Slik lager du en fristende matpakke

Matboks med wraps, bringebær og agurk
Matpakkewrap
Eggemuffins i muffinsform med matboks ved siden
Omelettmuffins
Et pitabrød fylt med mozzarella og skinke i en matpakkepapir
Matpakkepita

For aktive skolebarn er det viktig å spise en god lunsj slik at de holder ut hele skoledagen. Her finner du tre gode oppskrifter.

For den som er matpakkeansvarlig i familien, er utfordringen å lage varierende og energirike matpakker.

Noen barn spiser fort. Andre spiser sakte. Matfriminuttet kan være en utfordring for begge kategorier. Uansett er det smart å lage matpakker som tar hensyn til at man kan bli sulten utenom matfriminuttet og at tiden ikke alltid strekker for dem som har lært seg å nyte maten.

Heldigvis finnes det fine matbokser med egne rom for små grønnsaker og oppskåret frukt, slik at det er lett å hente en bit eller to hvis man plutselig blir sulten utenom matfriminuttet. Kom innom senteret for å finne praktiske og fine matbokser til skolestart.

En annen utfordring er å gjøre matpakken fristende flere timer etter at den ble laget. Her er noen forslag til mat som ser god ut og som er lett å spise. Og det beste av alt: Disse matpakkene kan gjerne lages kvelden før.

Matpakkewrap

Gi brødskiven en pause og finn heller frem tortillalefsene som ble til overs etter tacomiddagen. Du kan også bruke potetlomper.

Fyll med deilige råvarer. Varier gjerne proteinkilden, med for eksempel skinke eller tynne skiver av laks. Et par osteskiver smaker også godt.

Valgmulighetene er mange. I eksempelet som du ser bilde av øverst i artikkelen, er det brukt en stor mais-tortilla, en nøytral kremost, kyllingpålegg i skiver og revet gulrot.

Dette trenger du

  • 1 gulrot
  • 1 maistortilla
  • 2 ss kremost
  • 4 skiver kyllingpålegg

Slik gjør du

  1. Skrell og riv gulrot med et rivjern.
  2. Smør kremosten på tortillaen.
  3. Legg kyllingpålegg på den ene halvsiden av lefsen.
  4. Legg på raspet gulrot i en stor stripe på langs.
  5. Rull sammen og skjær i passe store biter.

Matpakkepita

Dette ser svært fristende ut og er utrolig enkelt å lage. Her har vi fylt pitabrødet med mozzarella, pastrami, mais og salat. Nam!

Dette trenger du

  • 1 fullkornpita
  • 2 stk salatblad, gjerne både rød og grønn salat
  • 2 skiver mozzarella
  • 1 ss pesto
  • 2 ss hermetiske maiskorn
  • 4 skiver pastrami

Slik gjør du

  1. Åpne pitabrødet og smør bunnen med en spiseskje pesto.
  2. Legg inn salat, mais, pastrami og mozzarella.
  3. Ha på en spiseskje pesto på toppen.
Tre eggemuffins på hvitt fat

Omelettmuffins

Vi tipper at dette kan bli en ny favoritt i matpakken. Du kan gjerne variere fyllet i det uendelige etter hva dere har hjemme. Her er eksempel på to varianter:

Ingredienser

  • 6 egg
  • 6 ss melk
  • 2 stk vårløk eller sjalottløk
  • 150 g kokt skinke eller fetaost
  • 50 g soltørkede tomater eller oliven uten stein
  • 150 g ferdigrevet ost
  • 1⁄2 ts salt

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 180 °C, smør muffinsbrettet / formene med litt olje, kle med bakepapir (klipp litt store firkanter) eller med muffinsformer i papir. Pass på at papirkanten er over formene.
  2. Del vårløk / løk eller purre i tynne skiver. Del opp skinke, fetaosten og soltørkede tomater i mindre biter. Riv osten eller bruk ferdigrevet.
  3. Visp egg og melk, tilsett ost og de andre ingrediensene. Bland godt sammen.
  4. Fyll muffinsformene nesten fulle og sørg for at ingrediensene fordeles noenlunde likt.
  5. Stek omelettene midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de så vidt har stivnet. Avkjøl litt før du løfter dem ut av formen med en skje.