Er du klar for å feire kakedagen?

nærbilde av kake med krem og bringebær

8. april er den store kakedagen, og hva er bedre enn en dag som gir oss en god grunn til å spise en deilig kake?

Av årets 365 dager, er det altså 8. april som er dagen du bør spise kake. Og som et norsk ordtak sier, «det en selv baker, er det som best smaker», så her er det bare å ta frem bakebollen og sette i gang!

Det finnes utallige varianter kaker, og her kommer det vanskeligste valget: Hvilken skal du lage? Noen elsker sjokoladekake, og andre jubler når en høy kremkake kommer på bordet – det gjelder å finne sin favoritt.

Det er kanskje i overkant å snakke om kaketrender, men det har skjedd en utvikling på kakefronten. På 80-tallet var det ikke én bursdag som ble feiret uten bløtkake med krem, og er det noen som husker fyrstekake? Rullekake har hatt sin storhetstid, og den klassiske sjokoladekaken i langpanne er en sikker vinner i barnebursdager ennå. Det tar helt av når cupcakes kommer til landet – de små kunstverkene er umulige å motstå.

Uansett trender, så er det smaken som bestemmer. Hva er din favorittkake? Vi slår et slag for en klassiker som har overlevd i mange tiår, og som aldri blir utdatert. Oppskriften finner du nedenfor. Kos deg!

kakedeigen i en blå form ved siden av en skål med bringebær
kakedeig som blir vispet i en hvit bolle
kakedeig under tilbereding
kakedeigen i en blå form
fornøyd mann ved siden av ferdig kake
ferdig, nystekt kake står på et bord

Oppskrift: Bakt ostekake med vaniljesaus og bringebær

Bunn

  • 300 g Digestive kjeks
  • 100 g smeltet meierismør
  • 3 ss sukker

Fyll

  • 450 g Philadelphia kremost
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 200 g rømme
  • 2 stk egg
  • 1 stk eggeplomme
  • 300 g frosne bringebær
  • 1 ss sitronsaft

Topping

  • Vaniljesaus (hjemmelaget eller fra butikken)
  • Bringebær

Slik gjør du

Bunn

Sett ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme.

Ha kjeks, smeltet smør og sukker i en foodprosessor eller lignende og knus til alt er blandet. (Har du ikke foodprosessor kan du knuse kjeksene og blande sammen med smør og sukker i en bolle.)

Dekk formen (20-22 cm i diameter) med bakepapir, også oppover kantene. Trykk massen flat i formen, og legg opp en kant rundt formen. Stek i 10 min.

Ostefyll

Kjør kremosten jevn og kremete uten klumper. Visp inn sukkeret litt og litt og tilsett rømme og vaniljesukker. Visp alt godt sammen og visp inn ett og ett egg og eggeplommen. Ikke rør for mye etter at eggene er tilsatt.

Hell ostekakefyllet over den ferdigstekte bunnen. Tin frosne bringebær og rør de inn i fyllet.

Stek kaken på 180 grader i cirka 55-60 minutter. Den skal ikke være flytende.

Avkjøl kaken i flere timer (gjerne i kjøleskapet), og server med vaniljesaus og friske bringebær oppå.