TREND-retningen «romslig univers»

Dame med kort hår kledd i en sølv jakke
Dame med 70-talls inspirert jakke og lys bukse
Coatede teksturer, gjerne i metalliske varianter, passer denne trendretningen godt. // En overdel med psykedelisk mønster gjør seg godt sammen med tilbehør i dempede farger.

La deg inspirere av science fiction, psykedeliske mønstre og optisk illusjon i høst.

Vi har tatt for oss fire TREND-retninger innen høstens klesmote, basert på analyser gjort av danske Pej-gruppen – Skandinavias ledende trendinstitutt. Her kan du lese mer om de tre andre retningene: Pur eleganse, Hipp boheme og Nordisk ro.

Romslig univers

Er det noe vi trenger i høst, er det et optimistisk syn på fremtiden – noe TREND-retningen «romslig univers» tar for seg. Den kjennetegnes av et åpent sinn og få grenser.

For det er kanskje nettopp det vi har behov for nå – å være åpen for muligheter som kommer vår vei, ta noen sjanser og ta imot det livet har å by på med åpne armer.

Å være positiv til nye oppfinnelser og smarte hjelpemidler som forenkler hverdagen, er også stikkord for denne trenden. I dag finnes det nesten ikke grenser for hva vi kan fikse rett fra mobilen via apper, enten det er snakk om dagens middag, sjåfør, betale regninger, booke flyreise, streame favorittserien – ja, hva som helst.

Dame med kort hår kledd i en sølv jakke
Dame med 70-talls inspirert jakke og lys bukse
Coatede teksturer, gjerne i metalliske varianter, passer denne trendretningen godt. // En overdel med psykedelisk mønster gjør seg godt sammen med tilbehør i dempede farger.
Dame med stripete genser og langt brunt og krøllete hår
Fokus på skuldre, gjerne med litt puffet skuldre er lekkert.
Dame med svart kjole og puffet skuldre med rust vegg i bakgrunnen
kvinne med langt, rødt hår og hvit vest som sitter i vinduskarm
Det har vært fokus på skuldre i flere sesonger, men nå skal de være bredere og spissere enn før.

Inspirert av science fiction

«Romslig univers» er blant annet inspirert av science fiction, og det er langt fra første gang moteindustrien lar seg inspirere av fremtiden, romskip, roboter og galakser.

Visste du at den snart 100 år gamle tyske science fiction-stumfilmen Metropolis (1927) har inspirert designere som Riccardo Tisci, Donatella Versace, Tom Ford og Max Mara i deres kolleksjoner?

I årets trendbilde ser vi science fiction-elementer som markante skuldre og «coatede» teksturer. Det har vært fokus på skuldre i flere sesonger, men nå skal de være bredere og spissere enn før. Det vil du se både på skjorter, kjoler og dresser. Markante skuldre er en enkel måte å piffe opp et antrekk på.

Dame i blå, hvit og brun kjole
Graderte farger som går over i hverandre er hot.

Psykedeliske mønstre og optisk illusjon

Videre ser vi graderte farger – farger som gradvis går over i hverandre, optiske illusjoner og psykedeliske mønstre. Sistnevnte var den italienske moteskaperen Emilio Pucci (1914-1992) spesielt kjent for.

Designeren komponerte ofte mønstre i sterke farger med tydelige former. På midten av 60-tallet lot han seg inspirere av optisk kunst og designet mye i psykedelisk stil – en stil som nesten hele 60 år senere fortsatt er aktuell.

TIPS!

En enkel måte å få inn den psykedeliske stilen uten at det blir «for mye», er å kjøpe et silkeskjerf med mønsteret. Eller kanskje kommer du over et nydelig vintage Emilio Pucci-skjerf? Et silkeskjerf kan brukes på utallige måter, enten det er rundt halsen, i håret eller knytt fast på favorittveska.

Se framover og gå en optimistisk og fargerik høst i møte!
Dame i blå, hvit og brun kjole
Graderte farger som går over i hverandre er hot.
Tekst
Newslab
Foto
Henrik Lindal og Getty
Produksjon
Amfi Kreativ