5 gode ideer til sommerfesten

Flat lay av lime og ananas og scrabble-brikker hvor det står «hello summer»
Blond jente smiler til kamera med blomsterkrans på hodet
Bord med salat, sild, poteter og fargerik bukett med svenske flagg

Skal du arrangere sommerfest, kan det både bli enklere og morsommere hvis du har en god ramme for kvelden.

Noe av det beste med at sommeren og dens lange, lyse kvelder har meldt sin ankomst, er at du endelig kan invitere til fest utendørs.

Alle er skjønt enige om at man ikke bør sove bort sommernatta, så en sommerfest krever verken en spesiell anledning eller særlig mye organisering fra vertskapets side – ettersom åpen himmel og frodige omgivelser automatisk setter mye av stemningen.

Allikevel kan det å ha en tydelig ramme for kvelden både gjøre det enklere for deg å planlegge – og sørge for at gjestene får en kveld de sent vil glemme.

Her er fem gode tema-ideer for en sommerlig festaften:

1. Magisk midtsommer

Midtsommerfeiringen er et absolutt høydepunkt i den svenske festkalenderen, og stadig flere nordmenn lar seg inspirere av den idylliske tradisjonen over grensa.

I Sverige faller midtsommeraften alltid på fredagen nærmest 24. juni – som er sommerens lengste og lyseste natt – men det er naturligvis ingenting i veien for å rappe de gode festideene og arrangere en midtsommerfest når det passer deg best.

Enkelte elementer er helt essensielle for en vellykket midtsommerfeiring på svensk vis. Maistangen står bokstavelig talt i sentrum for festen, da man danser og synger tradisjonelle sanger som «Små grodorna» rundt den.

Denne pyntes med grener, blader, blomster og fargerike bånd, og dersom du vil gi et ekstra lite nikk mot våre naboer, kan du også la det svenske flagget vaie i toppen av stangen.

Blomster og blomsterkranser er en helt naturlig del av festantrekket, som ellers består av lyse og sommerlige klær. La gjerne gjestene få være deltagende i pynting av maistangen og binding av blomsterkranser. Dette er koselige aktiviteter, som dessuten gjør at du slipper å gjøre alt klart på forhånd.

Pynt opp utendørs med markblomster – og ta gjerne vare på noen ved slutten av kvelden. Fortellingene sier nemlig at om du legger 7 ulike blomster under hodeputen, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømme.

Hva gjelder mat, så står silden i høysetet, og hovedretten består gjerne av sild med poteter, dill og rømme. Men ikke forsyn deg for grådig av sildebordet, for til dessert serveres deilige jordbær og masse bløtkake.

Bløtkake med jordbær og svenske flagg