Høstens mattrender

Bord med forskjellige retter
Tre småretter som er perfekte til å deles.
Dame som handler grønnsaker
Julie Ilona Balas, bedre kjent som @juliesmatblogg, elsker å invitere familie og venner på både frokost, middag og snacks. La deg inspirere du også!
Venner spiller brettspill
Hvorfor ikke spille litt brettspill med kjente og kjær etter et vellykket måltid?

Småretter og sosial mat er blant de største trendene på matfronten i høst. Her er 3 oppskrifter som sikrer et vellykket selskap.

Tapas, meze, pintxos og koldtbord. Verdenen av småretter rommer så mangt, og passer perfekt til høstens heteste mattrend – nemlig det å spise sammen.

For mat er sosialt, og høsten er en perfekt tid for å samles rundt bordet, spise god mat og få tid til å prate og kose seg sammen.

Samle familie og venner i høst

– Jeg syns all mat smaker bedre når man spiser den sammen med noen, sier Julie Ilona Balas.

Hun står bak Instagramkontoen @juliesmatblogg og har gitt ut flere kokebøker, blant annet boka «Spis sammen», med oppskrifter på små og store retter skapt for å deles.

Sørlendingen, som nå bor i Oslo, er oppvokst i en matglad familie, som ofte var samlet rundt matbordet og dro på reiser sammen for å spise god mat.

– Men det var først da jeg flyttet for meg selv og måtte lage maten at interessen for mat virkelig blomstret. I dag elsker jeg å invitere familie og venner på små og store selskap, forteller Julie.

Hun merket som mange andre et savn etter det sosiale under lockdown, og tror det er hovedgrunnen til at det er mer fokus på å samles rundt matbordet nå.

– Det trenger ikke være så fancy. Noen småretter og litt snacks, og gode samtaler rundt bordet, er en perfekt måte å både spise et godt måltid og holde seg oppdatert på livet til venner og familie.

Vennegjeng på kjøkken lager mat og prater
Inviter til spleiselag, eller spør gjestene om hjelp til å lage mat eller rydde. Det er både sosialt og hyggelig!

Julies beste tips til et vellykket og stressfritt selskap

– Planlegg menyen på forhånd. Da kan du enkelt se hvilke ingredienser du har i skap og kjøleskap fra før, og slipper kanskje å handle inn så mye.

– Send en formell eller uformell invitasjon til gjestene. Det er alltid stas å få!

– Gi en person rundt bordet ansvar for å fylle vann. Som vert er det mer enn nok av andre ting å holde styr på.

– Jeg er veldig fan av spleiselag. Selv om du inviterer på mat trenger du ikke nødvendigvis å stå for hele regningen selv. Det er også lov – og ofte veldig hyggelig og sosialt – og spørre om hjelp til både matlaging og rydding.

– Husk at det ikke alltid trenger å være en full middag. Det er like koselig å invitere venner eller familie på spillkveld med litt snacks, eller på frokost eller kveldsmat.

TIPS!

Sitron kan løfte ethvert måltid og gjøre alt som er litt kjedelig mye mer spennende. – Selv har jeg alltid sitron tilgjengelig. På dager med liten tid eller inspirasjon er det for eksempel perfekt å lage pasta med olivenolje og sitron. Så enkelt, men så godt!

Nærbilde av hender som kutter opp grønnsaker
Det er mange fordeler med å følge trenden om å spise mer grønt!

Grønt er skjønt

Også bærekraftig mat, og det å spise mer vegetarisk, er en stor trend i høst. Det tror Julie det er flere grunner til:

– Ikke bare er det godt for miljøet, men det har også blitt mer allment. Nå oppfordrer blant annet de offisielle kostholdsrådene å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt. Og ikke minst så finnes det mer inspirasjon der ute, som gjør det mer motiverende og enklere å ta gode valg.

En bonus er at det er godt for både helsa og lommeboka å spise vegetarisk. I tillegg kan du støtte lokal matproduksjon.

Og selvfølgelig er det fullt mulig å lage et komplett måltid basert på vegetariske småretter:

– Tenk at du skal ha litt forskjellig konsistenser og strukturer på rettene. Jeg pleier å kombinere litt forskjellige harde og gjerne crunchy grønnsaker, som gulrøtter, søtpotet eller vanlig potet, med myke grønnsaker, ulike rører og dipp. Og så bruker jeg bønner eller kikerter for proteiner, og litt syrlig, frisk ost, f.eks. fetaost eller labneh av yoghurt, sier Julie.

– Men kanskje det viktigste av alt: Ikke stress med matlagingen. Lag noe som er enkelt å lage til mange og kos deg mens du holder på!

Noen som har piknik med forskjellige retter i skåler
Server rettene sammen, eller som her, sammen med flere småretter, dekk opp et fint bord – og du har et komplett måltid å servere familie eller venner.

Her er tre småretter som passer godt å servere sammen, enten som en trio eller sammen med f. eks. glaserte gulrøtter med sumak, marinert fetaost og stekt brokkolini med dukkah.

Oppskriftene er hentet fra Julies kokebok «Spis sammen» – der du finner flere inspirerende oppskrifter på vennemiddager, deleretter og snacks.

Auberginerøre:

En velsmakende og spenstig tilbehørsrøre med en smak inspirert av Midtøsten.

Ingredienser:

  • 1 middels stor aubergine
  • 1–2 ts fint salt
  • 4 ss mild olje
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 spisspaprika
  • 1 ts malt spisskummen
  • Salt
  • 1 håndfull frisk koriander

Fremgangsmåte:

  1. Skjær vekk stilken og bunnen på auberginen, og skjær auberginekjøttet i små terninger. Legg dem i et dørslag, og dryss over rikelig med salt. La dem ligge i 15–20 minutter for å svette ut fuktigheten.
  2. Varm oljen i en stor jernpanne eller jerngryte på middels til høy varme. Stek auberginen i 5–10 minutter, til den faller sammen og er gyllenbrun og fin.
  3. Demp til lav til middels varme. Finhakk hvitløken, og skjær spisspaprikaen i strimler. Ha det hele i panna. Tilsett spisskummen, og stek videre i 15–20 minutter. Smak til med salt.
  4. Grovhakk korianderen, og rør den inn helt til slutt.

TIPS!

Her er det viktig å velge en aubergine som føles fast og tung, uten skader eller søkk i skinnet. – Har den et søkk er det et tegn på at den er overmoden, så se etter en tung og blank aubergine, forklarer Julie.

Agurksalat med syltet rødløk, mynte og oliven

– Denne sprø og fargerike agurksalaten er et must til hvit fisk, grillmat eller som en av flere retter på et snacksbord. Jeg synes også den passer spesielt godt sammen med sprøstekte søtpoteter, sier Julie.

Ingredienser:

  • 1 rødløk
  • Saften av 2 lime
  • 1 ss 7 % eddik
  • 1 ts sukker
  • 2 agurker
  • 100 g grønne oliven, uten steiner
  • 1 håndfull frisk mynte
  • 1 ss god olivenolje
  • 1 klype salt

Fremgangsmåte:

  1. Start med å hurtigsylte rødløken: Finhakk rødløken, og ha den i en liten bolle. Press over limesaften, og rør i eddiken og sukkeret. La løken marineres i 15–20 minutter. Rør rundt av og til.
  2. Skjær agurkene i to på langs. Skrap ut kjernen med en skje, og skjær deretter agurken i cirka 1⁄2 cm tykke halvmåner.
  3. Riv olivenene i mindre biter, og grovhakk mynten.
  4. Sil av syltelaken fra rødløken. Bland alle ingrediensene til salaten. Til slutt vender du i olivenoljen, og smaker til med salt.

TIPS!

Ønsker du å henge deg på NoLo-trenden, altså å drikke alkoholfritt (No) eller drikke med lav alkoholprosent (Low), finnes flere gode alternativer til disse rettene. Sjekk for eksempel ut de norske produsentene Villbrygg og Ambijus, som bl.a. lager drikke inspirert av naturvin, laget med ingredienser som bær, frukt, te og urter.

– En skikkelig digg eplejuice, som har litt den samme syren som man får i vin, er også et godt alternativ, tipser Julie.

Sprøstekte søtpoteter

– De fleste er nok enige med meg i at mør søtpotet er ganske kjedelig. Sprøstekt søtpotet, derimot ... ! Det er magisk.

Små søtpoteter fungerer best, siden mest mulig skall per søtpotetbit gjør dem ekstra sprø. Søtpotetene kan serveres som tilbehør, uten noe til eller toppes med crispy kikerter og finhakket saltsyltet sitron for å gjøre det ekstra spennende.

Ingredienser:

  • 1 kg (små) søtpoteter
  • 1 dl mild olivenolje
  • Saften av 1 lime
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • Ca. 2 ts salt

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 190 grader, varmluft.
  2. Skrubb søtpotetene godt. Skjær dem i grove biter eller cirka 2 cm tykke skiver.
  3. Bland oljen, limesaften og krydderne i en stor bolle. Vend søtpoteten i marinaden, så alle bitene er godt dekket.
  4. Fordel søtpoteten på et bakebrett, uten bakepapir. Da svir den seg litt fast, og blir skikkelig crispy.
  5. Stek søtpoteten i 15 minutter, før du tar ut brettet og snur alle bitene. Stek videre i 10–15 minutter, eller til søtpoteten er skikkelig gyllenbrun og sprøstekt i kantene.

– Søtpoteten kan serveres som den er, eller toppes med crispy kikerter og finhakket skall fra saltsyltet sitron. Eller andre digge ting du har lyst på! tipser Julie.

Oppskrift fra
Julies matblogg
Foto
Anne Valeur & getty
Produksjon
Amfi Kreativ