Meny
 
ull og bomull-illustrasjon

Kommer både ull og bomull fra sauen?

Det er sauene som gir oss ull, mens bomull vokser på en plante. Naturmaterialer som disse er noe av det beste du kan velge for familien din.

Ull og bomull er gode valg av materialer for barn og babyer. Naturmaterialer som disse "puster" i større grad enn syntetiske materialer, og man får derfor en bedre temperaturregulerende effekt for huden og kroppen.

 

Nå mot kaldere tider er det viktig å tenke på hva man skal kle på barna, og trelagsprinsippet er alltid et godt valg! Følger du disse "reglene", vet du at barna er godt kledd for aktive dager i barnehagen og på skolen.

Trelagsprinsippet

 

LAG 1 Det innerste laget skal holde barna varme og tørre. Her er ull suverent, siden det isolerer og regulerer temperatur. Om barna leker seg svette, blir de ikke klamme og våte i ull, siden det transporterer fukten bort fra huden.

 

LAG 2 Mellomlaget kan være tykkere ull, eller fleece på mindre kalde dager. Dette laget er med på å holde barna ekstra varme.

 

LAG 3 Ytterlaget skal beskytte mot vær og vind, og må være vindtett og vannavvisende. For mindre barn er kanskje parkdressen (vattert eller uvattert etter årstid) det beste valget, men om du liker jakke og bukse bedre, så går du for det. Ikke kjøp yttertøyet for stort, det begrenser barnas bevegelsesfrihet når de skal springe, hoppe og klatre.

 

PS! Hugs også gode sko til barnehage- og skolebarn! Klikk her for gode tips til et godt skovalg.

 

Hvorfor velge ull?

Ull har et utall gode egenskaper, som gjør ull til det perfekte valget for hele familien.

  • Ull er ikke bare for kalde dager. Ull er varmeisolerende om vinteren, men er temperaturregulerende også når det er varmt. Tynne ullplagg er derfor fine å bruke om sommeren.
  • Ull transporterer fukt bort fra huden, slik at vi ikke kjenner oss klamme og blir kalde. Det kan være mye fukt i et ullplagg før det kjennes vått, og ulla holder deg dessuten varm selv om den er våt. Ull innerst mot huden er derfor alltid et godt valg, og perfekt for barnehage- og skolebarn som kan bli både litt svette og litt våte utenfra.
  • Mange tror at ull klør, men moderne ullkvaliteter er myke og kløfrie.
  • Ull er enkelt å holde rent, og kan ofte luftes i stedet for å vaskes. Ulla har bakteriehemmende egenskaper, og er til en viss grad selvrensende.
  • Ull er elastisk og holder godt på fasongen. Spesielt merinoull er lett, tynt og elastisk, og er derfor et særlig godt valg for undertøy, longser og trøyer til aktive barn.
  • Ull er et naturlig og 100 % fornybart materiale, og er derfor et miljøvennlig og bærekraftig valg.

Ull er gull! Velg ull til hele familien.

Sist endret - 04 september 2018