Disse interiørfargene vil vi ha i høst

Soverom med oransje vegg, hvitt sengeteppe og oransje puter.
Gå for oransje på veggen denne høsten.
Soverom med hvite vegger og rosa tak, en seng med blomstrete dynetrekk.
Fargen i taket trenger ikke nødvendigvis å være den samme som på veggen!

Energisk, naturlig eller en beroligende base? Her er fargene som dominerer i hjemmene våre denne høsten.

Farger i hjemmet er noe du må forholde deg til, enten du liker kraftfulle farger som oser energi og glede, eller en roligere base du kan slappe helt av i.

– Vi ønsker å skille oss ut og være unike, og mange tør å være vågale i fargebruken. Personlig liker jeg et rolig og harmonisk hjem med organiske former, men skulle det endre seg er jeg ikke redd for å ta malerkosten fatt, sier farge- og interiørekspert Vibeke Illevold Nordsveen, som står bak instagramkontoen @enkontrast.

Nå er vi opptatte av fargevalg som varer, og som vi kan nyte år etter år uten å bli lei. Både av bærekraftige hensyn, men også for å understreke hvem vi er og hva vi vil at hjemmet vårt skal være.

Høstens fargekart

Hvert år lanseres det nye fargekart med et vell av farger å velge mellom. Denne høsten skal fargepalettene inspirere til å skape kreative stemninger hjemme.

Fargerike har valgt en dyp blåfarge som årets farge. «Oseandrøm FR2304» henter inspirasjonen fra havet, og minner oss om solrike dager med bølgesus i øregangene.

Nordsjös årets farge er «Wild Wonder»; en positiv, glødende farge som minner om gylne kornåkre, mens Pantone har valgt den mektige og styrkende fargen «Viva Magenta 18-1750» som årets farge.

Årets fargekart fra Jotun Lady har fått navnet «Stories», og består av 21 tidløse farger. De er designet for å inspirere oss til å fargesette hjemmene våre etter personlighet og hvilken stemning vi vil ha.

– Du kan gå for å male hele rommet, eller bare en kontrastvegg. Har du lyst på en sprek farge, men ikke helt tør å ta den helt ut, kan du male den ene veggen. Det vil gi samme effekt, forklarer Vibeke.

Det er ikke bare veggene i et rom som kan males, også taket er en stor flate som kan fylles med en herlig farge. Hva med et himmelblått tak? Eller i en lun, gyllen farge?

– For å få et helhetlig rom kan du male taket i samme farge som veggene. Men det er også kult å male taket i en annen farge, for eksempel en lys farge på veggene og en litt mørkere i taket, tipser Vibeke.

Grønn vegg med hyller med bilder og en knallrosa stol.
De sterke, energiske fargene er på full fart inn i hjemmene våre. Sett farge på interiøret med fargerike detaljer.
Rød stuevegg med sort vegglampe, tre lenestol og sort stuebord med vase med tørkede blomster.
Hvis du ikke tør å male et helt rom, kan du male en vegg i en knallfarge.

Energi og punch

Klare, sterke farger regjerer denne høsten, og det er særlig rosa og oransje som setter stemningen. Det går også igjen på interiørfronten, og Vibeke tror vi vil se både rosa og oransje i hjemmene våre denne sesongen – gjerne i kombinasjon!

– Både rosa, ferskenfarget og oransje er i vinden nå. Varme farger er trendy!

Mens oransje gir energi, utstråler rosa både mot, liv og håp. Dette er farger som gir glede, gjør oss optimistiske og sprudlende. «Lady 2489 Bella» er en glødende oransje nyanse som virkelig bringer varme inn i et rom, mens Pantones magenta gir et kraftigere og enda mer fargesterkt uttrykk.

Rødt er en annen fargetrend som vi vil se mer og mer av denne høsten. Rødt gir energi, kraft og vekker følelser. Kanskje kan en vegg i en rødlig tone være akkurat det hjemmet ditt trenger?

Hvis du ikke er komfortabel med å male et helt rom i en av disse trendfargene, kan du heller tilføre fargen via gjenstander, belysning, små møbler eller tekstiler som puter, tepper og gardiner. Eller rett og slett en fargerik blomsterbukett.

Brun vegg med hylle i tre og pyntegjenstander
Lune og varme jordfarger gir en god stemning hjemme.

Varme jordfarger

Lune, varme farger hører høsten til, og jordfarger som myke gule og oransje toner og dempet grønn setter god stemning i hjemmet. Vi kommer heller ikke unna bruntonene som sjokolade, mokka og beige.

– Jotun har en nydelig brunfarge som heter «11012 Rustic brown». Da jeg så den hadde jeg allerede malt stua i fargen «11130 Shade», som er en mørk, beige farge, ellers hadde jeg utvilsomt malt hele stua i den brunnyansen.

«Rustic brown» sammen med «10430 Dempet savanne», er en litt lysere, gyllen bruntone, som Vibeke også har forelsket seg i.

– Rustic Brown og Dempet Savanne er en uslåelig kombinasjon.

Soverom i ulike grånyanser med blått sengetøy
Blåtoner gir oss både ro, behag og energi.
Grønt kjøkken, marmorbenk og stort vindu
Grønt er en tidløsfarge som minner oss om naturen.

Ta inn naturen

Mens dagene blir kortere og mørket siger på, har vi behov for å ta naturen inn i hjemmene våre.

Naturen gir oss ro og trygghet, og trengs for å lade batteriene, koble av og hente inspirasjon. Dessuten går naturen aldri av moten – et rom malt i naturfargene blått eller grønt vil stå like fint år etter år. Perfekt for deg som ønsker et interiør som varer.

Blått symboliserer himmel og hav, og gir oss luftige og tidløse rom. Blått er diskret og behagelig, samtidig gir det oss mye energi.

– Forskere mener vi sover bedre i et blått rom, sier Vibeke.

Hun har falt pladask for Jotuns farge «5530 Collected Blue».

– Det er en veldig fin base til interiørskatter og vintageting, eller andre ting du vil få til å skinne. Mal en vegg i Collected Blue og sett et vintage teakmøbel foran. Da vil møbelet virkelig komme til sin fulle rett.

Grønt er også en stor fargetrend, med mange nyanser å velge mellom. Vibeke har latt seg forføre av «8575 Natural Green», som beskrives som en levende, men behagelig og rolig grønntone.

Grønt representerer livet, og får oss til å tenke på helsen vår. Kanskje er det på tide å investere i en grønn sofa eller finne fram en grønn lampe?

Stue med grå sofa med puter i rosa og oransje
Med beige som utgangspunkt har du en perfekt base, og kan skape et rolig og harmonisk hjem eller tilføre energi med fargerike detaljer.
Beige soverom med hvitt sengetøy og tørka blomster
Nøytrale toner på soverommet skaper en behagelig atmofære.

Beroligende base

Den beige trenden har vart noen år, og fortsetter videre i høst. Beige skaper en avslappende atmosfære, og er både myk, mild og meditativ. Denne høsten er beigetonene mer gylne enn tidligere, og gir oss både håp, glede og optimisme.

Trenden er perfekt for deg som ønsker en nøytral base, med mulighet for å endre interiør og stil etter årstid og behov. Ved å tilføre andre farger på møbler og interiørgjenstander, kan du enkelt skape et fargerikt hjem.

Kombiner gjerne beigetoner ton-i-ton, eller i kombinasjon med en aksentfarge som rød.

– Møbler og interiør i samme fargenyanser skaper et harmonisk hjem, tipser Vibeke.

Tekst
Newslab
Foto
Getty
Produksjon
Amfi Kreativ