Hvordan presse blader – slik blir høstblader til dekor

Far og sønn limer høstblader på papir. Foto.
Lag fine bilder av høstløvet – en koselig aktivitet for hele familien.
Tredelt bilde av løv fra bjørk, lønn og eik. Foto.
Eksempler på blader fra bjørk, lønn og eik.
To gutter leker i høstløvet. Foto.
Endelig er høsten her! Høstbladene kan brukes til lek både inne og ute.
En jente tegner rundt et blad. Foto.
Når høstbladene er presset og tørket, er de enkle å dekorere med.
Barn lager bilde med høstblader. Foto.
Lim bladene på et ark, og vips så har du et høstbilde å henge på veggen.
Bord pyntet med høstblader. Foto.
Pynt bordet med hjemmelaget girlander av høstblader.

Å presse blader er en fin familieaktivitet, særlig om høsten når bladene er på sitt vakreste. Se hvordan dere kan lage dekor ved å tørke og presse høstbladene!

Det finnes knapt et sikrere høsttegn enn trærne som skifter farge. I rødt, gult og oransje melder høsten sin ankomst. Dagene blir kortere, luften kjøligere og bakken dekkes av fargerike blader.

Høstbladene er også fine å dekorere med. Plukk med dere de fineste dere finner, press dem og bruk bladene til dekor i hjemmet – så varer høstfargene ekstra lenge.

Hvilke trær og blader bør du se etter?

Bladene fra løvtrær er allerede flate og egner seg dermed godt til pressing og tørking, men ikke alle løvtrær blir like fulle av farger om høsten. Her er trærne som vil ta seg best ut som dekor:

Bjørk

Om våren er det bjørketreets sorte og hvite stamme som gjør mest ut av seg, men om høsten blir bjørkas små, runde blader knallgule og stjeler oppmerksomheten. Bladene er dessuten tynne og egner seg godt til å presse.

Lønn

Lønnebladet er kanskje det mest karakteristiske bladet. Vi finner det ikke bare i flagget til Canada, lønn er også et vanlig tre her i Norge. Siden lønnebladene er store og ofte blir knallrøde, tar de seg spesielt godt ut som dekor.

Eik

Bladene til eiketrærne har en form som skiller seg ut og er derfor morsomme å pynte med, selv om bladene blir mer brungule enn røde.

tips

Gjør bladplukkingen til en hyggelig helgeaktivitet for hele familien – for eksempel ved å ta med kakao på termos og grille pinnebrød underveis.

Hvordan tørker og presser man blader?

Hvis dere vil bevare de fine høstbladene, kan det være lurt å presse dem slik man presser blomster. Da vil de ikke krumme seg og fargene vil vare ekstra lenge.

Dere trenger:

  • Høstblader
  • Tørkepapir
  • Avis
  • Noe tungt, for eksempel bøker

Slik gjør dere:

Legg bladene i tørkepapir mellom avissidene og legg noe tungt oppå, for eksempel noen tjukke bøker. Pass på at ingen blader overlapper hverandre.

Deretter er det bare å smøre seg med tålmodighet: Først etter en ukes tid har avissidene trukket ut all fuktigheten, og bladene er flate og klare for å bli høstdekorasjoner.

Lag pynt og dekor med høstblader inne

Så, hvordan får du mest ut av tørkede blader? Her er noen forslag:

Lag et bilde

Pressede høstblader blir spesielt fine bak en glassramme. Bruk tykt papir som bakgrunn og lim bladene på. La bladene være som de er eller klipp ut figurer av dem, tegn på øyne og munn og sett dem sammen til et familieportrett.

Bordkort

Skal dere ha gjester, kan dere bruke høstbladene som bordkort. Skriv navn med en tjukk tusj, gjerne i gull eller sølv, og legg dem på tallerkenene. Pass på, bladene kan være skjøre.

Blader i friske farger strødd rundt på bordet gjør seg også fint som pynt.

Girlander

En girlander av høstblader vil skape en koselig høststemning hjemme. Lag hull i bladene med en hullemaskin og tre dem på en snor eller et gavebånd.

Herbarium

Du kan også lage ditt eget høstblad-herbarium – da gjelder det å presse så mange forskjellige blader som mulig og finne ut hvilke trær de tilhører. Lim dem inn i en bok eller på et ark og skriv navnene på trærne ved siden av.

Pynt

Hva med å pynte opp de grønne plantene hjemme med høstlig dekor? Lim blader på små trepinner og stikk dem ned i blomsterpottene – og vips får de et høstlig preg. Eller så kan du pynte en granbarkvist eller krans og henge på døren?