Meny
 

Lag din egen gløgg

hjemmelaget gløgg

Ingenting varmer som en god kopp gløgg i desember. Hvis du aldri har laget din egen gløgg, anbefaler vi at du prøver det i år. Det er lett, og smaker ekstra godt.

Gløgg er en tradisjonsrik drikk som mange forbinder med Tyskland og Østerrike. Har du for eksempel vært i Wien rundt juletider og drukket glühwein på julemarkedet? Det ble visstnok også laget varianter av gløgg i Romerriket – den gang var det vanlig å tilsette krydder og honning i vinen.

 

Som med de fleste mat- og drikketradisjoner, er også gløggoppskriften subjektiv. Noen liker den sterk, andre liker den mild. Skal du servere den til voksne eller barn? Se an kryddermengden etter gjestene dine. Krydderblandingen er ikke en fasit med to streker under. Her gjelder prinsippet «man tager hva man haver». Mangler du en kryddersort, går det helt fint å sløyfe den.

 

Inviter venner eller familie til en koselig førjulskveld med hjemmelaget gløgg og kanskje nybakte pepperkaker? Gløggen kan gjerne lages dagen i forveien, da blir den enda mer intens på smak. For den lille prikken over i-en kan du servere gløggen med kanelstenger som rørepinner.

 

Her er oppskriften!

 

Ingredienser        

En flaske rødvin eller drue-/solbærsaft

2 dl brunt sukker

 

Krydder (veiledende mengde, smak til):

1 ts kardemomme

1 bit ingefær

1 ts kanel

5 kryddernellik

2 stjerneanis

En liten neve appelsinskall

 

Topping:

Hakkede mandler

Rosiner

 

Slik gjør du:

Varm opp vinen og tilsett sukkeret og alle krydderne. Rør til sukkeret har løst seg opp. Kok opp gløggen og ta den av varmen. Du kan godt la den stå en stund slik at smakene får satt seg, før du varmer den opp igjen rett før servering.

 

Gløggen topper du med rosiner og hakkede mandler. Sett gjerne frem en skål med mandler og rosiner slik at hver enkelt kan tilsette ønsket mengde i sin egen kopp. Gløggen nytes sammen med pepperkaker for maksimal julestemning.

Sist endret - 17 oktober 2019