Enkle sjokoladekaker til barnebursdagen

Fat med biter av sjokoladekaker

Sjokoladekake er sjelden feil å servere i barnebursdag – og gjør du litt ekstra ut av pynten, kan samme oppskrift bli til flere kaker. Vi viser deg hvordan.

Barnas beste sjokoladekake

  • 300 g smør
  • 3½ dl vann
  • 6 ss kakaopulver
  • 3 stk egg
  • 1 beger lettrømme
  • 2 ts natron
  • 4 dl sukker
  • 7 dl hvetemel
  • 1 ts salt

Glasur

  • 200 g romtemperert smør
  • 5 dl melis
  • 2 ss kakaopulver
  • 3 ss kaffe

Slik gjør du

  1. Smelt smør, og ha det i en bolle. Ha i de øvrige ingrediensene, melet til slutt.
  2. Smør en liten langpanne, ca. 25x35 cm. Kle så pannen med et bakepapir. Hell røren over i pannen.
  3. Stek kaken på 180 °C i 30-40 minutter, på nederst rille. Sjekk med en trepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig. Avkjøl kaken på rist.
  4. Bland sammen smør, melis, kakao og kaffe til en glasur. Smør eller sprøyt glasuren på kaken når den er kald.
Sjokoladekake i langpanne med melis formet som et spindelvev
Fat med fire browniesbiter stablet oppå hverandre

Edderkoppkake

  • 300 g smør
  • 3½ dl vann
  • 6 ss kakaopulver
  • 3 stk egg
  • 1 beger lettrømme
  • 2 ts natron
  • 4 dl sukker
  • 1 ts salt
  • 7 dl hvetemel

Glasur

  • 500 g melis
  • ca 2 ss vann
  • ¼ ts sort konditorfarge

Slik gjør du

  1. Smelt smør, og ha det i en bolle. Ha i de øvrige ingrediensene, melet til slutt.
  2. Smør en liten langpanne, ca. 25x35 cm. Kle så pannen med et bakepapir. Hell røren over i pannen.
  3. Stek kaken på 180 °C i 30-40 minutter, på nederst rille. Sjekk med en trepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig. Sett formen på en rist og avkjøl kaken.
  4. Bland sammen melisglasur. Ha så mye vann i melisen at glasuren blir flytende nok til å fordele den utover på kaken, men fortsatt ikke vil renne rett av. Ta av litt glasur og ha den i en liten sprøytepose. Bland sort konditorfarge i resten av glasuren.
  5. Hvelv kaken over på et serveringsbrett, skjær eventuelt av kantene på kaken. Bre den sorte melisglasuren utover kaken. Tegn deretter en spiral med den hvite melisglasuren, start på midten av kaken og jobb deg utover. Bruk en spiss kniv og dra forsiktig kniven fra midten av kaken og ut mot alle sidene. Dra deretter kniven fra ytterst til innerst mellom strekene slik at det danner et mønster som ligner edderkoppspinn.

Brownies

  • 6 dl sukker
  • 8 ss kakaopulver
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 300 g smør
  • 4 stk egg

Slik gjør du

  1. Bland alt det tørre i en bakebolle.
  2. Smelt smør i en liten kjele, og tilsett smøret i blandingen.
  3. Ha i egg, og rør alt godt sammen.
  4. Smør en liten langpanne, ca. 25x35 cm. Kle så pannen med et bakepapir. Hell røren over i langpannen og stryk den utover. Du kan også halvere oppskriften og steke kaken i en springform med 24-26 cm i diameter.
  5. Stek kaken midt i ovnen på 150 - 160 °C i ca. 30 minutter.
  6. Husk! Stekeovner varierer ofte i temperatur, sjekk derfor mot slutten av steketiden, om kaken nærmer seg ferdig. Kaken skal være litt klissete og seig.
  7. Avkjøl kaken helt og del den i biter. Server gjerne kaken med friske bringebær, en bringebærcoulis eller et lite dryss melis. En iskaffe eller et glass kaldt melk smaker også godt til.

Bilder og oppskrifter er fra MatPrat.