Telte i vinter? Pakkeliste til vinterens telttur

To par bein som kommer ut av en gul teltåpning i retning snødekte topper og leirplass.
Bål i snø i skog, mann som går mot bålet
Mann holder kart og kompass i snødekt landskap
Oransje telt med leirplass i delvis snødekt landskap

Telttur på vinterstid krever litt ekstra planlegging, men kan bli en skikkelig fornøyelse for både liten og stor. Her får du tipsene for en vellykket tur!

Før du legger ut på tur

Selv om det er minusgrader ute, er det ingen hindring for å dra på telttur. Overnatting utendørs om vinteren kan være både spennende og koselig – og teltet kan du sette opp nesten hvor du vil. Bare husk på at teltet ikke må stå mindre enn 150 meter fra bebodde hytter og hus.

Hvis det er lenge siden du har sovet i teltet, eller om du ikke har brukt det på vinteren før, kan det være lurt å teste det hjemme i hagen eller i nærheten av boligen din før du drar på en lenger tur.

Det er også lurt å teste klær og sko i forkant, spesielt hvis du ikke har brukt dem før. Gir skoene deg gnagsår? Er jakka varm nok? Vær sikker på at du har med klær og utstyr som tåler en vinternatt.

Dette trenger du av utstyr:

  • Fyrstikker
  • Toalettpapir
  • Ekstra skift
  • Spade
  • Sovepose tilpassa vintervær. (Har du ikke vinterpose, kan du bruke to soveposer inni hverandre.)
  • Et solid liggeunderlag, gjerne to for at det skal bli varmt nok.
  • Førstehjelpsutstyr, med gnagsårplaster
  • Toalettsaker og et lite håndkle
  • Solbriller og solkrem
  • Hodelykt og ekstra batteri
  • Powerbank til mobilen
  • Kart og kompass, hvis du skal på langtur
  • Termos
  • Mat, drikkeflaske, primus, tallerken, kopp og bestikk

Når du pakker sekken til vintertur, kan det være lurt å ta en ekstra pose rundt det som bør holde seg tørt, som fyrstikker, toalettpapir og ekstra ulltøy.

Noen nyttige telttips

Et tips til vintertelting er å legge igjen teltpluggene hjemme, og heller bruke skistavene som plugger. Eventuelt kan du bruke lange teltplugger, slik at teltet får skikkelig feste.

Er det mye snø, så bør du tråkke ned snøen først, noe også barna kan hjelpe til med. Blåser det, bør du sette opp teltet slik at inngangen er i ly for vinden.

Grav gjerne en kuldegrop i inngangen og forteltet. Det trekker kulda bort fra innerteltet, samtidig som du kan stå og kle på deg og lage mat. Har du med deg barn på tur, er det supert å ha en liten kjøkkenavdeling der du kan kokkelere og ordne til, mens de små koser seg i soveposene.

Er dere mange som skal på tur, er det ekstra sosialt å sove i lavvo. Husk bare at en lavvo er tyngre, og krever at flere samarbeider om å bære. Men det er jo veldig hyggelig! Lavvoer finnes i mange varianter og til ulik bruk.

Bål i snø og mann som holder mokkakanne og kopp
Kvinne som sitter på liggeunderlag inni sovepose ute i snøen og heller varm drikke fra termos
To unger som sitter i en teltåpning i delvis snølandskap

Hva med mat og drikke?

Om vinteren er det viktig å ta med seg nok mat, siden kroppen trenger mer energi når det er kaldt. Nøtter, energibarer og sjokolade er alltid stas på tur. Husk at mat også kan fryse, derfor kan det være lurt med praktiske ting som havregrøt, Real turmat eller Rett i koppen, og kokt, varmt vann på termos. Hvis du virkelig vil kose deg, er det ekstra hyggelig å tenne bål og grille pølser eller ostesmørbrød.

Selv om det er kaldt ute, trenger kroppen væske, så husk å drikke vann regelmessig gjennom hele dagen. Er det veldig kaldt, kan du ha vannflaska nær kroppen, slik at vannet ikke fryser.

Det kan også vært lurt å spise noe varmt til kvelds, for eksempel fruktsuppe, som i tillegg til varme også gir ekstra væske.

Hva slags klær skal du pakke med?

Ull er gull om vinteren, og i hvert fall når du skal sove utendørs. Legg bomullsplaggene igjen hjemme, og kle deg i ull fra topp til tå. Det er lurt å ha på seg tynne plagg hvis du skal gå langt før du telter, og heller kle på deg når du slår leir.

Ta med et ekstra skift med ullundertøy, lue og sokker. Pakk også med tykkere klær, som ullgenser (gjerne med høy hals) og dunjakke, til når du skal sitte i ro i eller ved teltet.

Skift til tørre klær når du skal legge deg. Er du kald når du skal legge deg i soveposen, bør du hoppe litt rundt og få varmen i kroppen først, slik at du ikke risikerer å fryse. Har du en varm og god sovepose, holder det med et tynt lag ull om natta, samt lue.

Andre nyttige tips:

  • Hvis du skal ha med barn, kan det være greit å campe i nærheten av bilen, slik at det er kort å gå før du setter opp teltet, og fort gjort å komme seg hjem.
  • Ha en sovepose som er like lang som deg. Har du for lang sovepose, danner det seg ofte en kuldegrop nederst. Soveposen kan du også varme opp med å fylle flasker med varmt vann, som du legger nedi.
  • Det kan lønne seg å lage til en midlertidig do, slik at alle er komfortable med å gå på do ute, også barna. Bygg for eksempel opp noen vegger med snøklosser, slik at det blir lunt og hyggeligere. Husk å gå på do før du legger deg, så slipper du forhåpentligvis stå opp midt på natta.
  • Det kan også være lurt å ta med en liten snøbørste, for eksempel en oppvaskkost, skobørste eller lignende, som du kan koste bort snø du drar med inn i teltet. Er det varmt nok i teltet vil snøen smelte og gjøre det vått.
  • Du kan bruke en vannflaske med varmt vann til å varme om skoene dine når du skal ut av teltet. Sett flasken oppi den ene skoen, og tre den andre over, slik at flaska varmer begge skoene samtidig.
  • Putt ting som taper batteri i kulda, som mobil, kamera og batteripakker, inni soveposen.