Slik arrangerer du nyttårsfest uten å slite deg ut

Hvit figur med sort tekst: Let 2022 begin. Hvitt underlag og lysegrå bakgrunn.
Kurvfest. Bord med rød duk og flere retter. Hender som sender skåler med mat mellom seg.
Kurvfest er sosialt og kan spare deg for stress.

Har du invitert en stor gjeng til nyttårsfeiring og kjenner svetten piple bare ved tanken? Fortvil ikke – her får du løsningene.

Etter flere dager med julefeiring og romjulstradisjoner sniker det nye året seg plutselig på. Men selv om magen er full av julemat og skjorta har blitt strøket utallige ganger den siste uka, er forventningene til den store nyttårsfesten alltid høye. Derfor er det ikke utenkelig at verten for nyttårsfesten føler på et stort press. Ansvaret for å sette den riktige stemningen inn i det nye året kan nemlig få selv den mest rutinerte festplanleggeren til å sette kalkunen i halsen.

Men ikke la deg overvelde! Det finnes nemlig mange smarte løsninger som kan gjøre jobben mer overkommelig. Vi har samlet noen av dem her, i håp om å gi deg en festlig og harmonisk inngang i det nye året.

Matlaging for mengden

God mat er et naturlig høydepunkt i ethvert nyttårsselskap. Å lage mat til mange kan naturlig nok virke litt skremmende ­– men om du puster med magen og planlegger godt, kan matlagingen bli fullstendig stressfri.

Se eksempler på smakfullt tilbehør til kalkunen!

Kurvfest – samarbeid om festmiddagen

En sosial og hyggelig vri på nyttårsmiddagen kan være å invitere gjestene på kurvfest. Da tar hver gjest med seg en rett eller to og så setter dere alt på bordet og deler det. Kanskje noen andre kan lage middag, mens du baker noe eller serverer en deilig dessert?

Du som vert kan ta ansvar for at det blir variasjon i maten, enten ved å lage en liste over hva som skal tas med eller se til at ikke folk tar med seg det samme. Litt av poenget er at du lettere kan velge hvor mye tid du skal legge i matlagingen. I tillegg får dere gjerne et mer variert og fargerikt middagsbord når alle bidrar med sine matretter.

plante og skje på et fat
To smilende damer i kjole som dekker på bord med hvite fat, kubbelys og bestikk. Juletre i bakgrunnen.
Pynt gjerne med kubbelys som brenner lenge.

Pynt med måte

Et pent dekket bord og dekorasjoner bidrar virkelig til å sette stemningen for kvelden. Så hvordan kan du skape en glitrende nyttårsatmosfære uten å lage for mye arbeid for deg selv?

 • Ikke glem at det nettopp har vært jul! En stor del av pynten du hadde fremme i jula kan gjenbrukes til nyttårsfesten. Sløyfer og brukte gavebånd kan gjøre seg på bord og glass eller hengende fra tak og lamper.
 • Engangstallerkener, -kopper og -bestikk gjør oppryddingen lekende lett. Tidligere har engangsartiklene både vært lite dekorative og uheldige for miljøet, men i dag finnes det heldigvis mange bærekraftige og stilige varianter av oppvaskspareren.
 • Gjør deg selv en tjeneste og gjør klar en søppelstasjon, slik at det blir enkelt for gjestene å bidra med ryddingen underveis. Du kan enten bruke søppelsekker eller kle pappesker med gavepapir eller bokbind for å gjøre stasjonen mer dekorativ. Marker hva som skal kastes hvor: Restavfall, glassflasker, pant og så videre.
 • Gå til innkjøp av navnelapper, klistremerker eller andre kjennetegn som du kan feste på glassene. Da kan gjestene holde seg til ett glass hele kvelden.
 • La den krøllete finduken bli liggende i skuffen. Kjøp heller inn noen meter av et strykefritt stoff, som nervøs chenille eller velur, og legg det over bordet. Det er enkelt, billig og du slipper å bekymre deg for å få flekker på favorittduken din.
 • La stearinlysene stjele showet! Er du lur velger du kubbelys og telys med ekstra lang brennetid, slik at du slipper å bytte ut lysene i løpet av kvelden.

Hvis du blir bitt av basillen mens du holder på, kan du hente mer inspirasjon til borddekking på nyttårsaften her.

Vennegjeng blåser konfetti mot kamera
Festkledd, ung dame tar bilde med engangskamera.
Engangskameraene lever fremdeles!
Flere stjerneskudd som lyser opp hendene som holder dem.
Stjerneskudd er alltid stas.

En uforglemmelig festaften

Som vert eller vertinne på nyttårsaften kreves det altså at du stiller med god mat og et pent dekket bord. Men det viktigste for kvelden er selvfølgelig den gode stemningen!

 • Lag en spilleliste på forhånd, slik at du ikke må ha deltidsjobb som DJ på selve kvelden. Send også lista ut til gjestene, slik at de kan legge inn sine ønskelåter.
 • Ikke vær redd for å gjøre nyttårsaften til en viktig kveld. Åpne opp for taler og andre innslag fra gjestene. Kanskje noen vil lage en quiz eller spille gitar til allsang? Det kan også hende en av gjestene har en helt spesiell nyttårstradisjon som kan deles med resten.
 • Finn på noe overraskende. Kanskje du kan legge hemmelige oppgaver for kvelden under hver tallerken? Eller få gjestene til å skrive ned sine nyttårsønsker, og legge dem i en skål. På slutten av kvelden kan dere lese opp lappene og gjette hvem som har skrevet hvilke lapper.
 • Legg et par engangskameraer på bordet for å forevige minnene.
 • Ha en plan for hva dere skal gjøre når det nærmer seg midnatt. Del ut fløyter, konfetti, stjerneskudd eller andre festligheter og tell ned til det nye året sammen.

Og aller viktigst: Prøv å slappe av og ha det gøy sammen med gjestene dine.

Nyttårsaften er en kveld fylt med fyrverkeri, glede og høytidelighet, og gjestene dine er høyst sannsynlig allerede i festhumør når de kommer inn døra.

Lykke til – og godt nyttår!