5 deilige retter du kan lage av julematrester
Det er kun fantasien som setter grenser når du har rester fra julemiddagen og lurer på hva du skal gjøre med dem. Her serverer vi deg noen smakfulle forslag.
TACOLEFSER MED RIBBE
Fredagstacoen er kanskje hellig, men selv ikke de minste i familien vil protestere på denne varianten: Rester av ribbe i hoisinglaze, servert i lomper og toppet med syltede grønnsaker.
Tid: 20-40 min
4 personer
Ingredienser:
- 600 g rester av ribbe
- 2 båter revet hvitløk
- 0,5 stk. rødkål
- 12 stk. mini tortillalefser
- 0,5 potte spirer eller frisk koriander til pynt
Hoisinglaze:
- 4 ss hoisinsaus
- 2 ss soyasaus
- 2 ts ris- eller eplecidereddik
Syltede grønnsaker:
- 1,5 dl vann
- 1 dl sukker
- 0,5 dl ris- eller eplecidereddik
- 1 ts gule sennepsfrø (kan sløyfes)
- 1 stk. stjerneanis (kan sløyfes)
- 2 stk. gulrot
- 1 stk. agurk, eller to miniagurker
SLIK GJØR DU
- Lag syltede grønnsaker først. Kok opp vann, sukker, eddik, sennepsfrø og anis. Rør til sukkeret har løst seg opp, og trekk kjelen av platen. Skrell gulrot, og skjær den i tynne strimler. Bruk eventuelt et juliennejern. Kutt agurk i skiver. Ha gulrotstrimler og agurk i laken, og la den avkjøle helt.
- Skjær eventuelt rester av ribbe fri for bein og svor. Kutt ribberestene i små terninger.
- Snitt rødkål fint, gjerne med hjelp av en ostehøvel.
- Fres ribbeterningene sammen med revet hvitløk i en stekepanne med litt olje. Ha i hoisinsaus, soyasaus og eddik. Smak til med chilipaste, chilikrydder, eller fersk chili. La alt bli gjennomvarmt.
- Varm tacolefser etter anvisning på pakken.
- Anrett tacolefsene med rødkål, glasert ribbe, syltede grønnsaker og pynt eventuelt med friske spirer eller frisk koriander. Server gjerne noen limebåter til.
PIZZA MED RIBBE
Når vi har lagt julaften og helligdagene bak oss er det duket for en ekte romjulspizza. Du kan bruke rester av ribbe, grønnkål, hasselnøtter og annet snadder. Pizzadeigen kan du lage selv eller kjøpe den halvstekt.
Tid: 20-40 min
4 personer
Ingredienser:
- 300 g rester av stekt ribbe
- 2 stk. halvstekt pizzabunn (á 180 g)
- 6 ss hvit pizzasaus
- 300 g revet hvitost
- 150 g grønnkål
- 1 stk. rødløk
- 2 ss grovhakkede hasselnøtter
- 1 stk. granateple
SLIK GJØR DU
- Rens rester av ribbe fri for bein og svor. Skjær ribberestene i tynne skiver.
- Legg pizzabunnen på en bakepapirkledd stekeplate. Smør på pizzasaus og dryss på ost.
- Rens grønnkål, ta eventuelt bort stilken og riv bladene i små biter, drypp over noen dråper olje og klem oljen inn i grønnkålen.
- Rens rødløk, og skjær den i tynne skiver. Grovhakk hasselnøtter.
- Legg grønnkål, rester av pinnekjøtt og rødløk på pizzaen. Dryss over hakkede hasselnøtter.
- Stek pizzaen i stekeovn på 230 °C til osten er smeltet og bunnen er deilig sprø, 6-7 minutter.
- Rens granateple mens pizzaen står i ovnen.
- Topp pizzaen med granateple.
Drypp eventuelt over litt honning eller server en god rømmedressing til.
SUPPE MED PINNEKJØTT
Spar på den deilige kraften i pinnekjøttgryta og lag en god suppe med rester av kjøttet. Suppler med det du måtte ha liggende av rotgrønnsaker, så får du en helt nydelig suppe som kan serveres til både hverdag og fest.
Tid: 20-40 min
4 personer
Ingredienser:
- 300 g rester av ferdigdampet pinnekjøtt
- 1 stk. løk
- 2 stk. gulrot
- 2 skiver sellerirot
- 2 skiver kålrot
- 4 stk. potet
- 1 l kraft fra koking, evt. grønnsakbuljong (utblandet)
- 2 ss finhakket bladpersille
SLIK GJØR DU
- Plukk pinnekjøttet av beina, og del det i mindre biter. Rens bort fettet. Dette er lettere å gjøre når pinnekjøttet er litt varmt.
- Kutt løk, gulrot, sellerirot, kålrot og potet i jevnstore terninger og ha dem i en romslig kjele.
- Fjern fettet av pinnekjøttkraften og sjekk at den ikke er for salt. Tynn den eventuelt ut med vann. Hell kraften i kjelen.
- La suppen småkoke i ca. 15 minutter til grønnsakene er møre. Legg i kjøttbitene og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med pepper, og dryss over finhakket persille før servering.
Server suppen med flatbrød eller ferskt brød og smør.
PASTA CARBONARA MED PINNEKJØTT
Bruker du rester av pinnekjøttet får du en kreativ vri på den klassiske italienske pastaretten. Den rike, salte smaken av pinnekjøtt passer utrolig godt sammen med den kremete sausen.
Tid: Under 20 min
4 personer
Ingredienser:
- 300 g rester av ferdigdampet pinnekjøtt
- 250 g linguine pasta eller annen pasta
- 6 stk. frisk sjampinjong
- 0,5 stk. finhakket løk
- 1 ss smør eller nøytral olje
- 4 stk. egg
- 2 dl fløte
- 2 ss revet parmesan (kan sløyfes)
- Eventuelt 4 stk. eggeplomme til servering (kan sløyfes)
- 0,5 ts nykvernet pepper
SLIK GJØR DU
- Rens eventuelt pinnekjøttet fritt for bein og fett, om ikke dette allerede er gjort. Jobben blir lettere om pinnekjøttet er lunt.
- Skal du bruke fersk spagetti tar dette kun 2 minutter å koke i lettsaltet vann. Vent derfor med koking av pasta til resten er klart. Bruker du tørket pasta fra butikken bør du derimot koke pastaen allerede nå. Du får best resultat om du følger anvisningen på pakken.
- Kutt sopp i båter, finhakk løk. Fres sopp og løk i en stekepanne med litt smør eller olje. Ha i pinnekjøttet og la det bli gjennomvarmt.
- Visp sammen egg, fløte, revet parmesan og pepper.
- Hell den kokte pastaen i et dørslag og ha den tilbake i kasserollen. Ha i stekt sopp, løk og pinnekjøtt.
- Vend inn eggeblandingen, den vil bli delikat kokt av varmen fra spagettien. Varmt nok til at eggeblandingen tykner, uten at det blir eggerøre.
RISLAPPER
Spar på restene av risgrøten fra julaften, det kan enkelt bli til en smakfull dessert i romjulen. Eller til knallgode rislapper med for eksempel syltetøy eller ost.
Tid: Under 20 min
4 personer
Ingredienser:
- 3 dl risgrøt
- 1 ss sukker
- 1 dl hvetemel
- 0,5 ts malt kanel
- 2 stk. egg
- 1 ss smør
SLIK GJØR DU
- Ha risgrøt i en bolle og rør inn sukker, mel, kanel og egg til en passe tykk røre.
- Stek rislapper i litt smør i en middels varm stekepanne. Snu lappene når de er gylne under og røren begynner å stivne på overflaten. Stek lappenne til de er gylne også på den andre siden. Legg ferdige lapper på en rist.
Server lappene med syltetøy, bær eller ost.