7 morsomme aktiviteter til høstferien

oskar som legger kongle i en kasse holdt av et barn
kasse med forskjellige arter av sopp, blader o.l.

Dra på oppdagelsesferd i skogen, arranger hjemmekino eller gå på spøkelsesjakt – her er 7 fine aktiviteter som gjør høstferien morsommere for både store og små.

Uansett hvor dere tilbringer høstferien kan det være fint å ha noen aktiviteter å fylle dagene med. Og selv om høsten byr på flotte farger og fine naturopplevelser, kan det også være godt å søke ly innendørs om høststormen herjer som verst. Her er syv forslag til ting å finne på, som både barna kan gjøre på egenhånd eller som hele familien kan gjøre sammen.

1. Lærerik skogstur

En tur i skogen blir raskt litt morsommere om man vet hva man ser, kan smake på og utforske underveis. Gå til innkjøp av et skogsbingo-kit fra STØ, eller få hjelp fra mobilen. Det finnes flere fine apper med god info om dyre– og planteriket i skogen, for eksempel Viltappen, iNaturalist og WhatBird. Dra på jakt etter dyrespor, lytt etter fuglekvitter og smak på spiselige godsaker – og vips så blir skogturen både mer interessant og lærerik.

TIPS!

Soppsesongen varer ofte ut i høstferien. Hva med å sanke inn «skogens gull» til middag i samme slengen?

kasse med lapper med forskjellige plantearter
oskar og barna har utekino i hagen

2. Hygge med hjemmekino

Det skal ikke så mye til for å forvandle en helt vanlig filmkveld til en morsom helaften. Velg ut noen filmer som utgjør kveldens «kinoprogram», klipp ut billetter og lekepenger, merk opp plasser i sofaen og trekk for gardinene. For en skikkelig følelse av å gå på kino hjemme i stua kan dere også servere popcornet i pappbeger eller kjøpe inn litt tradisjonelt kinogodteri. Og hvorfor ikke slå på stortromma med en projektor og høyttaleranlegg med surround-lyd. Snurr film!

oskar og gutt griller på bålet
pølser og pinnebrød foran bål

3. Kos rundt bålet

Høsttid = båltid! Pølser og pinnebrød på bål er nærmest en uslåelig kombo, og garantert en suksess hos barna. Pakk sekken med noen vedkubber, pølser og ferdiglaget deig, og spikk egne pølsepinner mens bålet godgjør seg. Ekstra hyggelig er det å fortelle eventyr og fortellinger rundt bålet.

TIPS!

Med en bålpanne kan dere enkelt skape koselig bålstemning hjemme i hagen også.

amfelia og gutt har det morsomt i telt
varmeflaske og sovepose
amfelia og gutt koser seg foran rødt telt

4. En natt under åpen himmel

Ikke alle turer trenger å være store ekspedisjoner! Ofte er det eksotisk nok å sove ute på terrassen eller i en hengekøye i hagen, spesielt når det er litt kjølig i lufta og stjernehimmelen er på sitt vakreste. Sørg for å ha på godt med klær og ha masse varme pledd tilgjengelig. Og skulle det bli alt for kaldt er det jo bare å tusle den korte veien inn igjen.

TIPS!

En varmeflaske holder deg god og varm og er gull å ha oppi soveposen på kjølige høstnetter.

detaljbilde av fargeleggingsbord

5. Lag noe gøy sammen

Det er ikke bare rundt juletider det er morsomt med hobbyverksted! Finn frem det dere har av fargestifter, garn, papir og malesaker og slipp kreativiteten løs. Om høsten finnes det også masse fint i naturen som gjør seg godt som pynt på lyslykter, blomsteroppsatser eller kort, som mose, kongler og fargerike blader. Hva med å sende et hyggelig, hjemmelaget kort til besteforeldre eller en god venn? Det er heller aldri for tidlig å starte på julegavene.

amfelia, gutt og jente leser bøker inne ved tipien i stua

6. Koselig lesestund

Noen ganger kan det være deilig å bare roe helt ned, og da er en hyggelig lesestund perfekt! La barna velge ut en bok de ønsker å lese selv, eller ha høytlesing med hele familien. Skap en hyggelig oase med puter og pledd, og akkompagner gjerne lesingen med en varm kopp kakao. Det kan også være hyggelig å finne en lydbok som man hører på sammen.

TIPS!

Er bokhylla tom eller ferdiglest? Lån bøker og lydbøker på biblioteket, eller kanskje man kan byttelåne med en venn?

amfelia og to barn ser på spøkelsesfigurer som henger i treet

7. Skrekk og gru

Er det bare vinden som uler, eller er det noe skummelt i sikte? Høstmørket skaper den perfekte rammen for en spennende spøkelsesjakt. Vent til det er ordentlig mørkt ute, ta med lommelykter og utforsk nærområdet. Hvis man vil være sikker på å se noe, kan man henge opp skumle ting i trærne på forhånd eller alliere seg med en nabo som kan spille spøkelse.

TIPS!

Avslutt gjerne vandringen med noe hyggelig, som en kopp kakao, stjernetitting eller eventyrstund. Så blir det ikke så skummelt å gå og legge seg igjen.