Meny
 

Tips til barnas julekalender

Julekalender i brune papirposer

På jakt etter inspirasjon til årets julekalender? Vi deler 24 tips som gjør at det kiler i barnas mage hver eneste dag frem til jul.

Julekalender hører førjulstiden til. Det enkleste er å kjøpe en ferdig variant med sjokoladebiter, Lego, eller andre morsomme ting som ligger og venter bak hver luke. Noen har tenkt ut spennende aktiviteter som de gjør sammen hver dag i desember i en såkalt gjørekalender. Andre har tradisjoner med sirlig innpakkede presanger. Hvis du synes det blir for mye med en liten gave hver dag, har vi et annet forslag.

  

Vi introduserer det beste av begge verdener; gjørekalender + gavekalender = alt-mulig-julekalender

Pakk inn både lapper / symboler med gjøremålene og kalendergavene i forskjellige størrelser og fasonger, slik at ventingen blir enda mer spennende. Disse henges på en brodert julekalender eller julekrans som henger på veggen. De kan henges på et gelender i trappen, på en kul stige som står opp langs veggen eller på ei fin trepinne. Skriv på tall på hver pakke og la venteleken begynne.

 

Her er forslag til alt-mulig-kalenderen

 

Lørdag 1. desember – Tenn julestjernen og gi barna egen julepynt. Heng en fin julestjerne i vinduet og tenn julelysene ute. Kanskje det kan være en fin idé og be barna rydde rommet sitt og etterpå la dem pynte fint med egen julepynt som de fikk i kalendergave?

 

Søndag 2. desember – Tenn et lys for glede og les et kapittel i en fin bok. Snøsøsteren av Maja Lunde er en kalenderbok delt i 24 deler. Tanken er at man kan lese et kapittel hver dag frem mot jul. Boken har allerede gjort braksuksess og omtales som ekte juleglede.

 

Det finnes flere slike bøker; Julemysteriet av Jostein Gaarder er bygget opp på samme måte og har referanser til juleevangeliet. Den Store Juleboka, har samlet kjente julesanger opp gjennom tidene som dere kan øve på å synge. Sanger og fortellinger fra Alf Prøysen, Astrid Lindgren, Charles Dickens, til snekker Andersen, og selveste juleevangeliet.

Bilde: Aschehoug

Bilde: Kagge Forlag

Bilde: Aschehoug

 

 

Mandag 3. desember – Ta bilde til årets julekort. I år kan det være morsomt å velge et hverdagsbilde med tema som for eksempel «gøy og kaos i gangen en mandagsmorgen» eller «handling en helt vanlig mandag på vei hjem fra skole og jobb» hvor ungene sitter i hver sin handlevogn og ler.

 

Tirsdag 4. desember – Fine nye blyanter og farger. Første halvdel av skoleåret er snart omme. Sjansen er stor for at innholdet i pennalet trenger en liten oppdatering. Nye farger er også en fin motivasjon når barna skal skrive julekort og tegne og lage fine ting til jul.

 

Onsdag 5. desember – Tegnetid. Ta i bruk gårsdagens kalendergave og dekorer i en tegnebok eller lag små kort som kan fargelegges og brukes som julekort.

 

Torsdag 6. desember – Bli julefin på håret. Ta barna med til frisøren for juleklippen eller kjøp et eget hårstylingsprodukt til gutt eller noen fine sløyfer, strikker eller hårpynt til jenta.

  

Fredag 7. desember – Se en hel yndlingsjulefilm sammen og la barna bestemme hva dere skal spise til fredagsmiddag.

 

Lørdag 8. desember – Skrive ønskeliste til julenissen. Kanskje dette kan være dagen da barna får lov til å bruke lang tid på kjøpesenteret for å gjøre research?

 

Søndag 9. desember – Tenne to lys for håp og glede, og gjøre noe hyggelig sammen, som å dra på julemarked. Eller ta med termos med varm kakao, marshmallows, kakemenn, nøtter og rosiner og gå en tur i skogen eller parken. Husk å pakke med sitteunderlag i sekken. 

 

 

Mandag 10. desember – Gi en liten leke. Enten noe du vet står på ønskelisten eller noe du i all hemmelighet kjøpte på lørdag da dere var på senteret.

 

Tirsdag 11. desember – Gi en ekstra fin tannbørste, nytt undertøy eller gøyale sokker. Det er mørkt ute så en annen god idé kan være lue, skjerf eller votter med refleks i.

 

Onsdag 12. desember – Halvveis til julaften og tid for å lage juleduft hjemmet. I kalenderen henger det fine appelsiner og noen poser med nellikspiker.  Stikk en og en nellikspiker gjennom appelsinskallet i et fint mønster eller på tilfeldige steder. De ferdig dekorerte appelsinene kan ligge på et fint fat og spre deilig duft i rommet.

 

 

Torsdag 13. desember – Luciadagen. Pakk inn safran, rosiner og alle ingrediensene dere trenger til å bake Lussekatter slik at barna får en overraskelse når de åpner dagens luke. Den gule, søte gjærbaksten hører Luciadagen til. Lussekatter kan danderes i mange fine former, for eksempel som en I, som en S, som to S´er i kryss, som en B eller som to B´er rygg i rygg. I bokhandelen finnes fine oppskriftsbøker med julebakst.  

 

Fredag 14. desember – Dekorere julelys som kan gis bort i julegave. Finn frem hvite kubbelys og ting til å dekorere med. De små barna kan bruke et maleskrin og kanskje litt glitter. Hvis barna er litt større kan du også legge ved juleservietter og dekopasjelim (eller et lim som blir helt gjennomsiktig når det tørker).

 

De minste barna maler fine farger på de hvite lysene og hvis dere vil, kan dere bruke glitter i malingen som fester seg når den tørker. De store klipper ut figurer fra det ytterste laget av serviettene og limer den fine dekoren på lysene.

 

  

Lørdag 15. desember – Julelørdagsgodt. Dagens pakke er full av julegodterier. I dag er det jo lov å spise lørdagsgodt, så det passer bra! Og kanskje kan opplevelsen toppes med en ekte julebrus.

 

Søndag 16. desember – Tenne lys for lengsel, håp og glede – og bake pepperkaker,

Kanskje har dere tradisjon om å høre på Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg?

Pepperkakene kan både spises og brukes som julepynt. Hvis du lager et hull øverst i figuren før du steker dem, kan du henge den opp i et silkebånd eller en fin tråd. Enten på juletreet eller som en lekker vindusdekorasjon.

 

 

Pepperkakeoppskrift

 

 • 300  g smør
 • 300  g sukker
 • 3  dl mørk sirup
 • 1⁄2  ts malt nellik
 • 2  ts malt ingefær
 • 2  ts pepper, strøkne
 • 2  ts malt kanel
 • 2  stk egg
 • 4  ts natron
 • ca. 900  g hvetemel

 

 

Oppskrift fra Matprat.no

 

Slik gjør du:

 

 1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen.
 2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg.
 3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Juster eventuelt tykkelsen på deigen med mer mel.
 4. Dekk til deigen med litt plastfolie og la den stå kaldt noen timer, gjerne over natten.
 5. Elt deigen med litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut pepperkakefigurer og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Stek kakene midt i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl kakene på rist.

 

17. desember – Bake peppernøtter av resten av pepperkakedeigen, hvis dere ikke bakte ut alt i går. Ellers kan dere pynte pepperkakene med melisglasur og Non Stop eller annen fin pynt.

 

18. desember – Lage julepynt. I dag kan dere gjøre som Donald og Mikke Mus og i andre amerikanske julefilmer: Lage lenker av popkorn. Du trenger en lang sytråd med en nål i den ene enden og en knute i den andre – og en stor bolle popcorn. Stikk nålen gjennom et popkorn og dra popkornet helt ned i enden av tråden. Stikk nålen gjennom nestepopkorn og gjenta til popkorn-lenken er så lang som du vil ha den. Tips til variant: Kjøp en pose tørkede tranebær eller tørkede blåbær og bruk innimellom popkornene. 

 

Onsdag 19. desember – Pynte pepperkakehus. Det er ikke nødvendig å bake selv, hvis dere ikke har tid og lyst. Uansett om huset kommer i en ferdig pakke eller ei, er det kjempespennende å få lov til å pynte med seigmenn, Non Stop og glasur i mange fine farger.

 

 

Torsdag 20. desember – I dag kan du gi innpakningspapir, bånd og til og fra lapper i kalenderen. Når barna har eget papir, kan hemmelige gaver pakkes inn i hemmelighet. Kanskje dere skal lage noen hjemmelagde gaver selv som kan pakkes inn etterpå. 

 

Fredag 21. desember – Årets mørkeste natt. Kjøpe med noe godt og en fin juleblomst og gå på besøk til noen dere er glade i eller noen dere ikke har sett på lenge. Kjenn så deilig det er å tenke på at solen snur og at det nå går mot sommer!

 

Lørdag 22. desember – Spille julemusikk og lage flere julegaver som pakkes pent inn med til og fra lapper på. Aktiviteten kan være å holde juleverksted og lage egne gaver.

 

Søndag 23. desember – Tenne fire lys og la dem brenne ned. For lengsel, gled, håp og fred. Dagen før dagen er det en viktig aktivitet på agendaen: Å pynte juletreet. Kanskje dere elsker hjemmelaget juletrepynt, kanskje dere velger en farge hver jul og pynter treet i helhvitt, -gull, -sølv, -brunt eller -rødt. Kanskje elsker dere tradisjoner og pakker varsomt opp julepynt dere har samlet fra år til år. Kanskje dere har en tradisjon om å kjøpe en ekstra fin juletrepynt hvert år? Det kan være en skjør og vakker julekule, årets utgave fra kjente designere eller fra Frelsesarmeen. Uansett. Dagen før den store dagen setter vi stjernen i toppen av treet og ønsker oss fred på jord.

 

24. desember – På selveste julaften kan kalendergaven gjerne være en julestrømpe. Fyll strømpen med barnas favoritt-julehefte. Klementiner og julegodteri hører med. Noen familier har også en tradisjon med å tilbringe julaften morgen i julepysjamas mens de ser på Tre nøtter til Askepott og Reisen til Julestjernen. Da går tiden ganske fort frem mot klokken fem når sølvguttene synger julen inn og den store dagen kan begynne. Så gjenstår det bare å si god jul!

 

 

Få mer info og inspirasjon på hjemmesiden til ditt nærmeste Amfisenter.
Finn ditt senter her.

Sist endret - 14 februar 2020