Elsker du egg? Her er tre oppskrifter du vil like

Søtpotetlapper med egg, eggmuffins, toast med avokado og egg, hobbykokk Steffen Johansen
La deg inspirere og disk opp med noen nye retter til eggdagen. Kanskje du får en ny favoritt?

Den andre fredagen i oktober feires eggets dag over hele verden. Her er tips og oppskrifter til deg som vil bli med på festen.

Stekt, bløtkokt, posjert eller eggerøre? Eller kanskje til omelett, béarnaise, marengs eller aioli?

Få råvarer er like anvendelige og gode som egget – og selvfølgelig fortjener det å bli feiret! Siden 1996 har eggets dag blitt arrangert den andre fredagen i oktober verden over, og i år er intet unntak.

En som gleder seg, er hobbykokk Steffen Johansen.

– Jeg har vært glad i egg så lenge jeg kan huske. Lyden av eggkokeren som uler en tidlig lørdagsmorgen bringer frem gode barndomsminner fra frokostbordet, med kokte egg med kaviar som en viktig ingrediens, forteller nordmøringen, og legger til:

– Men på eggdagen skal jeg gå for noen nye og spennende oppskrifter!

Tips!

For å få et perfekt kokt egg til frokost, tipser Steffen om å ta ut eggene fra kjøleskapet kvelden i forveien. Rom-tempererte egg sprekker nemlig ikke like lett under koking.

Har du kalde egg kan du prøve å legge dem i kaldt vann i kjelen og la dem ligge under oppkokingen, i motsetning til romtempererte egg som legges forsiktig ned i kokende vann.

Hobbykokk Steffen Johansen
Hobbykokk Steffen Johansen bruker ofte egg i matlagingen – både til frokost, lunsj, middag og dessert.

Egg året rundt

Nordmøringen bor i dag i Bærum med kone og to barn, og bruker egg i matlagingen hjemme flere ganger i uken.

– Egg har tilnærmet uendelige bruksområder. Det kan kokes, stekes, bakes, spises alene, inngå i en salat eller som eggerøre. Eller du kan piske eggehvite for å få en luftig kake, bruke plommen til å tykne kremer, sauser og supper eller bruke eggene i bakverk, sier Steffen entusiastisk.

TIPS!

Egg passer til så mangt! Prøv deg gjerne frem med ulikt tilbehør.

Aioli, avokado, vårløk og cherrytomater løfter et ellers enkelt speilegg opptil flere hakk, tipser hobbykokken.

Selv spiser han gjerne en pai fylt med ost og egg, toppet med cherrytomater til middag, eggedosis med friske bær til dessert eller nystekte solskinnsboller.

– Det er også lite som slår ristet, gjerne hjemmelaget grovbrød med smør, egg i skiver, kaviar og litt dill på toppen til frokost!

Tips!

For perfekt kokte egg er trekketid fra vannet koker 4-6 minutter for bløtkokte egg, 6-8 minutter for smilende og 8-12 minutter for hardkokte.

Husk å sette ned varmen når vannet koker, og kjøl eggene i kaldt vann når de er ferdig kokt.

Hobbykokken og eggentusiasten har også videreført en tradisjon fra barndommen til resten av familien.

– Pannekaker med blåbærsyltetøy, der barna får knekke eggene til røra, er fast tradisjon hver søndag.

Han tror pannekakene smaker ekstra godt fordi både store og små har fått være med å kokkelere.

– Jeg husker selv hvor stas det var å være med å lage røra, og ser i dag mine egne barn lyse opp av mestringsfølelse når de får være med å diske opp.

– Dessuten smaker det jo himmelsk med pannekaker til lunsj!

Visste du at?

Egg er en billig kilde til fett, protein, vitaminer og mineraler, og inneholder nesten alle næringsstoffene kroppen trenger, med unntak av C-vitamin.

Eggmuffins med ost og skinke
Eggmuffins er perfekt niste, enten på tur, på skolen eller jobb.
Eggmuffins med ost og skinke
Det skal ikke så mye til for å piffe opp både omeletten eller speilegget. Prøv deg frem med litt nytt tilbehør – og vips har du en ny rett!

Egg til både morgen og kvelds

Oppskriftene hobbykokken skal kose seg med på eggdagen, er svært allsidige.

– Eggmuffins med ost og skinke passer like godt på lunsjbordet som i matpakken eller i tursekken, mens toast med egg og avokado både er sunt og godt, og kan lages på få minutter.

Også søtpotetlapper har blitt en favoritt, og smaker visstnok himmelsk godt, gjerne med syltetøy på toppen, ifølge Steffen.

– Lag gjerne flere enn du har tenkt til å spise, dette er gull å ha i kjøleskapet!

Under finner du noen av Steffens fristende eggoppskrifter. Hva med å teste dem ut selv på eggdagen?

Oppskrift: Eggmuffins med ost og skinke

Ingredienser (12 stk):

  • 4 store tortilla wraps
  • 12 skiver ost
  • 12 skiver skinke
  • 12 egg
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Bruk en bolle med 10-12 cm diameter og skjær ut 3 minitortillas, så du får 12 stk totalt

2. Legg minitortillas ned i muffinsformer

3. Legg en skive ost og en skive skinke ned i formene

4. Press litt inn mot veggene så du får god plass, og tilsett ett egg

5. Krydre med salt og pepper

6. Sett ovnen på 190 grader og stek i ca. 20 minutter

Toast med avokado, egg og purreløk
Toast med avokado og egg er både enkelt, sunt – og skikkelig godt!

Oppskrift: Toast med egg og avokado

Ingredienser:

  • 3 skiver surdeigsbrød
  • 2 avokado
  • 3 egg
  • ½ spiseskje sitronsaft
  • ½ spiseskje olivenolje
  • 1 spiseskje smør
  • Salt og pepper
  • Rømme

Slik gjør du:

1. Mos avokado, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper i en bolle

2. Ha smør i en stekepanne på middels varme, stek eggene og legg dem til side

3. Stek brødskivene på begge sider i et par minutter, tilsett mer smør ved behov

4. Server toastet surdeigsbrød med avokadomos, egg, salt og pepper

5. Rømme er godt som tilbehør

Søtpotetlapper med egg
Glad i søtpotet? Da er kanskje disse søtpotetlappene med egg noe for deg.

Oppskrift: Søtpotetlapper med egg

Ingredienser:

  • 1 stor søtpotet
  • 1 løk
  • 1 teskje salt
  • 1 teskje pepper
  • 1 teskje hvitløkspulver
  • 3 spiseskjeer hvetemel
  • 7 egg
  • 3 spiseskjeer olivenolje
  • Garnityr, f.eks. cherrytomater, skivet avokado, banan

Slik gjør du:

1. Skrell og rasp søtpotet og løk i en bolle

2. Tøm raspet søtpotet og løk på et kjøkkenhåndkle, vri ut saften og hell miksen tilbake i bollen

3. Tilsett salt, pepper, hvitløkspulver, mel og 1 egg i bollen

4. Form 6 lapper og stek i 2-3 minutter på hver side

5. Lag et hull midt i lappene og knekk et egg i hullet, tilsett litt salt og pepper

6. Legg lokk på stekepanna og stek i 3-7 minutter, til ønsket konsistens

7. Server med garnityr