist endret - 02 juli 2020